Operasjon nesepolypper og/eller bihulebetennelse, Bodø

Operasjonen skal åpne opp slik at nese og bihuler blir ventilert. Du vil puste bedre med nesen, det blir mindre snørr og slim, presset i bihulene blir mindre og for en del pasienter blir luktesansen bedre. I tillegg får du mindre plager med bihulebetennelser. De fleste vil merke forventet effekt av inngrepet allerede etter 2-4 uker.

Biholebetennelse kan vere svært smertefullt, men går ofte over av seg sjølv. Dersom symptoma ikkje forsvinn, finst det behandling som hjelper.

Les mer på helsenorge.no

Hvorfor operere bihulene?

Dersom du er satt opp til bihulekirurgi på grunn av kronisk nese-bihulebetennelse, er dette fordi medisinsk behandling ikke har gitt tilstrekkelig symptomlindring.

Generelt skal man ha brukt nesesteroider samvittighetsfullt og med riktig teknikk i minst tre måneder før man vurderer operasjon. Dette fordi god medisinsk behandling i seg selv kan gi tilstrekkelig symptomlindring. Nesesteroidene demper betennelsesreaksjon i slimhinnene i nese og bihuler og er i de fleste tilfeller nødvendig å fortsette med også etter en bihuleoperasjon.

Andre årsaker til at man opererer bihulene, er kroniske tannrotproblemer i overkjeven eller godartede svulster i bihulesystemet.

Symptomer

Symptomer forbundet med kronisk bihulesykdom er nesetetthet, renning, smerter i panne eller under/mellom øyne og/eller redusert luktesans. Noen har samtlige symptomer mens andre har færre slike. Mange har redusert søvnkvalitet og opplever redusert energi på dagtid. Plagene som er forårsaket av bihulesykdom er ikke farlige, men bidrar til å redusere livskvaliteten. Hensikten med behandlingen er å lindre disse plagene.

Anatomi og årsak

Bihulene er luftholdige hulrom i hode-ansiktsskjelettet som er forbundet med nesa gjennom små åpninger. Nese og bihuler har den samme type slimhinne, og av den grunn kaller vi sykdommen kronisk nese-bihulebetennelse. Slik sykdom finnes med -, og uten polypper. Årsaken til at noen får kronisk nese-bihulebetennelse er ikke godt kartlagt, men arv og allergi er ofte involvert.

Før

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette  

Ved operasjon med lokalbedøvelse behøver du ikke å faste. Tannpuss skal du utføre som vanlig.

Under

Et bihuleinngrep foregår vanligvis i narkose dagkirurgisk. Det vil si at du kommer hjem samme dag som du blir operert. Før operasjonen tar vi CT-bilder for å se hvor utbredt sykdommen er, og hvordan bihulene er bygd opp.

Ved inngrepet bruker kirurgen et endoskop, et tynt kamerarør, sammen med spesialiserte operasjonsinstrumenter. Kirurgen setter endoskopet inn i et nesebor, fører det mot åpningen til bihulene og videre til området med eventuelle polypper. Det blir brukt små instrumenter for å fjerne bein, slimhinne/polypper og andre hindringer som blokkerer bihulene.

Hensikten med operasjonen er å fjerne sykt vev og sørge for drenasje av bihulene til nesa. På den måten vil vi legge til rette for at nese og bihuler blir bedre ventilert og at den medisinske behandlingen (nesesteroidene) kommer fram til områder som trenger lokalbehandling. 

Operasjonen tar mellom 1-2 timer og du blir observert i ca. to timer etterpå.

Etter

Etter operasjonen skal du komme i gang med bihuleskylling med saltvann og nesesteroider. Det er vanlig å føle seg tett i nesen og ha mindre neseblødninger etter operasjonen. På natten kan det være godt å ligge med hodet høyt med ekstra puter. 

De fleste som blir operert for nesepolypper og/eller kronisk bihulebetennelse, vil ha en liten tampong i et eller begge nesebor når de våkner. Tampongene blir fjernet på første kontroll etter operasjonen, vanligvis etter 2 -5 dager. I noen tilfeller blir det brukt tamponger som løser seg opp og forsvinner av seg selv. 

Etter operasjonen må du sørge for at du har transport hjem. Du kan ikke kjøre bil selv denne dagen.

Sykemelding

Lengden på sykemelding avhenger både av hvor stort inngrep som er nødvendig, men også hva slags yrke man har og eventuelle andre sykdommer. Noen trenger få dagers sykemelding, mens andre trenger opp mot to uker.

Smertestillende

Behovet for smertestillende varierer betydelig. Vi anbefaler 1000 mg paracetamol ganger 4, eventuelt supplert med NSAIDS som for eksempel Ibux, Voltaren ved behov.

Dersom du følger opp etter operasjonen med flittig bihuleskylling, bruker nesesteroider og ikke røyker, er sannsynligheten for å oppnå symptomlindring og unngå framtidige operasjoner relativt stor. Dersom du røyker øker risikoen betydelig for dårligere operasjonsresultat og behov for senere re-operasjon.

Det er viktig å være klar over at kirurgisk behandling i de færreste tilfeller alene er tilstrekkelig for å sikre god symptomkontroll. De fleste må fortsatt bruke nesesteroider daglig for å holde sykdommen og symptomene på avstand.

Vær oppmerksom

Alle inngrep er forbundet med en viss komplikasjonsrisiko. Dette gjelder også bihuleoperasjoner.

Det er risiko for blødning og infeksjon, og i tillegg er det en liten risiko for at man kan skade hjernehinne eller øyne/syn siden bihulene ligger tett på sentralnervesystemet og øyehulen. Ta kontakt med sykehuset om blødningen ikke stopper.

Man kan også risikere at sykdommen forverres kort tid etter operasjonen og symptomene kommer tilbake. Mellom slimhinnene i operasjonsområdet kan det oppstå sammenvoksinger som er arrdannelser man enkelte ganger må operere på nytt.

Kontakt

Bodø, sentrum Øre-nese-halskirurgiske inngrep

Kontakt Øre-nese-halskirurgiske inngrep

Oppmøtested

Henvendelse i ekspedisjonen i første etasje i K-fløya.
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Kart over bygg og parkering

 

Praktisk informasjon

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

For meny, se egen side

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Det er ønskelig at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk time når du ankommer sykehuset. Det står innsjekksautomater ved hovedinngangen og ved enkelte steder i alle etasjene. 

Her bruker du fødselsdato og etternavn for registrering.

Betaling

Du kan betale ved de samme innsjekkingsautomatene. Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang. Regn med noen ekstra minutter før oppgjøret blir klart i automaten.

Dersom du av ulike grunner ikke ønsker å betale på automaten, kan du henvende deg til vår ekspedisjon i 1. etasje. 

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Har du behov for assistanse til selvinnsjekk eller betaling, ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.