Behandling

Herpesbehandling (Genital)

Herpes er en virusinfeksjon og finnes i ulike typer. De vanligste er herpes labialis (leppeherpes eller forkjølelsessår) og herpes genitalis (underlivet) også kalt kjønnsherpes.

Genital herpes er en seksuelt overførbar sykdom. Behandling fjerner ikke viruset for godt, men lindrer symptomene.

Virusinfeksjonen forårsakes av et herpes simplex-virus. Det finnes to typer av viruset:

  • Herpes simplex type 1 er en vanlig årsak til forkjølelsessår, det vil si utbrudd av blemmer på leppene og rundt munnen.
  • Herpes simplex type 2 er den mest vanlige årsaken til genital herpes, men herpes simplex type 1 kan også gi utslett i underlivet.

Genital herpes smittes gjennom seksuell omgang. Uten behandling går ofte utbruddet over etter to-fire uker. De fleste, men ikke alle får nye utbrudd.

Les mer på helsenorge.no

Herpesviruset blir værende i kroppen resten av livet etter at man er blitt smittet. Det ligger ”sovende” i nerveceller ved ryggraden. Av og til kan viruset aktiveres og «vandre» ut i nervebaner til hud og slimhinner. Aktivering av virus kan skyldes tilfeldig nedsatt immunforsvar som f eks en annen infeksjon, (forkjølelse, influensa), menstruasjon, fysisk eller psykisk stress og soling.

Hvilke symptomer har genital herpes?

De fleste som smittes får ingen plager. Symptomer kan oppstå fra tre dager til tre uker etter smitte, vanligvis innen en uke. Symptomene på førstegangsinfeksjon er små væskefylte blemmer som raskt brister og gir ømme, smertefulle sår. Det kan være vanskelig å late vannet på grunn av smerter og allmenntilstanden kan være påvirket med feber og hovne lymfekjertler. Menn kan få utflod fra urinrøret. Hos kvinner kan utfloden fra skjeden øke. Uten behandling forsvinner symptomene i løpet av to til tre uker.

Nye utbrudd etter det første kalles for residiv, og er som regel mildere enn førstegangsutbruddet.

Hva er årsaken til genital herpes?

Både herpes simplex virus (HSV) type 1 og type 2 kan også forårsake herpes genitalis. Begge virustypene smitter via væske i blemmer og sår, men smitte kan også overføres når det ikke er synlige tegn på herpes.

Viruset kommer inn i kroppen gjennom hud og/eller slimhinnekontakt. Det er vanlig å bli smittet av en person som har få eller ingen symptomer og ikke vet at han/hun selv har herpes.

Utredning

Ved førstegangsutbruddet er det viktig at du kommer under behandling så tidlig som mulig. Uten behandling kan symptomene var opp til tre uker.

Det kreves ingen forberedelser før denne undersøkelsen.

Behandling

For å få en sikker diagnose må legen ta prøve av et sår/blemme ved utbrudd.

Det finnes i dag ingen medisin som fjerner herpesviruset fra kroppen. Ved et førstegangsutbrudd kan medisinene ha god symptomlindrende effekt og forkorte utbruddet. Medisinene kan gjøre senere utbrudd mindre besværlige, og kan også forebygge tilbakefall.

Selve sårene kan vaskes med vann, og ved smerter kan man bruke smertestillende som Ibux eller paracetamol, eventuelt lokalbedøvende krem (lidocain). Ved smertefull vannlating kan det lindre hvis du har mulighet for å spyle vann over sårene samtidig.

Etter

Vanligvis opptrer blemmene og sårene ved nye utbrudd på samme sted som førstegangsutbruddet. Herpes type 1 gir sjeldnere utbrudd enn herpes type 2.

Det er umulig å forutsi hvor ofte utbruddene vil komme, men vanligvis får man flest utbrudd det første året. Mange opplever at anfallshyppigheten synker med årene, og man blir dermed også mindre smittsom.

