Behandling

Ankelprotese, Vesterålen

Pasienter som har et ødelagt ankelledd som følge av artrose, leddgikt eller tidligere skader vil bli vurdert med tanke på operativ behandling.

Artrose i ankelleddet er langt mer sjeldent enn artrose i hofte og kne. Men cirka 1 prosent av befolkningen har slitasje/artrose i ankelleddet. Det skyldes som oftest tidligere skade på ankelen (brudd, mange overtråkk, ustabil ankel) og leddgikt, eller at man utvikler artrose uten at det er en klar underliggende årsak. Symptomene på ankelartrose er stivhet og smerter. Til å begynne med er smertene i hovedsak i startfasen av fysisk aktivitet. Senere vil man også ha smerter ved all belastning og i hvile. Ankelen kan hovne opp, og mange vil oppleve redusert bevegelighet.

Operasjon

Dersom en mener en operasjon er nødvendig vil noen pasientar bli tilbudt protese, mens andre vil få avstiving av ankelleddet. De to inngrepene har sine fordeler og ulemper som vil bli diskutert nøye med deg.

Operasjon med ankelprotese er en relativt sjelden operasjon (færre enn 100 per år i Norge), og resultatene er ikke fullt så gode som med proteser i hofte og kne.

Ankelprotese er et inngrep som tilbys pasienter med langtkommet ankelartrose. Ved et slikt inngrep fjerner man den gamle, slitte brusken og erstatter leddet med metall og plast som skal gro inn i beinet. Det er en rehabiliteringsperiode på drøye 3 mnd., men på sikt vil man kunne fungere tilnærmet normalt.

Henvisning og vurdering

Fastlege henviser til ortoped for vurdering.

Se ventetider (helsenorge.no)

Før

Det er viktig at du holder deg i aktivitet helt fram mot operasjonen. Om du ikke har fått beskjed om noe annet, så bør det vonde leddet bli bevege og belastet så godt det lar seg gjøre. Dette gjør knoklene sterkere og gjør opptreningen etter operasjonen enklere.

Forebygging av infeksjon

Infeksjon er en fryktet komplikasjon til protesekirurgi. Disse tiltakene kan minske risikoen:

  • Et variert og næringsrikt kosthold i forkant av operasjonen.
  • Dersom du røyker bør du slutte, eller i alle fall redusere forbruket fra 4 uker før operasjonen til såret er helt grodd 3-4 uker etter operasjonen. Det samme gjelder dersom en har et overforbruk av alkohol.
  • Dersom du har diabetes må du være ekstra nøye med å kontrollere og regulere blodsukkeret i forkant av operasjonen, gjerne i samråd med fastlegen.
  • Pågående infeksjoner (f.eks. neglerotsbetennelse, urinveisinfeksjon, hudinfeksjon, tannrotsbetennelse eller lignende) eller åpne sår - øker sjansen for å få infeksjon i proteseleddet. Slike infeksjoner må derfor være ferdigbehandlet i god tid før operasjonen.

Medikament

Noen medikament skal stoppes et antall dager eller uker før operasjonen. Dette vil du få beskjed om ved forberedende undersøkelser før operasjonen.

Oftest bruker vi spinalbedøvelse ved denne typen kirurgi, men i blant blir det nødvendig med narkose. Da må du faste.

​​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse eller utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon eller undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjon/undersøkelse, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.

Frem til 2 timer før operasjon/undersøkelse kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før.

Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk.

Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
  • Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.


 

Under

Noen uker før operasjonen vil du møte en anestesilege og kirurgen som skal operere deg. Du vil få informasjon om hva som skal gjøres, hvilket resultat du kan forvente av operasjonen, og om potensielle komplikasjoner knyttet til operasjonen og bedøvelsen.

Om du er usikker på om du ønsker operasjonen, må du formidle dette tydelig til kirurgen. Det er ikke for sent å ombestemme seg, og ved usikkerhet kan det ofte være fornuftig å utsette operasjonen.

På operasjonsdagen vil du bli fulgt til operasjonsavdelingen. Her vil du bli tatt i mot av en anestesisykepleier som fører deg videre. Den vanligste bedøvelsen ved operasjoner i beina er ryggbedøvelse (spinal).

Operasjonen varer i 1-3 timer avhengig av metode. Like før, under og etter operasjonen får du antibiotika for å forebygge infeksjon. Når operasjonen er ferdig vil det bli lagt på en gipsbandasje fra tåballer til øverst på leggen.

