Pusterommet

Uten å ha brukt en eneste krone, har Salten DPS laget et rom for barn som er pårørende til pasienter i psykiatrien. – Vi ønsker flere barn på besøk, sier koordinator Eirin Aasen i Salten DPS.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 04.05.2023
Sist oppdatert 08.05.2023
Rom med leker

Koordinator Anette Rypeng og koordinator Eirin Aasen er fornøyde med å ha fått et eget rom til familier og barn som er på besøk på Mellomåsen. Alle foto: Ida Kristin Dølmo

- Noen har vært her og lekt. Nå ble jeg glad, sier koordinator Eirin Aasen ved Salten DPS mens hun rydder på plass de små dukkene som har fått slappe av sammen med boka om Tassen og Jungeldyret Hugo. 

Det lyse rommet er pent innredet med en mintgrønn sofa med fargerike puter, en sakkosekk, bokhylle og leker i alle regnbuens farger. ​

- Salten DPS og ARPA Mellomåsen er et senter både for døgn- og polikliniske pasienter, og tanken er at rommet skal brukes av pasientene og deres familier, sier Aasen. 

Dukker og leker

En liten dukkefamilie har fått plass på hylla.

Legge til rette

Ideen om et eget familierom kom fra Aasen og Anette Rypeng, som begge er koordinatorer for barn som pårørende i Psykisk helse- og rusklinikken ved Nordlandssykehuset. 

- Alle koordinatorene i sykehuset har snakket om og ville finne ut hvordan vi kan legge enda bedre til rette for barn som pårørende, men at det har vært vanskelig å finne egnede steder, sier Rypeng. 

Sykehusets ansatte forsøkte å tenke på kriker og kroker som kunne egne seg som lekekrok ved Salten DPS, før de kom på at de har et rom som knapt er brukt. 

Damer i sofa

Også sykehusbamsen Hippo har fått plass på det nye familierommet.


- En dag vi gikk gjennom rommet, så vi plutselig potensialet, forteller de.

Etter avtale med lederne, startet de ommøbeleringen og flyttingen umiddelbart.

- Tidligere har rommet blitt brukt til arbeidsstue. Hit kunne pasientene komme om de ville drive med håndarbeid eller lignende, men rommet har vært lite brukt de siste årene, sier Aasen.

Fristed fra sykdom

Nå har den gamle arbeidsstua blitt innredet med spill, leker og fargerike detaljer. Det er ikke brukt en eneste krone i å innrede rommet. 

- Vi har hentet møbler og utstyr fra rom og lokasjoner som ikke trenger disse tingene lenger, forteller Aasen. 

- Sakkosekk, bøker, spill og leker har vi fått fra ansatte, og en kosedyr-rein kommer fra markeringen av den samiske nasjonaldagen, legger Rypeng til.

Tanken er at hvis familie og barn kommer på besøk, skal de kunne komme seg ut av «sykeromsfølelsen» og hit, hvor de kan være alene. Rommet har fått navnet  «Pusterommet».

- Vi har også et eget kjøkken, hvor man kan steke seg en pizza eller lage mat. Vi har også tilgang på is i fryseren og saft. Det er lagt til rette for å være her noen timer, forteller de.

Bilde av is i fryseren

Det eneste de har brukt penger på, er is i fryseren til de som kommer på besøk.

 Bruker Hippo
Det tok ikke mer enn et par uker fra ideen kom, til rommet var klart til bruk like før påske. 

- Vi håper det blir mindre skummelt og mer naturlig å komme på besøk. Det er en pågående jobb. 

På toppen av bokhylla står sykehusbamsen Hippo.

- Mange barn kjenner ham kanskje igjen fra somatikken, men dette er det første stedet i psykiatrien der Hippo har flyttet inn, sier Aasen.

Om ikke lenge skal ansatte i Salten DPS få opplæring i bruk av Hippo som samtalepartner når mamma, pappa eller andre pårørende er pasienter i psykiatrien. 

- Vi har rett og slett fusjonert Hippo​ med Barn som pårørende og Barnevennlig sykehus. Vi ønsker flere barn på besøk og at voksenpsykiatrien ikke skal være så skummelt, avslutter de.

Bokhylle

Pusterommet har fått en egen hylle med barnebøker.