Cochleaimplantat, førstegangsoperasjon, voksne
Cochleaimplantasjon kan gi deg bedre muligheter til å oppfatte lyd og tale dersom du ikke har tilstrekkelig hjelp av høreapparat.
Før
Før operasjonen får du innkallelse til forberedende undersøkelser. Den dagen blir det gjennomført samtale med øre-nese-halslege, audiograf og sykepleier. Du får snakke med kirurgen som skal operere deg og eventuelt anestesilege. Det blir tatt blodprøver og noen ganger er det behov for ekstra røntgenundersøkelser.
Du bør ta med en oppdatert liste over hvilke medisiner du bruker og det er lurt å være forberedt på en del venting mellom undersøkelsene denne dagen.
Dersom du har behov for tolk må du gi beskjed om dette på forhånd.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette
Under
Selve operasjonen skjer i narkose. Den varer omlag to timer. Det blir barbert bort noe hår bak det øret som skal opereres.
Under operasjonen blir mottakeren og ledningen med elektroder operert på plass. Dette utføres via et snitt i huden bak øret og det borres i beinet bak øret for å få plassert ledningen inn i sneglehuset. Etter operasjonen sys huden igjen. Da er det ingen åpne sår eller ledninger som går gjennom huden. Imidlertid er det mulig å kjenne en liten forhøyning der mottakeren er plassert bak øret.
I løpet av inngrepet blir det kontrollert at implantatet fungerer og at det er riktig plassert i det indre øret før man avslutter operasjonen.
Etter
Når du våkner fra narkosen kommer du til først til en oppvåkningsavdeling og i løpet av noen timer kommer du tilbake på sengeposten. De fleste blir inneliggende til neste dag etter operasjon.
Etter operasjonen har du på en bandasje over operasjonssåret.
Det pleier ikke å være spesielt mye smerter etter operasjonen. Det er greit å bruke paracet dersom du føler behov for det de første dagene.
Du må unngå å blåse nesen, tunge løft og anstrengelse i de første ukene etter operasjonen.
Selv om bivirkninger er sjeldne bør man vite om:
- Forbigående svimmelhet er relativt vanlig. Svimmelhet som varer lengre kan også forekomme, men det er sjelden.
- De fleste som plages av tinnitus opplever at CI gir dem lyd som maskerer tinnitus. Noen kan oppleve forverring, men det er uvanlig.
- Tekniske feil forekommer, til tross for at implantatet er nøye sjekket før det settes inn. Det kan medføre at implantatet må skiftes ut.
- Implantatet kan fungere i 25-30 år eller lenger. Men i løpet av et livsløp må man regne med at det må skiftes ut.
- Ansiktsnerven passerer i operasjonsområdet og skade på denne kan gi forbigående eller permanent (svært uvanlig) ansiktslammelse.
- I sjeldne tilfeller kan CI-stimuleringen også medføre stimulering av ansiktsnerven og gi ansiktsrykninger.
- Smaksforstyrrelser på tungen forekommer, men er oftest forbigående og sjeldent problematisk på lengre sikt.
- Infeksjon i sårområdet kan forekomme, og i sjeldne tilfelle gjøre at implantatet støtes ut. Hvis dette skjer, kan man som regel sette inn et nytt senere.
- Det finnes en meget liten, men dog økt risiko for hjernehinnebetennelse etter CI-operasjonen. Dette er fordi man åpner det indre øret. Derfor er vaksinasjon mot de vanligste bakteriene (pneumokokker) som gir ørebetennelse et krav for barn, og anbefalt til voksne. Vaksinasjonen inngår i vaksinasjonsprogrammet for barn siden 2008.
- MR-undersøkelse er oftest mulig, men er avhengig av type implantat. Implantatene inneholder en magnet som kan påvirkes av MR maskinen. Det er meget nøye regler i forhold til de ulike implantatene. Du må derfor alltid opplyse om at du har CI før MR undersøkelse.
- Man må alltid oppgi at man har CI i forbindelse med annen kirurgi, fordi noe medisinsk utstyr (for eksempel diatermi) kan påvirke og ødelegge CI.
- Man kan ikke regne med å kunne gå tilbake til høreapparat i et CI-operert øre fordi hørselsresten i de fleste tilfeller forsvinner.
Vær oppmerksom
Etter operasjonen:
- Dersom du opplever tegn til økende svimmelhet, kvalme, smerte, sekresjon fra det opererte øret eller økende hodepine må du ta kontakt med avdelingen.
- Unngå å klø i operasjonssåret etter operasjonen.
På lengre sikt:
- Du får et ID-kort med informasjon om at du har fått Cochleaimplantat, det er viktig at du alltid har dette med deg.
- Informer om at du har Cochleaimplantat ved sikkerhetskontroller og ta med ID-kortet.
- Du må informere om at du har Cochleaimplantat dersom det nødvendig med operasjon eller MR undersøkelse.
- Unngå kampsport og slag.
- Ta kontakt med avdelingen dersom du får hudproblemer i området.
Kontakt
Bodø, sentrum
Øre-nese-halskirurgiske inngrep
Oppmøtested
Henvendelse i ekspedisjonen i første etasje i K-fløya.Bodø, sentrum
Parkveien 95
8005 Bodø