Operasjon på Bodøs tak

Anestesisykepleier Trine Lein (65) og operasjonssykepleier Ida Novik Nilsen (37) forteller om et godt arbeidsmiljø, faglig utvikling og en høyteknologisk operasjonsstue. Med spektakulær utsikt jobber de tett i tett på operasjonsstua.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 01.02.2021
Sist oppdatert 19.09.2023
Operasjonssykepleier Ida Novik Nilsen og anestesisykepleier Trine Lein i en av operasjonsstuene i åttende etasje ved Nordlandssy

Operasjonssykepleier Ida Novik Nilsen og anestesisykepleier Trine Lein i en av operasjonsstuene i åttende etasje ved Nordlandssykehuset Bodø.

- Vi har nok den fineste utsikten fra ei operasjonsstue i hele Norge. Jeg er opprinnelig trønder, men har et hjerte for Nord-Norge og naturopplevelsene, sier hun og smiler bredt.

Moderne operasjonsstue

Sammen med operasjonssykepleier Ida Novik Nilsen (37), klargjør hun operasjonsstua til dagens neste operasjon.

 - Vi har en høyteknologisk operasjonsstue. Her styrer vi lys, bilder og film fra skjermen på veggen, sier Ida og justerer lyset i rommet. 

- Operasjonsenheten er en flott arbeidsplass i nye, moderne lokaler. Vi er langt fremme når det kommer til moderne teknologi. Kirurgi er under stadig utvikling og det stiller krav til at man må holde seg faglig oppdatert. Vi har også robotkirurgi og hybrid operasjonsstue for intervensjonskirurgi, forteller hun. 

Ida har jobbet som operasjonssykepleier ved Nordlandssykehuset siden starten av 2020. 

- Det var litt tilfeldig at jeg valgte å bli operasjonssykepleier, men jeg har aldri angret. Det at vi jobber så godt i lag som team og at alle gjør det beste for pasienten, gjør yrket tiltalende. 

Operasjonssykepleieren forteller at Nordlandssykehuset er en flott plass å jobbe på som nyutdannet operasjonssykepleier. 

- Jeg har gode kollegaer som støtter og veileder, og vi har et godt arbeidsmiljø, sier hun. 

  Trine Lein har jobbet som anestesisykepleier i Nordlandssykehuset siden 1996 og er per i dag den anestesisykepleieren som har

Trine Lein har jobbet som anestesisykepleier i Nordlandssykehuset siden 1996 og er per i dag den anestesisykepleieren som har vært lengst ved sykehuset.

Trine har jobbet som anestesisykepleier i Nordlandssykehuset siden 1996 og er per i dag den anestesisykepleieren som har vært lengst ved sykehuset. Hun har også lang fartstid som anestesisykepleier både ved Rikshospitalet og Universitetssykehuset Nord-Norge. 

- At jeg har vært så lenge i yrket, sier noe om gleden ved faget, sier hun. 

Valgte anestesi i praksis

Trine valgte å bli anestesisykepleier allerede som sykepleierstudent.

Trine Lein klargjør operasjonsstua til dagens neste operasjon.

Trine Lein klargjør operasjonsstua til dagens neste operasjon.

- Dette er et unikt team-miljø med ulike yrkesgrupper som jobber tett på hverandre. Denne opplevelsen pirret nysgjerrigheten min. Jeg fikk forståelsen av en variert hverdag med stor spennvidde og ansvar, forteller hun. 

65-åringen sier at yrkesvalget har påvirket henne på flere måter. 

- Det har gitt meg en mellommenneskelig forståelse hvor pasienten står i sentrum. Behandlingen skal være optimal og man er pasientens «advokat».

Faglig utvikling

Hun trekker også fram muligheten til å knytte gode relasjoner til kollegaer og å være en lagspiller.

- Som anestesisykepleier må man ha evne til rask omstilling. Dette er et yrke i kontinuerlig utvikling. Det har skjedd mye innenfor den teknologiske verden siden jeg var nyutdannet anestesisykepleier på 80-tallet og til i dag. Anestesifaget er en kunst.

Trine sier at arbeidsplassen ved Nordlandssykehuset har gjort henne til en generalist.

- Her praktiseres anestesifaget i forskjellige fagfelt og disipliner. I tillegg får man påfyll ved interundervisninger to ganger i uka, kursdager, samt fritt frem til å jobbe med spesialfelt og lignende, sier hun og avslutter: 

- At jeg har jobbet 24 år ved Nordlandssykehuset taler vel for seg.

Både operasjonssykepleier Ida Novik Nilsen og anestesisykepleier Trine Lein trekker fram mulighetene til faglig utvikling ved No

Både operasjonssykepleier Ida Novik Nilsen og anestesisykepleier Trine Lein trekker fram mulighetene til faglig utvikling ved Nordlandssykehuset. - Som operasjonssykepleier har vi internundervisning to ganger i uka, samt kursdager i turnus. Vi har gode muligheter for kursing og å holde seg faglig oppdatert, sier Ida.