Hver mandag og fredag

Sårpoliklinikken i Vesterålen får sår til å gro

Sårpoliklinikken i Vesterålen har gode resultater, og hjelper pasienter med vanskelige sår som ikke vil gro. - Dette er en pasientgruppe vi brenner for!

Helen K. Langfors Åsli, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 08.02.2023
F.v. sårsykepleier Svanhild Arntzen, LIS-lege Eirin Krüger Skaftun og sårsykepleier Anja Berntzen. De har hatt gode resultater,

F.v. sårsykepleier Svanhild Arntzen, LIS-lege Eirin Krüger Skaftun og sårsykepleier Anja Bentzen. De har gode resultater, men ønsker at tilbudet skal bli enda bedre kjent for fastleger og pasienter.

​​Sykepleierne Svanhild Arntzen og Anja Berntzen utdannet seg til sårsykepleier samtidig, og startet med sårpoliklinikken for over to år siden. De har gode resultater, men ønsker at tilbudet skal bli enda bedre kjent for fastleger og pasienter. Med på laget har de LIS-lege Eirin Krüger Skaftun. 

Pasienter med kroniske sår kan henvises til Nordlandssykehuset Vesterålen for hjelp til diagnostisering og sårbehandling. På sårpoliklinikken behandles alle typer kroniske sår hos pasienter i alle aldre. Ofte oppstår sårene som følge av en liten skade, men underliggende årsaker gjør at såret ikke gror. Dette kan for eksempel være diabetes eller sirkulasjonsforstyrrelser. 

- De aller fleste sår får vi til å gro, sier Skaftun. 

Godt samarbeid med hjemkommune​​ne

- Det første vi gjør er å diagnostisere såret og finne ut hva som gjør at såret ikke gror. Av og til må vi sende pasienten til videre utredning og behandling for underliggende årsaker. Det er viktig med god diagnostikk, forteller Bentzen. 

Pasientene får god hjelp på poliklinikken. Når diagnostikken er gjennomført, legges en plan for behandling av såret. Pasienter med kroniske sår trenger som regel langvarig oppfølging inntil sårene er tilhelet. Poliklinikken har et godt samarbeid med hjemkommunene til pasientene, og når såret er i bedring tar kommunehelsetjenesten gradvis over. Sårpoliklinikken lager gode sårprosedyrer som følges opp i kommunehelsetjenesten mellom kontrollene på sykehsuet. Poliklinikken jobber også med å forebygge nye sår, blant annet ved å gi råd om kompresjonsbehandling, aktivitet og ernæring. ​

Poliklinikken har gode resultater, og ønsker å få fle​​re henvisninger

- Dette er en pasientgruppe vi brenner ​for, sier Skaftun. 

Pasientene er ofte takknemlige for behandlingen de får, da det går ut over livskvaliteten å ha et sår som ikke gror. 

Alle tre har akkurat deltatt på den årlige norske sårkonferansen (NIFS) hvor den nyeste forskningen innen sårbehandling blir presentert. Dette er kunnskap de tar med seg hjem til sårpoliklinikken i Vesterålen, og håper å kunne hjelpe enda flere pasienter i tiden fremover. ​

​Henvisning til sårpoliklinikk sendes Nordlandssykehuset Vesterålen. Det er poliklinikk hver mandag og hver fredag.