Behandling
Habilitering - Spise- og ernæringsvansker hos voksne med funksjonsnedsettelse
Vansker med hensyn til munnmotorikk, matinntak, mattoleranse, matlyst og/eller vekt, kan forekomme hos voksne med funksjonsnedsettelse i ulik grad. Årsakene kan være flere og sammensatte. Om en voksen med funksjonsnedsettelse har så komplekse og omfattende spise- og ernæringsvansker at det er behov for bistand fra spesialisthelsetjenesten, kan det henvises til habiliteringstjenesten for voksne.
Henvisning og vurdering
Det er fastlegen eller annen spesialisthelsetjeneste som henviser deg til habiliteringstjenesten for voksne (HAVO). Henvisningen blir vurdert innen 10 dager.
Før
Før du møter til utredning hos oss ber vi om at du tenker gjennom hva du synes er viktig for din utvikling når det gjelder
- spising og gjennomføring av måltid
- munnmotorikk
- kommunikasjon (som blikkontakt, talespråk, mimikk)
- samhandling
- matvaner
- fysisk aktivitet
- høyde og vekt
Informasjon om din utviklingshistorie er viktig for utredningen. Vi vil derfor at en som kjenner deg godt blir med deg til avtalen. Vi vil også stille deg spørsmål om sykdommer og tidligere sykehusopphold.
Dersom du har hjelpemidler som er i jevnlig bruk ta de med deg. Eksempel er hjelpemidler til forflytting eller kommunikasjon.
Under
Møter med HAVO kan foregå på sykehuset, i din kommune eller hjemme hos deg.
Møtet starter med at vi gir deg informasjon om hva som skal skje og hvem du møter. Som regel vil du møte fagpersoner med ulik bakgrunn.
Utredningen er satt sammen av samtaler, observasjoner og undersøkelser. Hele eller deler av utredningen kan bli gjennomført der du bor.
I løpet av utredningen kan det komme fram behov for å gjennomføre undersøkelser ved andre avdelinger i sykehuset. Habiliteringstjenesten for voksne henviser deg videre.
Etter
Du får informasjon om resultatene av utredningen.
Det er kommunen/bydelen du bor i som har ansvar for videre tiltak og tilrettelegging. I tillegg kan det være behov for oppfølging fra HAVO i kortere eller lengre perioder. Behovet for oppfølging blir vurdert i samråd i samråd med deg og de som har ansvar for tilbudet i kommunen/bydelen.
Det blir utarbeidet en rapport som oppsummerer utredningen. Om det er behov for videre oppfølging i HAVO står det i rapporten. Den sendes både til deg og den som har henvist deg til utredningen.
Kontakt
Bodø, sentrum
Avdeling for habilitering og rehabilitering
Bodø, sentrum
Parkveien 95
8005 Bodø
Lofoten, Gravdal
Sykehusbakken 23
8372 Gravdal