Rusavhengighet, døgnbehandling
Tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelproblemer (TSB) omfatter tilbud om døgnbehandling.
Før
For at en døgninnleggelse skal gi best mulig resultat, er det viktig med godt forarbeid. Forarbeidet består i å avklare flere forhold relatert til din situasjon slik at vi er best mulig kjent med den før vi møtes. Dersom du allerede har lokal oppfølging, er det viktig at det blir knyttet kontakt mellom oss og ditt lokale hjelpeapparat.
All skadelig bruk og avhengighetstilstander av legale og illegale rusmidler gir rett til behandling, og alle følge- eller tilleggslidelser skal tas med i vurdering av alvorlighetsgrad. Spillelidenskap og bruk av dopingmidler er også inkludert i prioriteringsveilederen.
Hvilken type behandling, hvor behandlingen skal skje og hvor lenge den skal vare vurderes individuelt i hver sak. Har du erfaring fra tidligere behandling, er det viktig at dette kommer med i henvisningen.
Behandlingen kan skje poliklinisk (samtaletimer hos rusterapeut) eller ved innleggelse i døgnavdeling. Noen behandlingssteder tilbyr avrusning, enten som en del av oppholdet eller avrusning før overføring til annet behandlingssted. Dette vil du få informasjon om fra vurderingsinstansen.
Når du har behov for rusbehandling i spesialisthelsetjenesten, skal du henvises til vurderingsinstans for TSB (Tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelmisbruk), som vil vurdere om du fyller kriteriene for rusbehandling, og hvilken behandling som regnes som best egnet for din problematikk. Her settes også frist for oppstart av behandling. Du vil motta skriftlig informasjon om vedtaket.
Under
Under en døgninnleggelse bor du på behandlingsstedet. Tilbudet vårt består av individuelle samtaler og deltakelse i grupper. Vi tilrettelegger behandlingen ut fra dine behov. Det vil være ansvarlig behandlingspersonale tilgjengelig gjennom hele døgnet.
Rusbehandling vil ofte i den første fasen dreie seg om avrusning der det er behov for det, kartlegging av rusmiddelbruk og eventuelle skadevirkninger og så stabilisering.
Les om avrusning på institusjon her
Neste steg er å ta tak i selve avhengigheten, og å jobbe med å endre tankesett, rusmønster og levesett; en prosess som vil kreve et lengre behandlingsforløp. Det er ulike behandlingsmetoder og terapiformer som har vist seg å være virkningsfulle i denne delen av behandlingen, og de ulike behandlingsstedene vil kunne gi mer informasjon om sine spesifikke tilbud.
Det er store individuelle forskjeller i hvilken behandlingsmetode eller hvilken institusjon som er rett for hver enkelt pasient, og dette vil kunne kartlegges sammen med din henviser og etter hvert din behandler i TSB. For mange er det aktuelt å starte med poliklinisk behandling ved sitt lokale distriktspsykiatriske senter (DPS).
De psykososiale aspektene i behandlingen er også viktig, og du vil under forløpet få tilbud om hjelp til å håndtere de ulike problemene du måtte ha, familiesamtaler/ oppfølging av pårørende, oversikt over økonomi, bosituasjon og liknende.
Mange med langvarig rusmiddelproblematikk sliter med sykdom og smerter. Lege, fysioterapeut og sykepleiere ved behandlingsstedet vil kunne hjelpe deg med å sette i gang behandling, henvise til sykehus, samarbeide med fastlege/ kommunale tjenester og å iverksette tiltak for å redusere fysisk ubehag i framtiden.
Enkeltbehandlinger/undersøkelser som inngår i behandlingen:
Etter
Etter et opphold i døgninstitusjon overtar det lokale hjelpeapparatet. Før avslutning av døgnbehandling vil vi ha møter/samtaler mellom oss og det lokale hjelpeapparatet.
Ved utskrivelse mottar du og din henviser en epikrise som er en oppsummering av oppholdet og en anbefaling av videre tiltak.
I forkant eller i løpet av behandlingen vil du i samarbeid med henviser eller behandler få sett på om du trenger videre oppfølging eller behandling etter det planlagte oppholdet, og hva dette eventuelt skal inneholde.
Alle som avslutter behandling i spesialisthelsetjenesten skal ha ”time i handa”, det vil si at vi skal forsikre oss om at du har en eller annen form for oppfølging utenfor sykehuset når du forlater.
Kontakt
Mellomåsveien 106, Rønvik
Korttidsenhet rus
Oppmøtested
Mellomåsen - fløy A.Mellomåsveien 106, Rønvik
Mellomåsveien 106
Mellomåsveien 106, 8076 Bodø