Svein Arne skal lede 375 ansatte

Svein Arne Monsen er ny klinikksjef i Prehospital klinikk i Nordlandssykehuset. Han tror på godt lagarbeid og felles mål. På kvelden sovner han gjerne foran TV-en med 90-tallsserien Friends på skjermen.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 28.09.2023

Mann i blå skjerte

Svein Arne Monsen er tilsatt som ny klinikksjef i Prehospital klinikk i Nordlandssykehuset. Foto: Ida Kristin Dølmo/Nordlandssykehsuet

Mandag 18. september startet Svein Arne Monsen som ny klinikksjef i Prehospital klinikk. Han tar over etter Frode Hansen, som har vært tilsatt som konstituert klinikksjef en periode.
- Velkommen! Hvordan føles det?
- Det føles bra. Jeg har visst dette i tre måneder, og jeg har gledet meg bare mer og mer. Jeg har vært spent, så det er godt å komme i gang, sier Monsen. 

Lang erfaring

Monsen er 52 år gammel og vokst opp i Rødøy. Han er gift og har tre barn på 16, 18 og 22 år. Den nye klinikksjefen ble ferdigutdannet lege fra Universitetet i Tromsø i 2000. I perioden 2002-2006 jobbet han som kommunelege i Leirfjord, før han gikk over i jobben som avdelingssjef i Prehospital klinikk i Helgelandssykehuset. Han legger også bak seg noen år som områdesjef, samt seksjonsoverlege ved samme sykehus. Nå kommer han fra jobben som overlege ved anestesiavdelingen ved UNN. 

Monsen har ikke bodd i Bodø før, men har god kjennskap til byen.

- Jeg er vokst opp i Rødøy og har reist mye til byen sammen med familien min i oppveksten. Jeg er relativt godt kjent i Bodø, smiler han.​

Store avstander

Klinikksjefen har lagt bak seg noen hektiske dager i ny jobb. 

- Man må sette seg inn i alt som er nytt og finne ut hva en skal prioritere blant. Jeg kjenner godt til det kliniske miljøet, og spesielt mitt fag, som er anestesi og intensiv. Jeg føler jeg kjenner sykehuset godt, men ikke som leder. 

På spørsmål hvilke utfordringer han ser for seg i tiden fremover, svarer den ferske klinikksjefen:

- Jeg liker å ha kontakt med de jeg skal lede, og utfordringen er jo at kollegaene mine er fra ytterst i Vesterålen til sørligste Engavågen. Det er utfordrende å bli kjent med dem når det er så desentralisert, men det ligger jo i den prehospitale klinikkens natur. Jeg må komme meg til dem. 

God samhandling

Monsen tenker lenge på spørsmålet om hva han tenker om den økonomiske situasjonen Nordlandssykehuset nå står i. 

- Jeg har vært leder i helsevesenet til og fra i 20 år. Det har hele tiden vært behov for omstillinger, også innenfor økonomi. Det er noe vi ledere må forholde oss til. 

- Hvordan ønsker du å påvirke Nordlandssykehuset videre?
- Jeg er opptatt av at man får til en god samhandling internt i sykehuset, mellom pre- og in-hospitalt, mellom første- og andrelinjen, og mellom helseforetakene i regionen. Jeg kjenner regionen og utfordringene som er her, da jeg har jobbet i tre av fire helseforetak.

Etter å ha lagt bak seg mange år i helsevesenet, tar han med seg mange gode erfaringer han vil skal komme til nytte. 

- Som anestesilege på ei operasjonsstue eller i et traumeteam skjønner man intuitivt hvor avhengige man er av hverandre. Jeg tror dette er overførbart i ledelse også. Jeg ønsker å få til gode team og god samhandling, og som leder er det viktig å få til de gode prosessene. Nordlandssykehusets strategiske satsingsområder er blant annet samhandling og gode pasientforløp, og det er jeg glad for, sier han og legger til:

- Jeg er også opptatt av at alle som jobber i klinikken vet av hverandre og har de samme målene: de som jobber i ambulansene, AMK, akuttmottaket, observasjonsenheten og portørene. Ansvaret ligger tungt på meg som leder å formidle hvilke mål vi har.

Gleder seg

Nå gleder han seg til å sette i gang med jobben som klinikksjef, sånn på ordentlig. 

- Jeg gleder meg til å bli kjent med folk og forhåpentligvis bidra til disse gode teamene.

Administrerende direktør Siri Tau Ursin i Nordlandssykehuset er glad for å ha tilsatt Monsen som ny klinikksjef.

- Jeg ønsker Svein Arne Monsen velkommen til Nordlandssykehuset, og jeg håper han kommer til å trives hos oss. Monsen har lang fartstid i helsevesenet og kjenner Nord-Norge godt. Jeg er stolt over å kunne ønske ham velkommen på laget, sier hun. 

10 kjappe med Monsen

1. Pizza eller taco?
- Pizza

2. Hva var den siste boken du leste?
- Jeg leste biografien til Thorvald Stoltenberg: «Det handler om mennesker»  på nytt igjen for et par uker siden. 

3. Hva gjør deg redd?
- Jeg har både flyskrekk og høydeskrekk, men det skal jeg overleve. Er det noe med familien min, blir jeg ordentlig redd. 

4. Sommer eller vinter?
- Sommer. Jeg er fra helgelandskysten, og det finnes ikke noe finere enn å være der.

5. Beste film eller TV-serie?
- Friends

6. Fotballag?
- Jeg har en sønn som spiller på TIL, men jeg er en Bodø/Glimt-fan. Ingen har gjort Nord-Norge så stolte som det Bodø/Glimt gjorde på 70-tallet. Jeg er så gammel at jeg husker dette, og at vi alltid måtte innom «Berg Sport» når vi kom til byen i håp om å få se Dutte!

7. Hva er neste drømmereisemål?
- Jeg synes det er fint i Thailand.

8. Hva spiser du ikke?
- Problemet mitt er at jeg spiser alt. Jeg er vokst opp med saltsei fem dager i uka, så det er det vanskelig å bli begeistra for, men jeg spiser det. 

9. Hvor slapper du best av?
- På hytta på Nordnesøy i Rødøy. Vi har et nedlagt småbruk som var barndomshjemmet til moren min. 

10. Hva hadde du gjort hvis du hadde vunnet ti millioner kroner?
- Jeg hadde nok betalt ned lånet og kanskje kjøpt meg en ordentlig båt. Det hadde vært artig å ha.