Første sykehus i Norge

Nordlandssykehuset har installert en topp moderne byttesentral der ansatte gjennom ID-kort og chip får hentet ut og levert inn personaltøy. Nordlandssykehuset er det første sykehuset i Norge som tar i bruk akkurat denne løsningen. Målet er bedre logistikk og mindre svinn av personaltøy.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 01.06.2021
Sist oppdatert 02.05.2023

Hyller med arbeidstøy

Klærne vaskes av Nor Tekstil og kommer tilbake i bunker som legges på riktig plass i hyllene. Her er det Wigdis Karlsen som er i aksjon. Avdelingsleder Vibeke Mikalsen er fornøyd med det nye systemet. 

Avdelingsleder Vibeke Mikalsen i Senter for drift og eiendom registrerer adgangskortet sitt ved inngangsdøren før hun går inn gjennom svingdørene i glass. På den andre siden er det hyllemeter på hyllemeter med arbeidstøy i blått, svart, gult og hvitt i alle størrelser. 

- Ansatte kan ta ut inntil seks plagg og må levere tilbake skittent arbeidstøy før de kan hente ut nytt. Målet er mindre svinn, forklarer hun.

Fant løsningen i Tyskland

I den nye byttesentralen, hvor alt arbeidstøy befinner seg, har alle plaggene innsydd chip. Når den ansatte tar med tøy ut av byttesentralen, må de registrere seg i svingdøra med ansattkortet sitt, mens en chipleser i taket leser av antall plagg den ansatte tar med seg ut. Skal han eller hun ha et nytt plagg, må de levere tilbake noe av det de allerede har lånt. 

- Tidligere var det manuell utlevering med begrenset åpningstid, men vi hadde ikke sjans til å sjekke hvor mange plagg alle våre ansatte hadde hentet. Vi fant skittentøy på toaletter, i gangene og på kontorer. Noen var veldig flinke, men det går utover alle når vi ikke får tilbake utstyr. 

henter ut klær

Helsesekretær Brit Moen er veldig fornøyd med den nye løsningen: - Det er veldig bra og skikkelig praktisk.

Behovet for ny løsning har eksistert i mange år.

- Vi har sett på mange ulike løsninger, også automater, men noen av dem brukte veldig lang tid på å levere ut arbeidstøyet. Vi så også på en karusell-løsning som Oslo universitetssykehus har tatt i bruk, men vi hadde dessverre ikke arealer nok. 

Gjennom en markedsundersøkelse, fant Nordlandssykehuset den optimale løsningen på et sykehus i Tyskland. Det resulterte i en anbudsrunde og anskaffelse gjennom sykehusinnkjøp. 

Inngangsdør byttesentral

På skjermen på veggen kan de ansatte sjekke hvor mange plagg de har lånt og hvor mange de kan låne. På gulvet står en søppelbøtte og en makuleringsmaskin i tilfelle det ligger noe i lommene som skal kastes før arbeidstøyet returneres.

Nordlandssykehuset er det første sykehuset i Norge som har tatt i bruk akkurat denne løsningen, og torsdag 20. mai ble det tatt i bruk for aller første gang. Her er det arbeidstøy til leger, sykepleiere, kjøkkenansatte og ansatte på drift, for å nevne noe. 

- De eneste uniformene man ikke finner på byttesentralen er grønt arbeidstøy til bruk under anestesi og operasjon, da dette ikke skal ut av områdene der de skal brukes, sier Mikalsen. 

25.000 plagg
Wigdis Karlsen kommer inn i byttesentralen med en tralle med over 40 hvite bukser. Hun legger buksene på riktig plass, i bunken med riktig størrelse. Hun har jobbet i sykehuset siden 1976, og siden 1987 har hun jobbet på byttesentralen. 

- Da var det slik at de kvinnelige ansatte kunne hente ut klær mandag, onsdag og fredag, mens mennene fikk hente ut tirsdag og torsdag. Det fungerte godt, sier hun og ler.

På spørsmål hvorfor hun tror at ikke alle er flinke til å levere tilbake det de låner, svarer hun:
 
- Godt spørsmål. Jeg tror det noen ganger handler om latskap, andre ganger at det har vært lange vakter på jobb, der de bare ønsker seg hjem i full fart. 

Bunker med klær

Det skal være enkelt og oversiktlig å finne riktige klær i riktige størrelser.

Før Nordlandssykehuset tok i bruk den nye løsningen, måtte de flere ganger etterlyse plagg. 

- Vi måtte spørre om de ansatte ville gå nakne på jobb, sier Mikalsen og ler. 

Totalt har Nordlandssykehuset nå 25.000 plagg. 

- Vi har mer tøy enn vi noen gang har hatt. Vi er ikke lenger redde for å være fri for noe, og at ansatte som bruker størrelse Small må bruke XL i stedet fordi det er tomt.  

God investering

Den nye løsningen er nå i en innkjøringsfase der ansatte får opplæring og hjelp når de kommer for å hente ut og levere tilbake klær. 

- Dette er en løsning som har blitt tatt godt imot av alle ansatte, men det vil være en tilvenningsprosess å gå tilbake med skittentøyet igjen.

Returbokser for arbeidstøy

I disse boksene utenfor byttesentralen skal ansatte returnere arbeidstøyet. Boksen registrerer at plaggene er returnert. Vibeke Mikalsen sier dette har vært et samarbeidsprosjekt mellom leverandør, Helse Nord IKT, teknisk avdeling, e-helse og personvernombud. – Det har vært mange aktører involvert for å komme i mål.

Mikalsen legger til at den nye byttesentralen har flere fordeler. 

- Vi slipper å leie så mye tøy fordi vi hele tiden har rett mengde og rett sort. Vi bruker mindre arbeidstid på å passe på de ansatte, slik at vi heller kan bruke tiden på andre oppgaver. Det er bedre med tanke på smittevernet ettersom vi får kontroll på skittentøyet, og vi får ikke så mange vogner med klær som står rundt i korridorene. Det gjør det enklere for renhold og sikrer rømningsmulighetene. 

Nå er hun positiv til å dele sine erfaringer med andre sykehus. 

- Vi er første sykehus i Norge som tar i bruk denne løsningen, så vi er åpen for besøk fra andre sykehus, sier hun. 

Ansatt henter tøy

Margarita Basista er leder i Panorama kafé og skal finne nytt arbeidstøy. - Jeg må finne noe som ikke er gravidklær i størrelse XXL, spøker hun.