Etter operasjon

Når operasjonen er ferdig blir du liggende på oppvåkningen i noen timer i mens bedøvelsen går ut av kroppen. Etterpå blir du flyttet til sengepost.

Det er svært viktig at en kommer seg raskt på beina etter proteseoperasjoner. Fysioterapeuter vil instruere deg og hjelpe deg i gang, men egeninnsats og motivasjon er viktig. Dersom du kommer deg raskt på beina er faren for komplikasjoner som infeksjoner og blodpropp mindre. Du vil få behandling med smertestillende medikament slik at dette skal la seg gjøre.

Etter

Trening og bevegelse

Etter operasjonen er ankelen gipset inn slik at bevegelsestrening av leddet ikke er aktuelt. Treningen på sjukehuset består i å øve på å gå med krykker eller annet ganghjelpemiddel. Vanlig etterbehandling vil innebære at du blir utskrevet med gips beskjed om hvor mye du får belaste den opererte foten.

Kontroller

Etter ca. 3 uker vil du bli kalt inn til sjukehuset for å ta av gipsen, sjekke operasjonssåret, fjerne sting og få på en ny gips. Oftest vil du da kunne belaste foten litt mer fram til neste kontroll som er totalt 6 uker etter operasjonen.

Da tar vi også røntgenbilde, og om det ser fint ut vil du da få lov til å ha full belastning av foten uten gips. En starter da med bevegelsestrening, gjerne med hjelp av en fysioterapeut.

Liggetiden etter en operasjon vil være individuell og variere fra 2 til 5 dagar. De fleste skal bruke sprøyter med blodfortynnande medikament i 1-2 uker samt smertestillende medikament i avtrappende doser etter utreise.

Vær oppmerksom

Ved alle kirurgiske inngrep er det risiko for komplikasjoner:

  • Infeksjon. Vi gjør vårt beste for å forebygge infeksjon, men det skjer likevel hos en liten andel av pasientene. Tegn på infeksjon er:
    • Rødfarge, hevelse og varme i huden. Dette vil du ikke kunne sje på grunn av gipsbandasjen.
    • Væske frå såret kan evt. sees dersom gipsen blir blaut
    • Økende smerter
    • Feber
    • Generell sykdomsfølelse
    • Ved mistanke om infeksjon skal du raskt kontakte sjukehuset.
  • Blodpropp kan skje. Du kan redusere risikoen ved å være mye i aktivitet samt å bruke blodfortynnende medikamenter.
  • Nerveskade kan skje under inngrepet. 


Ikke alle blir fornøyd med sluttresultatet. Noen vil ha mer smerter etter operasjonen enn de forestilte seg, og noen er misfornøyd med evnen til bevegelse. Man kan ikke regne med at bevegelsen blir bedre av operasjonen, men de fleste beholder den bevegelsen de hadde fra før. 20-30 % av de som blir opererte med ankelprotese blir operert igjen med skifte eller fjerning av protesen en eller annen gang før 10 år etter operasjonen.

Kontakt

Vesterålen, Stokmarknes Kirurgisk poliklinikk, Vesterålen

Kontakt Kirurgisk poliklinikk, Vesterålen
En gate med biler og bygninger langs den

Vesterålen, Stokmarknes

Ivar Bergsmoes gate 3

8450 Stokmarknes

Transport

Det er stor parkeringsplass på utsiden av sykehuset med gratis parkering.

Kart over bygninger og vei
​ 

Praktisk informasjon

​Hvis du må endre tidspunkt for timen, kan du be om ny tid på helsenorge.no​. Her finner du også informasjon om pasientjournalen din, henvsiningsstatus og andre tjenester. 

For endring/avbestilling av poliklinisk time kan du også ringe Timeservice,  75 57 10 00. Telefontid: 08.00-15.30.

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

​Klikk på bildet for større versjon av fløyinndelingen til Nordlandssykehuset Vesterålen.


Kart over bygg og parkering

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

​Kantinen ved Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes ligger ved hovedinngangen.

Åpningstider:

  • Mandag-fredag: 08.00-15.30
  • Helger/helligdager: stengt

Telefon: 75 42 41 97

Kantinen selger påsmurt brødmat, middag, kaker og varm/kald drikke. 

​​Pasienthotellet er et tilbud til innlagte pasienter, pasienter til poliklinisk behandling og ledsagere/pårørende.

Les mer om Møysalen pasienthotell

​​Det er felles postmottak for hele Nordlandssykehuset. 

Nordlandssykehuset HF
Navn/avdeling/enhet
Postboks 1480​
8092 Bodø

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på.