Thyreodektomi

Skjoldbruskkjertel - operasjon

Skjoldbruskkjertelen (thyreoidea) ligger på forsiden av halsen nedenfor strupehodet. Knuter i kjertelen, kreft eller stoffskiftesykdom kan gjøre at det er nødvendig med operasjon hvor halve eller hele kjertelen fjernes. Struma betyr at skjoldbruskkjertelen er forstørret, dette skyldes oftest grunnet godartede knuter i skjoldbruskkjertelen. Ved mye plager av dette kan det også være aktuelt med operasjon hvor halve eller hele kjertelen fjernes.

Ved operasjon fjernes enten hele, halvparten eller midtre delen av skjoldbruskkjertelen. De fleste knuter i skjoldbruskkjertelen er ikke kreft, men godartede svulster.

Før

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette  



Under

Før operasjonen møter du en kirurg for samtale. Kirurgen forklarer hva som skal skje under inngrepet.

Du får narkose og operasjonen tar 1-3 timer, avhengig av type operasjon. Operatør legger et snitt på 5-7 centimeter på halsen, litt overfor kragebenet. Snittet blir som regel lite synlig når såret har grodd.

Noen pasienter får et dren fra såret. Drenet fjernes som regel dagen etter operasjonen. 



Etter

Effekten av narkosen er kortvarig, du kan spise og drikke etter kort tid. Etter operasjonen blir du innlagt over natten til observasjon. Vi tar også blodprøver for å se på kalsium- og hormonnivåene dine. Etter operasjonen kan det skje at kalsiumnivået ditt blir for lavt. Dersom det er tilfelle får du kalsiumtabletter som du må ta en periode.

Har du fjernet hele kjertelen får du med resept på medisiner for stoffskifte ved hjemreise. Ved behov for du også resept på kalsiumtabletter. Medisinene tas etter avtale med kirurg. Opplever du prikkinger rundt munnen og/eller i fingrene etter operasjon kan det være tegn på lavt kalsiumnivå. Har du symptomer på tross av tilskudd må du ta kontakt med fastlege for kontroll og blodprøver.

Det er normalt med ubehag , slim og smerter i halsen etter operasjonen. Ubehaget går vanligvis over i løpet av noen dager. Det kan også være at du får smerter i nakken etter operasjonen på grunn av stillingen du lå i under operasjonen. Det er også normalt med litt hevelse rund arret i noen måneder etter operasjonen.

Etter operasjonen bør du drikke en del og mot smertene kan du ta Paracet/Ibux i en kort periode.

Dagen etter operasjonen kan du reise hjem. Det er ikke nødvendig å fjerne sting. Du bytter bandasje selv etter behov. Vi anbefaler at du bruker Micropore eller brun sårtape, som du får kjøpt på apoteket, i tre måneder etter operasjonen. Du bør unngå å eksponere operasjonssåret for sol i den samme perioden.

Du kan gjøre vanlige daglige gjøremål, men vi fraråder fysisk anstrengelse i 14 dager etter operasjon.

Legen på sykehuset gir deg sykemelding i 1-2 uker, avhengig av type arbeid. Fastlege kan forlenge sykemelding ved behov.

Resultatet fra operasjonen får du enten i brev eller ved oppfølgning på sykehuset, dette får du beskjed om ved hjemreise.

Vi anbefaler at du tar stoffskifteprøver hos fastlegen din to måneder etter operasjonen.  Du må avtale time hos fastlege selv. Fastlegen din får tilsendt epikrise og informasjon om utført prosedyre og videre oppfølgning.
 

Alvorlige komplikasjoner etter slike operasjoner er sjeldne. Allikevel er det noen komplikasjoner/bivirkninger som vi vil at du som pasient skal vite om.

Skade av stemmebåndsnerven

Denne nerven ligger rett under skoldbruskkjertenen og gir impulser til små muskler som regulerer strammingen av stemmebåndet, og ved skade av denne nerven under operasjonen kan man bli veldig hes. Komplikasjonen er sjelden.

Lavt kalsiumnivå

Ved fjerning av skjoldbruskkjertelen eller biskjoldkjertlene kan du få et for lavt kalsiumnivå i blodet. Dette kan skje dersom biskjoldbruskkjertlene blir skadet eller får nedsatt blodtilførsel. Disse kjertlene lager et hormon (PTH) som er viktig for reguleringen av kalsium i blodet. 

Ved lavt kalsiumnivå kan man få plagsomme bivirkninger som prikking rundt munnen, i fingre, tær og nesetipp og en følelse av uro i kroppen. I slike tilfeller gir vi kalsiumtabletter og noen må også ta D‐vitamintabletter. Som oftest er dette forbigående plager.

Vær oppmerksom

Kontakt avdelingen om du får noen av disse plagene: ​

  • tung pust
  • blødning i såret
  • væsking fra såret
  • økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
  • økende hevelse i ett eller begge beina
  • sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
  • svimmelhet eller besvimelse
  • ​feber

​Blir du akutt syk, ring 113.


Kontakt

Bodø, sentrum Bryst- og endokrinkirurgisk poliklinikk, Bodø

Kontakt Bryst- og endokrinkirurgisk poliklinikk, Bodø

Oppmøtested

Vi holder til i 2. etasje i H-fløya og er samlokalisert med Mammografisenteret.

En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Kart over bygg og parkering

 

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling kan du ha rett til å få dekket nødvendige utgifter. Les mer om dine rettigheter

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei

​​​

 

Praktisk informasjon

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

​Hvis du må endre tidspunkt for timen, kan du be om ny tid på helsenorge.no​. Her finner du også informasjon om pasientjournalen din, henvsiningsstatus og andre tjenester. 

For endring/avbestilling av poliklinisk time kan du også ringe Timeservice,  75 57 10 00. Telefontid: 08.00-15.30.

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

For meny, se egen side

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

​​Det er felles postmottak for hele Nordlandssykehuset. 

Nordlandssykehuset HF
Navn/avdeling/enhet
Postboks 1480​
8092 Bodø

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.