Behandling

Hjertesviktpacemaker (CRT-P) – innleggelse, Bodø

En hjertesviktpacemaker hjelper hjertet til å trekke seg sammen på en mer synkron/effektiv måte, og pumpe ut mer blod ved hvert hjerteslag. En hjertesviktpacemaker er et lite apparat (ca. 6x6 cm) som opereres inn under huden øverst på venstre side av brystkassen. I tillegg legges det to eller tre ledninger fra apparatet ned til ulike steder i hjertet via blodbanen. Noen pasienter får i tillegg en defibrilleringsfunksjon (hjertestarter; CRT-D) på sin hjertesviktpacemaker.

Før

Du skal faste fra midnatt dagen før operasjonen. Vanligvis kan du ta de faste medisinene dine med litt vann på morgenen. Hør med legen/sykepleieren din hvis du bruker blodfortynnende medisiner som Marevan®, Pradaxa®, Xarelto® eller Eliquis® gjelder egne regler. 

Du må dusje/vaske deg godt kvelden før eller om morgenen operasjonsdagen. Ved behov skal brystet barberes til under brystvortene, samt et område på 10x20 cm på fremsiden av høyre lår. 

Ta på ren sykehusskjorte, rent undertøy og rene sokker. Ta av smykker, klokke og lignende.

Vi legger inn en kanyle (hult plastrør) på hånden/armen din i forkant av behandlingen, slik at du kan få avslappende/smertestillende medikamenter direkte i blodet. 

Under

På operasjonsdagen kjører vi deg til operasjonsstuen. Der blir du lagt på en benk og blir dekket over med sterile duker, unntatt ved hodet. Du vil være våken, og vi snakker med deg og forklarer hva som skjer underveis. 

Hjertesviktpacemakeren legges vanligvis under kravebeinet på venstre side. Lege setter lokalbedøvelse i området, skjærer et 5-7 cm langt snitt i huden og lager en lomme under huden som hjertesviktpacemakeren får plass i. 

Via blodårer (vener) legges det to eller tre ledninger ned til hjertet. Det brukes gjennomlysning med røntgen når legen skal plassere ledningene. Til slutt syr vi huden sammen over hjertesviktpacemakeren, og legger på en kompresjonsbandasje.

Gjør det vondt?

Du vil få tilbud om beroligende før operasjonen. Vi setter lokalbedøvelse der vi skal gjøre inngrepet. I tillegg vil du få smertestillende og beroligende intravenøst ved behov.


Etter operasjonen

Når operasjonen er ferdig blir du kjørt i seng til sengeposten. Vi måler blodtrykk og kobler i de fleste tilfeller på en liten boks, telemetri, for å overvåke hjerterytmen din. Du må holde sengen i fire til seks timer og unngå store bevegelser med den venstre armen. Etter dette kan du stå opp, men ta det rolig. Vanligvis får du spise og drikke med en gang. Du vil få antibiotika for å forebygge infeksjon/betennelse. Noen ganger tar vi røntgenbilde enten samme kveld eller dagen etter for å se at ledningene ned til hjertet ligger riktig. 

De aller fleste pasientene reiser hjem dagen etter operasjonen. Før hjemreise justerer vi innstillingene på hjertesviktpacemakeren, slik at den passer best mulig til deg. Vi fjerner kompresjonsbandasjen og sjekker at såret ser fint ut.

Etter

Behandling med hjertesviktpacemaker fører til umiddelbar bedring i funksjonsnivå for de fleste (ca. 70 %). Ved hjemreise får du en legesamtale med informasjon om resultat og videre oppfølging og kontroll av pacemakeren. Du blir innkalt til kontroll etter cirka to til seks uker. Kontrollene skjer enten ved det sykehuset som har operert deg eller ved ditt lokalsykehus. Ta kontakt med ditt lokale sykehus dersom du ikke mottar innkalling.

