Tom Eirik Mollnes utnevnt til æresdoktor

Professor Mollnes ble utnevnt til æresdoktor ved Københavns Universitet for sitt banebrytende bidrag til forskning på komplementsystemet. I tillegg til egen seremoni ble det audiens hos Dronning Margrethe II av Danmark. Mollnes har i en årrekke vært ansatt som forsker ved Nordlandssykehuset.

Helen K. Langfors Åsli, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 06.12.2022
Audiens hos dronningen
Audiens hos Dronning Margrethe II av Danmark. Foto: Nikolai Linares

- Gratulerer så mye med utnevnelsen! Mollnes er en framragende ambassadør for Nordlandssykehuset og regionen og hans forskning har bidratt til ny og viktig kunnskap innenfor fagområdet, sier direktør i Nordlandssykehuset Siri Tau Ursin.

Professor Tom Eirik Mollnes (66) er født i Sortland og bosatt i Bodø. Han er forsker ved Nordlandssykehuset og professor ved Universitetet i Oslo. Nylig ble han utnevnt til æresdoktor i medisin på Københavns Universitet. Forskningsleder i Nordlandssykehuset Petter Román Øien sier at Mollnes har hatt en helt essensiell rolle i utviklingen av forskningen ved Nordlandssykehuset. ​

- Et æresdoktoratet ved Københavns Universitet henger svært høyt, og forteller mye om hvilket nivå innen forskning Tom Eirik befinner seg på.  Jeg er kjempestolt over å ha en kollega som oppnår en slik utmerkelse. Det er i seg selv ganske utrolig at man kan være ansatt på et sykehus langt mot nord og samtidig gjøre seg så bemerket innen forskning – gledelig, inspirerende og ikke minst imponerende, sier Øien. 

Overrekelsen av æresdoktoratet fant sted i Gamle Festsal ved Københavns Universitet. Foto: Nikolai Linares

Overrekelsen av æresdoktoratet fant sted i Gamle Festsal ved Københavns Universitet. Foto: Nikolai Linares

Helt i front av internasjonal forskning

Et æresdoktorat er en akademisk utnevnelse som er helt i front av internasjonal forskning, gitt fra et høyt ranket Universitet, i dette tilfellet Universitetet i København – et av verdens ledende universiteter. Mollnes mottok utmerkelsen under en seremoni ved universitetet i Danmark, samt en audiens hos Dronning Margrethe der også hans kone var til stede. ​

-  Vi hadde en stor opplevelse. Dette er nok toppen på min akademiske karriere – ved UiO,  men også i Bodø, sier Mollnes. 

Han er intervjuet i mange faglige tidskrift og fått mye medieomtale. Til Københavns Universitet sa han:

–  Jeg ble veldig glad og opplever dette som en ære. Jeg er ydmyk over å ha fått denne utnevnelsen. Det hele har vært en uforglemmelig opplevelse, sier Mollnes. 

Mollnes understreker at selv om han fikk prisen, er det et resultat av et felles løft. 
- Det er en fantastisk forskningsgruppe jeg har jobbet sammen med. Dette er et resultat av et team. Dette ville aldri skjedd uten hele staben i laboratoriene i Bodø og Oslo, eller støtten fra min familie. 


Nordlandssykehuset viktig i hans forskning

Utnevnelsen skjer på bakgrunn av hans forskning på immunforsvaret, og hvordan immunforsvaret kan medvirke til blant annet hjerte- og karsykdommer og blodforgiftning. Forskningen tar også for seg nye måter disse sykdommene kan behandles på. I dag brukes denne metoden til forskning og diagnostikk i hele verden. 
 
Mollnes har i flere tiår hatt et nært samarbeid med forskere ved Københavns Universitet, hvor han også har undervist og vært en del av det medisinske ph.d.-programmet. ​ Det er som professor ved Universitet i Oslo (siden 2001) han får denne utmerkelsen for, og via denne stillingen er han tilknyttet Nordlandssykehyset som forsker. Han sier at hans viktigste arbeider er gjort i samarbeid mellom Nordlandssykehuset og Universitetet i Oslo. 

​- Tom Eirik Mollnes har gjennom mange år vært svært forskningsaktiv og kombinert virksomhet ved Klinmed og egen lab i Bodø på en fremragende måte! At dette blir synlig gjennom et æresdoktorat er vel fortjent og instituttet gratulerer så mye, sier instituttleder Dag Kvale. 

​​