Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Anne Grethe fikk kreft med spredning

Da Anne Grethe Hansen (70) fikk kreftdiagnosen, fant hun fram krefter hun ikke visste hun hadde. I dag er hun frivillig på Vardesenteret og skal være med på 10-årsmarkeringen 31. oktober.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 31.10.2023
Sist oppdatert 09.07.2024
En kvinne med hvitt hår
Anne Grethe Hansen (70) har selv overlevd kreftsykdom og er i dag frivillig ved Vardesenteret i Bodø. Alle foto: Ida Kristin Dølmo/Nordlandssykehuset

Den spreke 70-åringen går rundt og plystrer mens hun vasker bordene i de lyse og trivelige lokalene til Vardesenteret i Bodø. Lukten av nystekte kanelsnurrer brer om seg i rommet, og stemningen er lun og hyggelig. 


- Jeg var veldig spent på om dette var noe for meg, men det er en egen ro her. Det er ingen bråk og støy. Det er en behagelig plass å være, også for oss frivillige, forteller Anne Grethe Hansen og smiler. 


Kreft med spredning

Det var i oktober 2017 at Anne Grethe sto og beiset huset, at hun fortalte naboen sin at hun hadde hatt urolig mage en stund.

- Han oppfordret meg til å ta kontakt med legen min, hvor jeg sa «ja, kanskje det». 

I november samme år fikk hun konstatert endetarmskreft med spredning til leveren.

En persons hender på et bord

- Man går nok inn i en sånn modus der man får krefter man ikke trodde man hadde, sier hun og legger til: 

- Jeg er ganske sterk mentalt og fysisk. Med det samme jeg fikk beskjeden om at jeg hadde kreft, gikk jeg ut og løp langs sjøen. Jeg har alltid brukt naturen som terapi, forteller hun.

Etter at Anne Grethe fikk kreftdiagnosen, gikk alt veldig raskt. 

- Jeg hadde aldri vært på sykehuset før og visste ikke engang hvor jeg skulle. Jeg kom dit en lørdag, og det viste seg at det var mye mer alvorlig enn jeg trodde. Kreften hadde spredt seg til hele leveren. Jeg spurte legen om jeg hadde to eller tre måneder igjen å leve, forteller hun. 

Like før jul begynte hun med strålebehandling, og rett over nyttår med cellegift.

- Jeg ble fryktelig syk og hasteinnlagt på sykehuset. Jeg hadde kjempedårlig immunforsvar og ble lagt på isolat.

En gammel kvinne som sitter i en stol
Anne Grethe forteller om årene da hun var syk.

Skryter av de ansatte

Etter hvert gikk det bedre med Anne Grethe. Hun responderte bra på behandlingen og våren 2018 ble hun spurt om å være med i en forskningsstudie, hvor det undersøkes nytten av levertransplantasjon hos pasienter som har spredning fra tykk- eller endetarmskreft. Studien er knyttet til Rikshospitalet. 

I september 2018 ble hun operert for stomi/utlagt tarm, og sommeren 2019 fikk hun ny lever. 

I dag er Anne Grethe kreftfri og går jevnlig til undersøkelser i forbindelse med studien, samt til kontroll for å oppdage eventuelle tilbakefall.

Et nærbilde av en plante

Den spreke 70-åringen kan ikke få skrytt nok av de ansatte i Nordlandssykehuset. 

- Jeg har møtt så mange fantastiske folk i sykehuset. Herremin, de er noen engler! Jeg kjenner nesten alle på EBK (Enhet for blodsykdommer og kreft). Uten unntak har jeg hele veien blitt møtt av folk som har vært på tilbudssiden. 


Frivillig

Under pandemien startet Anne Grethe som frivillig på Vardesenteret, hvor hun er satt opp på «vakt» tre-fire dager i måneden. Vardesenteret i Nordlandssykehuset er en gratis møteplass i samarbeid med Kreftforeningen, til alle som er rammet av kreft. 