Aktivitet

Du skal bruke armen på operert side som normalt. Dette er viktig for at den ikke skal stivner. Inntil såret er grodd (cirka 14 dager), skal du ikke overdrive høy armføring og avstå fra tunge løft/ryggsekk. Når såret er grodd, kan du leve normalt igjen. Du kan gjenoppta seksuell aktivitet. Vent med skigåing og styrketrening til minst seks uker etter operasjonen.  

Normal fysisk anstrengelse og trening er normalt gunstig for hjertet ditt. Såfremt du er i stand til det, vil regelmessig fysisk aktivitet i etterkant av operasjonen kunne redusere symptomene dine ytterligere. Fysisk aktivitet må tilpasses den enkelte pasient. Spør sykepleieren/legen som kontrollerer deg om dette. 

Sting og bandasje

De fleste sting forsvinner av seg selv og behøver ikke fjernes. Eventuelle sting/agraffer i operasjonsåret som ikke forsvinner av seg selv, fjernes etter 14 dager. Sjekk hva slags sting du har før hjemreise. 

Før hjemreise får du en liten bandasje over operasjonssåret. Denne bandasjen kan fjernes etter 14 dager og skal ikke skiftes før dette. For at arret skal bli penest mulig, kan du sette på en tape/strips (anbefales en silikontape) som holder det sammen i ytterligere 14 dager. Du bør også skjerme arret, for direkte sollys de første tre til seks månedene. 

Hygiene

Du skal unngå å dusje/få vann på operasjonsområdet de første 14 dagene for å forhindre infeksjon. Du kan dusje fra livet og ned. Du skal ikke bade i badekar/basseng/sjø eller ta badstue de første fire til seks ukene etter operasjonen


Vær oppmerksom

Du skal alltid huske å informere behandlende lege og annet helsepersonell om din hjertesviktpacemaker, slik at de kan ta sine forhåndsregler ved bruk av elektromedisinsk utstyr. MR-undersøkelse kan du bare ta om du har fått et MR-kompatibelt system. De aller fleste tekniske hjelpemidler i hjemmet er ufarlig for hjertesviktpacemakeren din.
Mobiltelefon bør brukes og oppbevares minst 20-25 cm fra hjertesviktpacemakeren.

Mobiltelefoner vil ikke skade hjertesviktpacemakeren din, men kan få den til å oppføre seg rart. I utlandet vil de fleste sykehus kunne kontrollere din hjertesviktpacemaker. Sørg alltid for å ha med deg et internasjonalt bevis (Norwegian Pacemaker Registry). Dette beviset får du fra sykehuset. Det er trygt for pasienter med pacemaker å gå gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser, men det er mulig at metallkannen på hjertesviktpacemakeren din kan utløse alarmen. Om dette skulle hende, forklarer du sikkerhetsvakten at du har pacemaker, og viser frem ditt internasjonale bevis. Dette er noe sikkerhetsvakten er vant med.

Bivirkninger og komplikasjoner

Operasjonssåret vil kunne være litt ubehagelig mens det gror. Paracetamol vil som regel være tilstrekkelig som smertebehandling.

Kontakt

Bodø, sentrum Invasiv kardiologi

Kontakt Invasiv kardiologi
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei

​​​

 

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Kart over bygg og parkering

 

Praktisk informasjon

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

For meny, se egen side

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Det er ønskelig at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk time når du ankommer sykehuset. Det står innsjekksautomater ved hovedinngangen og ved enkelte steder i alle etasjene. 

Her bruker du fødselsdato og etternavn for registrering.

Betaling

Du kan betale ved de samme innsjekkingsautomatene. Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang. Regn med noen ekstra minutter før oppgjøret blir klart i automaten.

Dersom du av ulike grunner ikke ønsker å betale på automaten, kan du henvende deg til vår ekspedisjon i 1. etasje. 

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Har du behov for assistanse til selvinnsjekk eller betaling, ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.