Undersøkelse, Testing av barn

Koronatesting av barn, Bodø

Mange barn gjennomgår testing for korona. Det er viktig at du som forelder forbereder barnet på hva som skal skje som skal skje, hvorfor og hvordan.

Som foresatt kan du bidra til en god opplevelse ved å ha med en leke, spill eller noe barnet kan engasjere seg i. Det er fint om du kan være skikkelig til stede i situasjonen sammen med barnet ditt (og kanskje legge vekk mobilen). Det kan også være fint å planlegge en liten belønning/feiring etter at jobben er gjort.

Før

Det er viktig at du som forelder forbereder barnet på hva som skal skje som skal skje, hvorfor og hvordan. Informasjon/forberedelsen bør tilpasses barnets alder.

Yngre barn kan gjerne leke og undersøkelsen kan vises på en bamse. Det er fint om dere også kan legge en plan sammen; Sitte på fanget? Egen stol? Hjelpe og støtte hodet? Se på såpebobler eller telle, synge eller fortelle noe hyggelig? Her er noen forslag til hva du kan si:

 • «Du skal til teststasjonen for å gjøre en jobb for kroppen din. Og det er å ta en prøve slik at vi kan være sikre på at du ikke har Korona. Denne jobben er viktig for at du skal kunne være sammen med andre, leke, gå i barnehagen/på skolen og gjøre alt det du liker. Du kan ikke bestemme om du skal gjøre det, men du kan være med å bestemme hvordan. Dette får vi til sammen!»

Se gjerne på billedboken «Rasmus skal ta Korona-test» eller bruk litt tid på å se på utstyret når dere ankommer teststasjonen.

Her er noen forslag til hva du eller testpersonalet kan si:

 • «Dette er den lille tynne pinnen vi bruker for å sjekke Korona. Ser du den er myk på tuppen? Det er nesten som en malekost som vi maler litt med i halsen din – det kiler litt – og hvis vi teller 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 -  så er du ferdig».
 • «Og så bruker vi denne lille flate pinnen til å hjelpe til å holde tunga nede – den ser nesten ut som en iskrempinne – den skal bare ligge litt oppå tunga - akkurat som om du slikker på en is».
 • «Akkurat når du tar prøven er det fint om du kan se litt opp og holde hode i ro. Det kan være litt fint å få litt hjelp til å ha hodet rolig – for da går det lettere og kjennes bedre. Vi kan øve en gang sammen så du kjenner at det går fint».
 • «Din jobb er å holde kroppen rolig, min jobb heie på deg og å støtte hodet ditt litt hvis du trenger det og hans/hennes jobb er å ta prøven raskt og greit»

 

Under

Under selve testen er det viktig å erkjenne barnets smerteopplevelse og respons. Her er noen forslag til hva du eller testpersonalet kan si:

 • «Jeg ser at du synes dette er litt skummelt/vondt. Jeg passer på deg. Vi får til dette sammen». Unngå å si: «Du trenger ikke gråte». Si heller: «Det er helt ok å gråte – gjør det som hjelper».

Vær bevisst på din egen kommunikasjon og ditt eget kroppsspråk.

 • Unngå å si; Det er ikke farlig, det gjør ikke vondt (da hører barnet FARLIG, VONDT). Si heller; «Du vil kjenne det litt, men det er fort ferdig». «Det kommer til å gå fint. Du er trygg. Vi passer på».

For de minste minste kan det være trygt å sitte på fanget til en trygg forelder. Vis på bamse også for dem, la barnet få se på eller ta på det som skal brukes og si gjerne barnet noen enkle ord med rolig stemme:

 • «Litt inn i nesa og så ferdig».
 • «Mamma er her».

Rasmus skal ta koronatest

Rasmus skal ta en test for å være helt sikker på at han ikke er smittet av koronavirus. Rasmus kommer til teststasjonen på sykehuset sammen med mamma og pappa.
Les hele bildeboken
Bamse med klær og munnbind. Foto.

Etter

For å bidra til at barnet opplever mestring er det fint å gi en premie etterpå. Du kan også understreke alt barnet har fått til - uansett hvordan det går.

 • «Nå har du gjort en skikkelig god jobb for kroppen din!». 

Kontakt

Bodø, sentrum Barneklinikken

Kontakt Barneklinikken

Oppmøtested

Nærmere kontaktinformasjon finner du under besøksadressene.
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei

​​​

 

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

 • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
 • Lørdag. kl. 08.00–15.00
 • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Praktisk informasjon

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
 • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
 • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

 • Mandag-fredag: 08.30-17.00
 • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

 • Mandag-fredag: 07.00-21.00
 • Lørdag: 09.00-20.00
 • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

​​​Som pasient ved Nordlandssykehuset i Bodø og Vesterålen ønsker vi at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk oppsatt time. Det vil si at du ved ankomst Nordlandssykehuset registrerer deg i en selvinnsjekksautomat ved å benytte fødselsdato og etternavn. Registrerer du i tillegg ditt telefonnummer, har vi mulighet til å sende deg SMS når det er din tur å komme inn til legen. Vi kan lagre nummeret ditt i journalen, slik at vi hele tiden har dine oppdaterte personopplysninger og kan sende deg påminnelser i forkant av neste time.

Dersom vi har nummeret ditt registrert i vårt system kan vi sende deg SMS dersom legen kan ta deg inn tidligere enn forventet, og du kan sitte hvor som helst i mellomtiden, fram til ti minutter før din time begynner.
 
Som første sykehus i Norge tilbyr vi betaling i automat ved lokasjon Bodø og Stokmarknes.

Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang, uten å måtte stå i kø i de ulike poliklinikker. Nordlandssykehuset ønsker å oppfordre alle brukere til å betale med kort. Men dersom du av ulike grunner ikke ønsker det, kan vi sende deg en faktura el du kan betale kontant i vår ekspedisjon i første etasje. Her aksepterer vi også kredittkort.

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Selvinnsjekk og betaling i automat fører til at du som pasient ikke behøver å henvende deg i skranken før og etter ditt besøk. Du må allikevel påberegne at det kan ta noen minutter før oppgjøret ditt er klart i automaten.
 
Dersom du har behov for assistanse til selvinnsjekk el betaling ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.