Endometriose, eller «bare» magesmerter?

Diagnostisering og riktig behandling er viktig for kvinner som er plaget av endometriose. Torsdag 9. mars skal avdelingsoverlege Stine Andreasen holde foredrag om endometriose i Stormen.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 23.02.2023
Sist oppdatert 27.02.2023

Bilde av livmor og eggstokker

Ved å finne riktig behandling, reduserer man risikoen for forverring av sykdommen. For noen er ikke endometriose annet enn vondt, men for andre kan det resultere i ufrivillig barnløshet.

Det sier avdelingsoverlege Stine Andreasen ved Nordlandssykehuset Bodø.

Endometriose er en tilstand der vev som ligner på livmorslimhinnen vokser utenfor livmorhulen. De vanligste stedene er på eggstokkene, egglederne, i livmorens muskulatur og i bukhinnen. Endometriose kan også oppstå på og rundt endetarmen, på tarm og urinblære.

- Man kan få endometriose overalt i kroppen, også i nese, hjerne og lunge, forteller Andreasen. 

Ligner andre sykdommer

For mange kvinner med mye endometriosesmerter tar det gjerne lang tid å få stilt en diagnose. 

- Endometriose er absolutt kjent blant både fastleger og kirurger, og man kan diagnostisere det m​ed en god ultralydundersøkelse eller kikkhullsundersøkelse. Jeg tror grunnen til at mange sliter med å sette diagnose er for det første at det er en kjempeimitator til inflammatorisk tarm og andre tilstander som gir magesmerter, fordi det arter seg på samme måte. Endometriose er så utrolig mangt, alt fra klassiske smertefulle blødninger, til smerte ved avføring, neseblødninger og kroniske magesmerter. 

Den andre grunnen til at Andreasen tror det er vanskelig å stille diagnosen, er at dersom ​alle kvinner hadde blitt undersøkt for endometriose, ville 30-40 prosent fått utslag ved vevsprøver. 

- Endometriose er nok en mye større folkesykdom enn vi tidligere har trodd, men ikke alle har plager. 

Dame/lege

Avdelingsoverlege Stine Andreasen.                                                                                             Foto: Randi Angelsen

Kvinner kan få endometriose fra de får sin første menstruasjon, til de er godt voksne. 

​- Vanligvis ser vi ikke dette de første årene fordi det tar noe tid før celler fra livmorens slimhinne fester seg i andre organer. Mange får plager fra de er 18-20 år. De unge kvinnene har ofte endometriose i bukhinnen, med uspesifike magesmerter eller smerter ved menstruasjon. De voksne kvinnene i aldersgruppen 35-40 år har ofte smertefulle blødninger og smerter ved samleie. 

Behandles med hormoner

Men det går absolutt an å behandle endometriose. Heldigvis. 

- Behandlingen er primært å unngå menstruasjon, stort sett ved hjelp av hormoner: hovedsakelig p-piller, p-sprøyter, p-stav og hormonspiral, sier hun.​

Man kan også operere. 

- Kirurgi har en mye mindre plass enn pasienten ofte tror. Det tar problemene der og da, men det vil ofte komme tilbake dersom man ikke følger opp med hormonell behandling.

Avdelingsoverlegen sier at omkring halvparten av pasientene hennes har endometriose og endometrioseliknende smerter, og at diagnosen har et stort fokus i fagmiljøet. 

- Det er også mer fokus på diagnosen blant pasientene fordi de stiller krav til diagnostikk og behandling. Nordlandssykehuset er oppdatert på utredning og behandling av disse pasientene, både hormonell og kirurgisk, og vi deltar i nasjonale og internasjonale fora angående temaet.