Undersøkelse
Epilepsi - Diagnoseavklaring ved mistanke om epilepsi hos voksne, Bodø
Noen av de som henvises til Spesialsykehuset for epilepsi har ikke epilepsi, men andre anfallslidelser. Gjennom utredning, kartlegging og registrering av anfall, er målet å avklare om anfallene dine er epileptiske eller har en annen årsak, som for eksempel psykogene ikke-epileptiske (PNES).
Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?
Ved å stille riktig diagnose, kan vi tilby deg riktig oppfølging og behandling videre.
Vi sikrer at utredningen blir gjort i samsvar med dine behov, og etter ønske fra den som henviste deg.
Det er viktig med en god og forståelig formidling av diagnosen. På den måten håper vi at du blir motivert for å ta imot videre oppfølging og behandling.
Vi planlegger oppholdet ut ifra henvisningen. Oppholdet varer vanligvis mellom 1 til 2 uker.
Før
En sykepleier fra avdelingen ringer deg ca. 2 uker før planlagt innleggelse. I denne samtalen kan du fortelle om din situasjon, behov og de ønsker du har til oppholdet.
Hvis du eller andre har film av dine anfall på mobil, er det fint om du tar med deg denne. Det er også fint om du tar med det du har av anfallsbeskrivelser, eventuelt anfallskalender.
Under
Du får innkomstsamtale med lege og sykepleier/vernepleier. Vi kartlegger sykehistorien og anfallssituasjonen din, og legger en plan for oppholdet. Du får en oversikt over de avtaler du har. Deretter gjør legen en nevrologisk undersøkelse av deg.
Du får 1-2 faste sykepleier/vernepleierkontakter og en lege gjennom oppholdet i avdelingen. Du får tilbud om jevnlige samtaler med dine kontakter.
Morgenen etter innleggelsen tar vi en fastende blodprøve av deg.
For å få gjennomført en diagnoseavklaring, er det viktig at personalet på post har mulighet til å registrere og observere dine anfall. Overvåkningskamera på soverommene sender bilde til en skjerm inne på vaktrommet. På den måten kan også eventuelle nattlige anfall oppdages og kartlegges. Hvor mye, og når på døgnet du skal være på overvåkning, avtaler vi med deg.
Det er viktig at du melder fra til personalet hvis du får forvarsel, eller merker at du har anfall. Medpasienter blir også bedt om å melde fra til personalet hvis en annen pasient har anfall.
Anfallsbeskrivelsene er med på å gi et best mulig grunnlag for å avklare diagnosen.
Anfallsbeskrivelser fra pårørende eller andre nærpersoner er også nyttige bidrag for å få en god vurdering.
Under oppholdet får du EEG-undersøkelse; langtidsmonitorering med video (telemetri). Undersøkelsen kan være med på å avklare om anfallene dine er epileptiske eller ikke. I enkelte tilfeller er det ønskelig å redusere dosen du eventuelt står på av anti-epileptiske medikamenter i forkant av undersøkelsen. Vi ønsker å få registrert dine anfall, og reduksjon av medikamenter kan øke sjansen for at du får anfall under registreringen. Legen vurderer om du skal tilbake på din opprinnelige dose etter telemetri, eller om det skal gjøres endringer. Noen ganger vil vi også foreslå at du sover litt lite rett før eller under registreringen, fordi vi vet at lite søvn kan utløse anfall hos enkelte.
I noen tilfeller er det nyttig med supplerende undersøkelser, som for eksempel en vurdering av psykolog eller billed-diagnostikk.
Gjør det vondt?
EEG-undersøkelsen er ikke smertefull.
Du må være i observasjonsrommet, koblet til EEG-apparatet i 1 til 3 døgn.
Etter
Hva skjer etterpå?
Når svaret på undersøkelsen foreligger, og vi har fått kartlagt din situasjon, får du samtale og grundig informasjon av lege og sykepleier.
Den diagnostiske konklusjonen forteller om det dreier seg om epilepsi eller ikke, hva slags epilepsi og hva slags anfall du har.
Diagnosen avgjør hva som er riktig behandling videre.
Den aktuelle behandlingen/oppfølgingen blir planlagt og iverksatt i samarbeid med deg.
Ved behov, og etter ønske fra deg, kan også pårørende få informasjon og veiledning.
Legens epikrise blir sendt til den legen som har henvist deg til diagnoseavklaring.
I noen tilfeller er det behov for at du kalles inn til ny vurdering, undersøkelse eller oppfølging på SSE. Dette blir du informert om ved utskrivelse.
Må jeg ta medisiner?
Det avklares med behandlende lege på SSE.
Kontakt
Bodø, sentrum
Nevrologisk poliklinikk, Bodø
Oppmøtested
6. etasje i K-fløya - gå inn hovedinngangen og ta heisen opp.Bodø, sentrum
Parkveien 95
8005 Bodø