Diagnose

Allergi mot bie og veps hos barn og unge, Bodø

Mange synes det er ubehagelig å bli stukket av bie eller veps. Ofte svir og klør det, og det kan bli rødt og hovent på stikkstedet. Hos de fleste avtar symptomene og forsvinner av seg selv.

Symptomer

Noen får kraftigere reaksjoner hvor det i tillegg kan oppstå utslett andre steder på kroppen, kløe i håndflatene og under føttene, generell sykdomsfølelse, svimmelhet, magevondt/oppkast og problemer med å puste. Dette er en allergisk reaksjon mot giften som bie og veps sprøyter inn når de stikker. Noen er allergisk mot bie, andre mot veps og enkelte mot begge. For noen få kan dette føre til et allergisk sjokk som kan være livstruende.

Utredning

Hvis barn eller ungdom får en alvorlig allergisk reaksjon etter et bie- eller vepsestikk, skal de utredes hos spesialist i allergi.

Legen vil først snakke med barnet/ungdommen om hva som skjedde da de ble stukket.

Det blir tatt blodprøver, prikktest og lungefunksjonsmåling (spirometri)

Behandling

Hvis man blir stukket av bie eller veps og får en allergisk reaksjon, behandles symptomene enten på legevakt eller sykehus. Ved anafylaktisk reaksjon blir man lagt inn på sykehuset for behandling. Dette er en alvorlig reaksjon, og man får etterpå en Epipen som inneholder adrenalin som skal gis umiddelbart ved ny anafylaktisk reaksjon senere. Ved mildere reaksjon kan man få utskrevet allergimedisin som man kan ta hjemme ved allergisk reaksjon senere.

Man kan også forsøke med vaksinasjon. Allergivaksinering kalles også hyposensibilisering eller allergen spesifikk immunterapi. Allergivaksineringen mot bie og veps innebærer at en dose av bie- eller vepsegift tilføres jevnlig over 5 år. Barnet /ungdommen vil få god informasjon om hvordan allergivaksinasjon blir gjort.

Målet med behandlingen er å oppnå toleranse mot giften som gir allergisk reaksjon slik at en ikke får en allergisk reaksjon neste gang en eventuelt blir stukket.

Oppfølging

Barnet/ungdommen blir fulgt opp i de 5 årene vaksineringen foregår.

Hva kan du gjøre for å unngå stikk av bie og veps?

  • Vær rolig i nærheten av bier og veps, ikke vift med armer og ben. Da blir insektene skremt og stikker.
  • Slå aldri etter et bie- eller vepsebol. Insektene reagerer omgående med angrep.
  • Hvis du skulle være så uheldig å komme inn i en bie- eller vepsesverm, skal du bevege deg ut av den, langsomt. Ikke vift eller slå etter insektene. Det hisser dem opp og de blir aggressive og angriper lettere. Forsøk å bevare roen og beveg deg rolig.
  • Hold deg borte fra ting som tiltrekker insekter, som søte lukter, blomster, sterke farger på klær og duker, blomstrende busker og trær, vedstabler og rundt søppelkasser. Ikke la matavfall ligge på bakken (sjokoladepapir, iskrempapir o.l.)
  • Bruk sko utendørs. Lange klesplagg kan redusere risikoen for å bli bitt. Barn bør så langt som mulig bruke sko uten åpne tær/heler. Svett og varm hud tiltrekker seg insekter.
  • Bruk lyse klær fremfor blomstrede og fargerikt tøy som tiltrekker seg insektene.
  • Se nøye etter insekter når du spiser søtsaker eller drikker saft/brus. Barn kan drikke av sugerør når de er utendørs om sommeren.
  • Ikke forlat brus- og ølbokser som er åpnet, se etter bie eller veps før du drikker.
  • Dekk over matvarer både innendørs og utendørs.
  • Insekter tiltrekkes av søte lukter. Unngå parfyme med blomsterduft, parfymerte hårprodukter eller kremer, samt tørk vekk iskrem fra barns hender og klær.
  • Et antiinsektmiddel kan smøres på før du går utendørs. Bruk godkjente merker og typer for barn.
  • Lukk vinduene i huset og bilen, så insektene ikke kommer inn. Du kan kjøpe et insektnett til å dekke over vinduet, slik at bier og veps ikke kommer inn i rommet.
  • Unngå sterkt duftende og fargerike blomster. Ikke plasser fargeglade blomster med sterk duft i nærheten av uteplass og balkong.
  • Vær forsiktig når du skal åpne søppeldunker/søppelsekker. Gamle matrester tiltrekker seg bier og veps.
  • Bruk hagehansker ved håndtering av uteplanter og hageavfall. Hold øye med insektsreder og bol, og få dem fjernet straks. Vær obs ved innhøsting av frukt og fjerning av nedfallsfrukt.
  • Sprut vann, gjerne med en dusjflaske på insektene. Da tror de det regner og søker ly.
  • Hvis det er mye bier eller veps der du bor, kan du sette opp noe søtt et stykke unna der du oppholder seg, slik at det tiltrekker seg bier og veps.

Kontakt

Bodø, sentrum Barneklinikken

Kontakt Barneklinikken

Oppmøtested

Nærmere kontaktinformasjon finner du under besøksadressene.
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei

​​​

 

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

  • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
  • Lørdag. kl. 08.00–15.00
  • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Kart over bygg og parkering

 

Praktisk informasjon

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
  • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
  • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.30-17.00
  • Lørdag-søndag: stengt

For meny, se egen side

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

  • Mandag-fredag: 07.00-21.00
  • Lørdag: 09.00-20.00
  • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Det er ønskelig at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk time når du ankommer sykehuset. Det står innsjekksautomater ved hovedinngangen og ved enkelte steder i alle etasjene. 

Her bruker du fødselsdato og etternavn for registrering.

Betaling

Du kan betale ved de samme innsjekkingsautomatene. Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang. Regn med noen ekstra minutter før oppgjøret blir klart i automaten.

Dersom du av ulike grunner ikke ønsker å betale på automaten, kan du henvende deg til vår ekspedisjon i 1. etasje. 

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Har du behov for assistanse til selvinnsjekk eller betaling, ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.