Stor økning i henvisninger fra pasienter med sykelig overvekt
- Etter at fedmemedikamenter kom inn i behandlingen, ser vi oftere at det er tilstrekkelig med livsstilsendring slik at pasienter ikke trenger operasjon.
Det sier enhetsleder Bente Aronsen ved poliklinikk og dagbehandling for nyre/endo/Lokal-Regional senter for sykelig overvekt (RSSO) ved Nordlandssykehuset.
- Noen pasienter kan ikke bruke medisiner på grunn av bivirkninger eller økonomiske begrensninger. Behovet for kirurgi vil fortsatt være der, men antall operasjoner de siste årene har vært stabile, selv om antall pasienter som behandles ved RSSO har økt, sier
I år feirer Regionalt senter for sykelig overvekt i Nordlandssykehuset 20 år.
Stor pasientgruppe
I 2004 opprettet Helse-Nord «Regionalt senter for sykelig overvekt» (RSSO) ved Nordlandssykehuset Bodø. Sykehuset har ansvar for kirurgiske og konservative behandlinger (livsstilsendring) av pasienter som er sykelig overvektige i Nord-Norge. Året etter ble det opprettet et rehabiliteringstilbud ved Valnesfjord helsesportsenter for de pasientene som ønsket konservativ behandling.
- De første fedmeoperasjonene i Nordlandssykehuset ble gjort høsten 2004. Antall operasjoner økte fra 50 til 100 i løpet av de første årene, men har ligget ganske stabilt siden, forteller hun.
I 2005 hadde RSSO 59 kirurgiske henvisninger, hvor 51 av pasientene ble operert. I 2024 har de estimert totalt cirka 240 henvisninger: 100 kirurgiske henvisninger, 140 konservative og 75 opererte, med en nedgang i sistnevnte grunnet kapasitetsutfordringer.
Totalt blir det gjennomført cirka 3 600 ulike konsultasjoner ved RSSO med lege, sykepleier og ernæringsfysiolog i 2024. Kirurgiske konsultasjoner kommer i tillegg.
Livsstilsendring i fokus
I løpet av de første årene var det veldig få som ønsket konservativ behandling, det vil si pasienter som ønsker livsstilsendring og eventuelt rehabilitering.
- Nå er dette snudd på hodet. I dag er det flere pasienter som ønsker livsstilsendring, enn operasjon.
Aronsen tror tilbudet av medikamenter er årsaken til dette.
- Det er ikke hugget i stein hvilken type behandling pasienten får når henvisningen kommer til RSSO. Pasienter kan endre ønsker underveis og bytte fra kirurgisk til konservativ, og vice versa.
I 2009 ble arbeidet med å etablere tilbud ved alle lokalsykehus i Helse Nord (LSSO) satt i gang, men ikke alle sykehus har etablert dette.
- Pasientene blir henvist fra sin fastlege til lokalsykehuset, hvor pasienten skal være i et behandlingsforløp i seks måneder før de eventuelt henvises videre til RSSO. For noen er behandling ved lokalsykehuset tilstrekkelig.
Dyr medisin
Det er mange pasienter som har store psykiske utfordringer fra tidligere i livet og på grunn av sykdommen de lider av, som gir store utfordringer for pasienten selv og for behandlingsapparatet.
Fra 1. januar 2023 satte myndighetene en stopper for at disse pasientene kan få fedmemedikamenter på blå resept.
- Dyre medikamenter hindrer mange i å få den behandlingen de trenger, da en stor andel av pasientgruppen har dårlig økonomi.
Mer forskning trengs
I oppstarten hadde det regionale tilbudet en sykepleier i 50 prosent stilling, to kirurger og en medisinsk lege tilgjengelig etter behov. Lærings- og mestringskurs ble også opprettet etter kort tid.
I dag har Nordlandssykehuset 1,4 medisinske legeressurser, to kirurger som opererer, utreder og deltar i tverrfaglige møter, en helsesekretær, en klinisk ernæringsfysiolog, og i underkant av fem sykepleier-ressurser.
Det har gjennom årene være forsket på resultatene fra RSSO, og Nordlandssykehuset har deltatt i flere forskningsprosjekter med St. Olavs hospital, samt gjennomført to multisenter-studier.
- Det er et stort behov for å kunne gjennomføre mer forskning for å kunne finne ut hva som hjelper denne pasientgruppen best, sier enhetslederen.
Ivaretar kvaliteten på behandlingen
Aronsen tror ikke Nordlandssykehuset i fremtiden vil gjennomføre flere operasjoner, ettersom det stadig kommer flere medikamenter på markedet som gir nesten samme effekt som en operasjon.
- Vi kommer til å få en økt mengde med henvisninger. Dette har vi allerede sett de siste par årene, og vi har derfor stadige endringer i pasientforløpet for å imøtekomme denne økningen uten at kvaliteten skal forringes, avslutter hun.