Hvis du har mange og plagsomme utbrudd, kan du ta kontakt med fastlegen din som kan vurdere om det er behov medisin som kan forebygge utbrudd.

 


Kan man smitte seg selv til andre steder?
Faren for å overføre viruset til andre steder på kroppen er størst under det første utbruddet, da  immunforsvaret ennå ikke har laget antistoffer mot viruset. Man kan da smitte seg selv f. eks til lår, fingre, eller til andre steder. Det er derfor viktig med god hygiene. Ved senere utbrudd er smitterisiko til andre steder av kroppen liten. Du behøver ikke være urolig for å smitte andre ved vanlig sosial omgang.

Kan behandlingen ha bivirkninger?
Det er liten risiko for bivirkninger. Det er ikke rapportert at behandlingen gjør herpesviruset motstandsdyktig mot antiviral behandling hos ellers friske individer.

Kan man være blodgiver hvis man har herpes?
Ja. Herpesvirus kan ikke overføres via blod.

Påvirker herpes muligheten for å få barn?
Nei, herpesvirus har ingen innflytelse på verken kvinners eller menns evne til å få barn.

Hva hender dersom jeg har herpes og blir gravid?
Det er ikke farlig for barnet at moren har tilbakefallsutbrudd av herpes under graviditeten, men under selve fødselen kan barnet smittes. Det kan derfor være aktuelt å ta forebyggende medisin i slutten av svangerskapet. Informer derfor din lege eller jordmor om at du har herpes. Førstegangsinfeksjon hos moren mot slutten av svangerskapet utgjør den største faren for at det nyfødte barnet skal smittes. 

Hvordan påvirker herpes mitt sexliv?
Genital herpes er en vanlig infeksjon. Nesten hver tredje nordmann er smittet. De fleste har lite eller ingen plager. På tross av dette er det ikke uvanlig at sykdommen vekker følelser av skam og skyld hos den som har symptomer. Det kan da hjelpe å snakke med en som kan noe om herpes, det være seg lege, sykepleier eller en venn.

Må jeg fortelle min partner at jeg har herpes?
Det er ingen plikt å fortelle en seksuell partner om herpes, men de fleste forhold bygger på åpenhet og tillit. Det kan være vanskelig å fortelle partneren at man har genital herpes, særlig i starten av et forhold, men det kan føles enda vanskeligere når har det gått lenger tid.

Kan herpes forveksles med andre sykdommer?
Svie, kløe og ubehag hos kvinner kan skyldes andre ting, som for eksempel soppinfeksjon eller skjedekatarr. Eksem på kjønnslepper eller på penishodet kan mistolkes som herpes. Sårdannelse kan også skyldes mere sjeldne sykdommer som syfilis. Det er derfor lurt å oppsøke lege for å bekrefte eller avkrefte en eventuell mistanke.

Kontakt

Bodø, sentrum Hud poliklinikk

Kontakt Hud poliklinikk

Oppmøtested

Fjerde etasje i K-fløya (K4).
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Kart over bygg og parkering

 

Praktisk informasjon

​Hvis du må endre tidspunkt for timen, kan du be om ny tid på helsenorge.no​. Her finner du også informasjon om pasientjournalen din, henvsiningsstatus og andre tjenester. 

For endring/avbestilling av poliklinisk time kan du også ringe Timeservice,  75 57 10 00. Telefontid: 08.00-15.30.

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

For meny, se egen side

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Det er ønskelig at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk time når du ankommer sykehuset. Det står innsjekksautomater ved hovedinngangen og ved enkelte steder i alle etasjene. 

Her bruker du fødselsdato og etternavn for registrering.

Betaling

Du kan betale ved de samme innsjekkingsautomatene. Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang. Regn med noen ekstra minutter før oppgjøret blir klart i automaten.

Dersom du av ulike grunner ikke ønsker å betale på automaten, kan du henvende deg til vår ekspedisjon i 1. etasje. 

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Har du behov for assistanse til selvinnsjekk eller betaling, ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.