Nordlandssykehuset første helseforetak i Norge

Simen Haukenes (20) er en av to ansatte i Nordlandssykehuset som er rekruttert via stiftelsen HELT MED. Tirsdag var det markering for tiltaket.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 05.05.2021
Sist oppdatert 09.05.2023
Simen Haukenes holder paprika

Simen Haukenes (20) har fått fast jobb ved Panorama kafé i Nordlandssykehuset Bodø.

Jeg har aldri hatt jobb før og trodde ikke jeg kom til å få det nå heller. Det er artig å få prøve seg, sier Simen Haukenes (20). 

1.januar startet han i sin nye jobb som assistent ved Panorama kafé i niende etasje ved Nordlandssykehuset Bodø.

Simen er ansatt via HELT MED. HELT MED er en stiftelse som har som mål å gi personer med funksjonsnedsettelse mulighet til å komme ut i ordinær jobb, både i offentlig og privat sektor.

- Det betyr mye å få jobbe med andre ansatte og å bli kjent med dem, sier han. 

Arbeidsoppgavene i kafeen består blant annet i å kutte salat og grønnsaker, samt rydding og vasking.

- Her vasker jeg bord, skreller og rasper gulerøtter, legger opp brød og vasker fryseren. Noen ganger er jeg i kjelleren og henter ting, sier han og ler. 

Vasker bord

Simen Haukenes vasker bord og holder kafeen ryddig for nye gjester.

- Hadde bestemt oss

Det var i fjor vinter at HELT MED var i kontakt med Helse Nord i forbindelse med inkluderingsjobb, der helseforetaket har som mål å inkludere personer som har hull i CV-en, eller av andre årsaker har havnet utenfor arbeidslivet. 

I februar i fjor inviterte HELT MED til møte i Nordlandssykehuset for å presentere arbeidet sitt, der blant annet avdelingsleder Vibeke Mikalsen i Senter for drift og eiendom, og enhetsleder Tove Hvassing ved Preanalytisk enhet var til stede. 

- Vi var tydelige helt fra start om at vi ønsket å gå videre med dette. Vi hadde bestemt oss, sier Mikalsen. 

Vibeke Mikalsen og Tove Hvassing fikk blomster av direktør Paul Martin Strand fordi de har tatt initiativ til å få dette på plas

Vibeke Mikalsen og Tove Hvassing fikk blomster av direktør Paul Martin Strand fordi de har tatt initiativ til å få dette på plass i Nordlandssykehuset.

På grunn av koronapandemien ble prosessen utsatt, men stiftelsen lyste ut to stillinger på vegne av Nordlandssykehuset: En i kantina og en i laboratoriet. HELT MED valgte ut fem kandidater som ble intervjuet av Vibeke Mikalsen og Tove Hvassing.

- Jeg skulle ønske vi kunne ansatt alle, men vi er veldig glade for å få to veldig flinke folk med på laget, sier Mikalsen.

Får masse skryt

Da Simen fikk tilbud om jobb rett før jul i fjor, kunne juleferien knapt gå fortere. 1. januar 2021 startet de to kandidatene i sine nye jobber: En i laboratoriet og en i Panorama kafé. 

De har begge fast kontrakt og vil etter hvert også få tilbud om flere arbeidsoppgaver og en større stillingsprosent, om ønskelig. 

Simens nærmeste leder Margarita Basista i Panorama kafé er stolt over arbeidsviljen Simen har vist.

- Simen er rett og slett en fantastisk ressurs for oss. Han gjør jobben presist og stiller alltid opp ti minutter før arbeidstid, det er det ikke alle som gjør. Han er utrolig flink og dyktig, og er alltid i godt humør. Simen er en viktig brikke i teamet vårt, sier Basista. 

Simen skjærer paprika

Simen Haukenes hjelper til med lunsj- og middagsforberedelser i kafeen. Her sammen med leder Margarita Basista.

Fin markering

Tirsdag denne uken var det en markering i auditoriet i 9.etasje for spesielt inviterte. Der deltok representanter fra Nordlandssykehuset, HELT MED, arbeidsinkluderingsbedriften Frem, ordfører Ida Pinnerød og statsforvalter Tom Cato Karlsen. Alle smittevernrutiner ble holdt under markeringen.

Administrerende direktør Paul Martin Strand takket de nyansatte fordi de valgte å jobbe i Nordlandssykehuset. 

- Dere er positive og gode arbeidstakere hos oss. Jeg håper dere trives, vil oppleve utvikling og at dere ønsker å bli værende hos oss til dere er pensjonister, sa Strand.

Han er åpen for at Nordlandssykehuset skal få flere stillinger etter hvert. 

Ordfører Ida Pinnerød

Ordfører Ida Pinnerød i Bodø kommune takket HELT MED, Nordlandssykehuset og Helse Nord. - Takk til lederne som har tatt på seg ansvaret og gjør noe, og for at dere går foran og gjør samfunnet bedre, sa Pinnerød under markeringen tirsdag.

Godt samarbeid

Det ble også spilt av en videohilsen fra arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. 

- Dette er egentlig noe vi burde slutte å markere. Det er en selvfølge at vi tar i bruk de ressursene folk har. Jeg håper at det i årene fremover blir så vanlig, at vi har sluttet å markere ting som dette, sa Isaksen. 

Også ordfører Ida Pinnerød i Bodø kommune, HR-sjef Anita Mentzoni-Einarsen i Helse Nord, samt Jann Aasbakk og Jarle Eknes fra HELT MED holdt tale. 

- I dag markerer vi et problem, men også løsninger. Vi er glade for at Helse Nord og Nordlandssykehuset tar grep og viser vei for andre. Vi håper dette er begynnelsen på ei storsatsing i Helse Nord, sa Eknes.

- Vi er stolte av at Helse Nord tar arbeidsinkludering på alvor. Samarbeidet med Nordlandssykehuset har vært en drøm, ikke alle prosesser har gått like smertefritt, la Aasbakk til. 

Leder Margarita Basista i Panorama kafé og Simen Haukenes etter markeringen.

Leder Margarita Basista i Panorama kafé og Simen Haukenes etter markeringen.