Behandling
Habilitering – utviklingshemming hos voksne, Bodø
Utviklingshemming er som regel en medfødt tilstand som innebærer omfattende lærevansker, og ulike grader av utfordringer med bevegelse, språk, samhandling og evne til å mestre dagligdagse aktiviteter. Det er vanlig å gradere diagnosen som lett, moderat, alvorlig eller dyp - avhengig av hvor store utfordringene er.
Henvisning og vurdering
Når det foreligger mistanke om at en person over 18 år har en utviklingshemming, kan han eller hun henvises til habiliteringstjenesten for utredning. Dersom det tidligere er bekreftet at vedkommende har en utviklingshemming, kan hun eller han henvises for ny vurdering og for å få fastslått grad av utviklingshemming.
Det er fastlegen eller annen spesialisthelsetjeneste som henviser deg til habiliteringstjenesten for voksne (HAVO). Henvisningen blir vurdert innen 10 dager.
Før
Før du møter til utredning hos oss ber fint om at en som kjenner deg godt tenker gjennom hva som er aktuelt om utvikling og funksjon når det gjelder
- språk, kommunikasjon og samhandling
- hukommelse, oppmerksomhet, læring og forståelse
- bevegelse/motorikk
- dagliglivets aktiviteter (som å spise, kle på deg, søvn og fritidsaktiviteter)
Informasjon om din utviklingshistorie er viktig for utredningen. Vi vil derfor at en som kjenner deg godt blir med deg til avtalen. Vi vil også stille spørsmål om sykdommer og tidligere sykehusopphold.
Utredningen vil blant annet bestå av tester, for eksempel evnetester. Det er derfor viktig at du er forberedt på å gjøre oppgaver når du kommer til HAVO.
Under
Møter med HAVO kan foregå på sykehuset, i din kommune eller hjemme hos deg.
Møtet starter med at vi gir deg informasjon om hva som skal skje og hvem du møter. Som regel vil du møte fagpersoner med ulik bakgrunn, for eksempel for eksempel lege og psykolog.
Utredningen er satt sammen av samtaler, observasjoner og undersøkelser. Hele eller deler av utredningen kan bli gjennomført der du bor.
I løpet av utredningen kan det komme fram behov for å gjennomføre undersøkelser ved andre avdelinger i sykehuset. Habiliteringstjenesten for voksne henviser deg videre.
Etter
Du får informasjon om resultatene av utredningen.
Det er kommunen/bydelen du bor i som har ansvar for videre tiltak og tilrettelegging. I tillegg kan det være behov for oppfølging fra HAVO i kortere eller lengre perioder. Behovet for oppfølging blir vurdert i samråd i samråd med deg og de som har ansvar for tilbudet i kommunen/bydelen.
Det blir utarbeidet en rapport som oppsummerer utredningen. Om det er behov for videre oppfølging i HAVO står det i rapporten. Den sendes både til deg og den som har henvist deg til utredningen.
Kontakt
Mellomåsveien 20
Habilitering for voksne, Bodø
Oppmøtested
Mellomåsveien 20, bakgård nord – ring på porttelefonen og vent på å bli sluppet inn Vi holder til i 2. etasje – følg skiltingen.
Mellomåsveien 20
Mellomåsveien 20