Behandling

Dialektisk atferdsterapi (DBT), ungdom, BUPA, Bodø

Dialektisk atferdsterapi (DBT) er en behandlingsmetode for deg som strever med selvskading. Mange som selvskader gjør det bare en eller få ganger. Men for andre blir dette en måte å håndtere vanskene på som preger livene deres både på kort og lang sikt. DBT er også nyttig dersom du strever med selvmordstanker eller gjør selvmordsforsøk. All selvskading skal tas på alvor! Det å skade seg over lengre tid kan senke terskelen for hva som oppleves farlig å gjøre mot seg selv, og kan føre til stadig mer alvorlig skade mot egen kropp og eget liv.

Det er mange grunner til selvskading. Noen kjenner en sterk indre psykisk smerte, andre kan ønske å straffe seg selv eller andre. Det kan også dreie seg om at du ønsker hjelp, men ikke klarer å be om det. Følelsene eller situasjonen kan kjennes uhåndterlig og uløselig. Å skade seg kan gi en kortvarig lettelse, men er en dårlig løsning på lang sikt.

I DBT jobber vi med å finne og trene på andre og mindre problematiske måter å håndtere sterke og ubehagelige følelser på.

Se også mer informasjon på helsenorge.no.

Henvisning og vurdering

Din lokale BUP kan henvise deg til dialektisk atferdsterapi (DBT).

Før

Før vi kan starte med behandlingen må du møte til en vurderings-/kartleggingssamtale. Da snakker vi med deg og foreldre/omsorgspersoner om disse vanskene, hvor lenge du har hatt det vanskelig og om du ønsker hjelp.  Etter samtalen drøfter vi i DBT-teamet om vi tror at vi kan hjelpe deg med vanskene dine. Du/dere vil også få mer informasjon om DBT.

Under

DBT er en krevende behandlingsmetode som ofte strekker seg over 16-20 behandlingsuker. Den krever aktiv deltagelse fra både deg og foreldre/omsorgspersoner.
 
Behandlingen foregår både i gruppe og i individual terapi. Individualterapien er 1 time per uke.
 
I gruppen får dere undervisning i fem ulike ferdigheter som er nødvendige for å håndtere vanskene på en mer hensiktsmessig måte. Vi diskuterer aktuelle tema, og støtter hverandre underveis i behandlingen.

Etter

Når du har gjennomført DBT vil vi snakke med deg om behovet for videre behandling/oppfølging. Dette vil som hovedregel foregå ved lokal BUP.

Kontakt

Thalleveien 37, Rønvik Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA)

Kontakt Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA)

Thalleveien 37, Rønvik

Thalleveien 37, 8076 Bodø

Praktisk informasjon

Biblioteket er plassert i fløy RE-1, samme inngang som Festsalen.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00.

Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om psykiatriske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek og kunde-pcer.

Filialen har en egen samling skjønnlitteratur, inkl. filmer og lydbøker.

Kontakt oss: psykiatribibliotek@nordlan​​dssykehuset.no​