En kvinne som holder en tallerken med mat
- Det er etter kreftbehandlingen den store jobben starter, mener Anne Grethe. – Ikke legg deg ned eller sitt i ro, men beveg deg og ta tiden til hjelp. Jeg begynte med å gå 300 meter med staver. Man trenger ikke trene hardt, men noe. Nå er jeg i veldig god form, smiler hun.

- Det er etter kreftbehandlingen den store jobben starter, mener Anne Grethe. – Ikke legg deg ned eller sitt i ro, men beveg deg og ta tiden til hjelp. Jeg begynte med å gå 300 meter med staver. Man trenger ikke trene hardt, men noe. Nå er jeg i veldig god form, smiler hun.

Som frivillig går hun fruktrunde inne på sykehuset til pasienter som får eller venter på cellegiftbehandling, samt baker og legger til rette for de gode samtalene i lokalene til Vardesenteret. 

- Det er utrolig givende. For mange pasienter er fruktfatene dagens høydepunkt, det blir en slags brytning i hverdagen. Pasientene får informasjon om Vardesenteret, om hvem vi er og hva vi gjør. Selv om vi snakker om alvorlige ting, ler man også mye. Det er mye humor her, smiler hun. 

Les mer om Vardesenteret

Plass for pårørende

Vardesenteret i Bodø ligger i fjerde etasje i pasienthotellet Zefyr. Det er gangavstand under tak til Vardesenteret fra Nordlandssykehuset. Vardesenteret i Bodø har nesten 3.000 gjester i året. Noen er innom en eller få ganger, mens andre bruker tilbudet jevnlig. 31. oktober markerer Vardesenteret i Bodø 10 år.

- Vardesenteret betyr veldig mye for veldig mange. Vi gir et helhetlig tilbud man ikke har andre steder. Vi kan lytte og vise vei i små og store spørsmål som man kanskje ikke har noen andre steder å gå med. Man møter andre i samme situasjon, og føler seg ikke så ensom, forteller koordinator Katrin Aakre i Vardensenteret.

En person som sitter på en sofa
Koordinator Katrin Aakre i Vardesenteret.

Aakre påpeker at tilbudet også er for pårørende. 

- Pårørede skal vite at de også har sin plass her. De har også store behov det er viktig å ivareta. 

Vardesenteret i Bodø har om lag 50 frivillige. På spørsmål hva de frivillige betyr for Vardesenteret, svarer hun: 

- Det betyr alt. Frivillige er tannhjulet og grunnlaget for at vi kan drive Vardesenteret. Dette er vanlige mennesker som ønsker å gi av sin tid og seg selv til andre. Vi har ingen krav, bortsett fra at de er medmennesker med et lyttende øre. De frivillige får god kursing før de starter, men ingen gjester forventer at de løser problemene for dem, sier hun og legger til: 

- Det er mye latter og utenom-prat om livet generelt i Vardesentet.

Et par kvinner på et kjøkken
Anne Grethe benyttet seg ikke av Vardesenteret som pasient. – Etter hele dager med behandling på sykehuset ville jeg bare hjem, forteller hun. Nå stiller hun opp som frivillig for pasienter og pårørende.

Nyter livet

Etter tre år som frivillig i Vardesenteret, har Anne Grethe ingen plan om å slutte. 

- Det å være frivillig gir energi og det føles godt. Det er noe som er større enn meg selv.

På spørsmål hva Anne Grethe har lært av kreftsykdommen, svarer hun:

- Jeg ser verden på en annen måte. Jeg har fått masse nye, fantastiske venner og bekjentskaper. Jeg er mer fornøyd og takknemlig, og jeg nyter livet på en helt annen måte enn før. 

 

Dame på tur i fjellet
I august 2023 gikk Anne Grethe alene i Rago nasjonalpark med telt og sekk på 16 kilo. – Det var en utenomjordisk opplevelse. Jeg hadde ikke byttet det ut om noen om så hadde tilbudt meg en million kroner, forteller hun. Foto: Privat.