16 typer kjøttkaker

Sykehuskjøkkenet i Nordlandssykehuset lager om lag 435 000 måltider hvert eneste år, der alle rettene skal tilpasses allergier og spesielle behov. Kjøkkenet har blant annet 16 ulike varianter av kjøttkaker. – Vi gjør vårt ytterste for å imøtekomme alle behov.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 07.07.2023
Dame og mann i kokkeklær

I 2022 leverte sykehuskjøkkenet 462 119 måltider fra kjøkkenet til pasientene i Bodø sentrum og Rønvik, samt til Panorama kafé i niende etasje. Her er assisterende kjøkkensjef Lill-Anita Sagnes og kjøkkensjef Jørgen Nygren. Foto: Ida Kristin Dølmo/Nordlandssykehuset

Det sier assisterende kjøkkensjef Lill-Anita Sagnes mens hun går forbi pallene med de nyankomne varene i gangen, og inn i det store sykehuskjøkkenet i første etasje. 

Lukten av middag er fremtredende, og lyden av maskiner som durer, bestikk som klirrer og oppvask som settes på plass høres i det fjerne. Sykehuskjøkkenet i Nordlandssykehuset Bodø har vært Lill-Anita sin arbeidsplass i over 30 år. 

- Vi har et godt arbeidsmiljø med trygge rammer, og folk som har det bra, sier Lill-Anita.​

Dame med briller

Lill-Anita Sagnes har jobbet ved sykehuskjøkkenet i over 30 år, og skryter av godt arbeidsmiljø. Foto: Ida Kristin Dølmo/Nordlandssykehuset

Ny kjøkkensjef

Et stort antall ansatte er i sving. Assistent Mohammed Monir Jarar legger kjøtt, poteter og kokte grønnsaker på tallerkenene, mens Seeta Rezai gjør klart bestikket til dagens servering. Kevin Myrland setter kopper og tallerkener i oppvaskmaskinen. Hvert år går det 1 460 000 enheter gjennom oppvasken. 

Ved sykehuskjøkkenet i Bodø sentrum og i Rønvik er det 40 ansatte fordelt på 20 årsverk. Sykehuskjøkkenet drifter også Panorama kafé, som ligger i niende etasje i Bodø sentrum. 

Mann legger mat på fat

Assistent Mohammed Monir Jarar gjør klart til dagens middag. Dersom det blir rester, benyttes de på andre måter. Målet er å kaste minst mulig mat. Foto: GT/Nordlandssykehuset

Jørgen Nygren har nylig tatt over stillingen som kjøkkensjef etter at den tidligere kjøkkensjefen gikk av med pensjon. Nygren har fra tidligere lang og bred erfaring fra hotellbransjen.

- Den største forskjellen mellom å jobbe i restaurantbransjen og i sykehuset er alle hensyn som må tas, forteller han. 

Næringsrike måltider

Og det er en stor jobb. Et vanlig menneske trenger om lag 2 500 kalorier i døgnet for å få i seg den næringen hen trenger. Sykehuset har ansatt en klinisk ernæringsfysiolog som er med på å sette sammen menyene, slik at pasientene får det de skal ha av næring til hvert måltid slik at de bevarer sin ernæringsstatus. Det er ingen tilfeldighet hva som blir servert. 

- Det er en enorm jobb å gå gjennom alle rettene, og det er et vanvittig godt arbeid som er lagt ned, sier avdelingsleder Vibeke Mikalsen i Senter for drift og eiendom. ​
Mye av maten som lages er vanlig husmannskost, med ren fisk og rent kjøtt av god kvalitet. 

- Vi prøve å tilrettelegge for pasienter som har dårlig matlyst. Vi er avhengige av god kommunikasjon med avdelingene ute i sykehuset for å gi pasientene mat de kan spise og mat de har lyst på. Og så er det deres jobb å tilby mellommåltider og drikke til maten, forteller de. 

Mange hensyn

Det er utfordrende å gjøre alle til lags. Sykehuskjøkkenet skal ta hensyn til alder, religion, allergier og ulike diagnoser. Eksempelvis er kjøttsuppen laget med lammekjøtt i stedet for svinekjøtt. Alle rettene skal lages med minst mulig allergener, og kan lages gluten- og laktosefri.

Fat med mat

Det er mange hensyn å ta når sykehuskjøkkenet skal lage mat til pasientene sine: Det skal tas hensyn til allergier og diagnoser, den skal være næringsrik og den skal se delikat ut. Foto: GT/Nordlandssykehuset

De aller sykeste pasientene kan få en ønskemeny, der sykehuskjøkkenet legger til rette dersom det er spesielle hensyn som må tas. 

- Bare kjøttkakemiddagene har vi 16 ulike varianter av for å tilpasse pasientenes behov. Det gjelder konsistens, mengde salt, hvilket kjøtt som er i, hvor krydret de skal være, om de inneholder løk og hvordan de er stekt. Det er mange hensyn å ta, sier Jørgen. 

Mann med briller

Jørgen Nygren er nyansatt kjøkkensjef i sykehuskjøkkenet og har drøyt fire uker på baken i Nordlandssykehuset. Foto: Ida Kristin Dølmo/Nordlandssykehuset

Fiskeboller en favoritt

Mens fiskeboller, fiskegrateng og plukkfisk er en hit nesten uansett, er hakkabøff tatt ut av menyen.

- Ikke fordi det ikke var godt, men det så ikke delikat ut. 

Det er også andre hensyn å ta. Kald potetsalat er ikke noe særlig å servere sammen med varm karbonade. 

Heldigvis har syneshuskjøkkenet faste menyer som går på rundgang hver tredje uke. 

- Sykehuskjøkkenet er god på å produsere mat, og så er det opp til de ute i avdelingene å være servitører, sier Mikalsen og tilføyer:

- Vi vet jo det, at det pasientene er opptatte av mellom visittene, er hva de får til middag. 

I 2022 brukte sykehuskjøkkenet i Nordlandssykehuset

  • ​21 500 brød
  • 12 000 kilo kaffe
  • 19 000 kilo potet​​​