Undersøkelse

Koloskopi hos barn, mage/tarmundersøkelse, Bodø

Skopi betyr å kikke. Kolon betyr tykktarm og ileum betyr tynntarm. Magen og tarmen er delt opp i mange deler. Legen bestemmer hvilket deler som skal undersøkes ut fra hvilke problemer barnet har, og hva legen tenker er nødvendig å undersøke. Hva vi kaller undersøkelsen avhenger av hvor stor del av tarmen som blir undersøkt. Koloskopi er hele tykktarmen, mens ileoskopi er hele tykktarmen og nederste del av tynntarmen.

Før

Koloskopi er en undersøkelse av tykktarmen ved hjelp av et koloskop, en bøyelig slange som kan overføre fargebilder til en tv-skjerm. Man kan påvise sykdom i endetarm, tykktarm og nederste del av tynntarm. 

For at undersøkelsen skal bli vellykket må tarmen være helt ren. Tarmen må derfor tømmes helt før undersøkelsen. Fem dager før undersøkelsen: ikke spis jerntabletter, brød med helkorn, linfrø, frukt/bær med små steiner. 

Tømming av tarmen med tømmingsmidlet Picoprep gjøres dagen før undersøkelsen. Dette kjøpes reseptfritt på apoteket. OBS! Følg vår anvisning for tømming, ikke pakningsvedlegget til Picoprep. Du må holde deg i nærheten av toalettet, men virkningen kan komme etter 1-4 timer.

Barn 1-18 år: Tømming av tarmen skjer i utgangspunktet med Picoprep som er en væske som må drikkes. Det innebærer en del forberedelser hjemme. Det er viktig at tarmen er helt ren når vi gjør undersøkelsen og retningslinjene for tømming må følges nøye

Huskeliste

 • I god tid før du skal til undersøkelsen må du dra til apoteket og ved å fremvise innkallingsbrevet får du kjøpt Picoprep.
 • Fem dager før undersøkelsen: Ikke spis jern, helkorn, frø eller frukt med steiner.
 • Dagen før undersøkelsen starter du forberedelsene. Spis en lett frokost på morgenen og start så med picoprep fra kl. 12 i henhold til oppskriften i brosjyren.
 • Drikk rikelig i tillegg til å drikke picoprep, slik som skissert i brosjyren.
 • Har du spørsmål, ta kontakt med Dagenheten for barn.

Spis en lett frokost og deretter kun KLARE* væsker fram til etter koloskopien. Etter frokost og frem til første dosepose Picoprep bør barnet drikke 1-2 glass (250–500 ml) klare væsker.

Tømming med Natriumpikosulfat, magnesiumoksid: Picoprep to doseposer.

 • Første dosepose ca. kl. 12
 • Andre dosepose ca. kl. 18

Gi følgende mengde kl.12 og kl.18 avhengig av barnets alder:

 • 5-9 år : ½ dosepose løses i 100 ml vann
 • 10-12 år: ¾ dosepose løses i 150 ml vann
 • >12 år : 1/1 (hele posen) løses i 150 ml vann

La barnet, etter første dosepose Picoprep, drikke et stort glass med klare vesker (ca. 250 ml) HVER TIME frem til andre dosepose (1250–1500 ml).

La barnet etter andre dosepose Picoprep drikke et stort glass med klare vesker (ca. 250 ml) HVER TIME så lenge han/hun er våkent (1000 – 1250 ml).

Picoprep løses opp i kaldt vann, rør i 2-3 minutter, og drikk deretter oppløsningen. Noen ganger blir oppløsningen varm når Picoprep løses opp. Hvis det skjer, kan du vente med å drikke den til den er tilstrekkelig nedkjølt, i henhold til pakningsvedlegget. 

Hvor vellykket undersøkelsen blir avhenger av at tarmen er så ren som mulig. Dersom tarmen ikke er tilstrekkelig tømt kan det hende prosedyren må gjentas.

* Klare væsker (OBS! Må være gjennomsiktig)

 • Vann/juice/kaffe (uten melk)
 • Juice uten fruktkjøtt (feks eplejuice)
 • Saft (ikke blåbær)
 • Brus/mineralvann
 • Lys buljong

Dere møter opp til tidspunktet som står i innkallingsbrevet.

Dere blir tatt imot av en pleier og en lege. Vi vil ta vekt og høyde, og kanskje blodtrykk. Undersøkelsen skjer i narkose. Det betyr at barnet sover og ikke merker noe under undersøkelsen. Noen barn som skal i narkose må ta blodprøver. Det får man beskjed om på sykehuset. Barnet må faste før inngrepet og det vil si at man ikke får spise eller drikke (inkl. pastiller, tyggegummi).

Hvor mange timer barnet må faste får dere beskjed om ved innleggelsen. Vi starter tømming av tarmen på sykehuset og du vil få mer informasjon om dette når du kommer. Er barnet over 6 år og vi ser at det klarer å drikke nok, så kan dere dra hjem i permisjon og fortsette tømmingen hjemme. Dette avtaler vi på sykehuset.

Under

Ved skopi av tarmen putter legen et slags tynt rør med kikkert på, inn i tarmen via rumpa. Da kan legen se rundt i tarmen og sjekke om det ser friskt eller sykt ut. Legen kan også ta prøver av tarmveggen hvis det er noe vi vil undersøke ekstra nøye. Prøven tas med en liten klype som er festet til skopet og som kan knipe av en liten del av veggen. Prøven sendes til patologen for undersøkelse, og det kan ta litt tid før vi får svar.

Patologen er en lege som er spesialist i å undersøke slike prøver.

Dere møter på dagposten til avtalt tidspunkt. Det er mange barn som skal til undersøkelse samme dag, og det kan skje uforutsette endringer i programmet. Dere må derfor regne med ventetid. 

Barnet får innlagt venflon før narkosen. Det er et lite plastrør som settes inn i en blodåre ved hjelp av en nål. Bedøvelseskremen som er lagt på hånden gjør at stikket ikke skal gjøre vondt. En av foreldrene får være med helt til barnet sovner av narkosen. Det er i utgangspunktet ikke anledning til å ha med søsken. Dette må i så fall avtales med personalet på forundersøkelsen.


g_764ce6bc_75a3_4363_b91f_6fccd30a6574

Etter

Barnet våkner opp av narkosen på postoperativ. Hvis barnet har vært innlagt på sengeposten vil det komme tilbake dit etterpå. Før hjemreise må barnet ha brukket og evt. spist.

Legen vil informere om hva hun/han har sett under undersøkelsen, før dere reiser. Det tar ca. 3-4 uker å få svar på prøvene som er tatt. Dere vil få svar i posten eller per telefon. 

Barnet kan oppleve vondt i magen og luftplager etter undersøkelsen, fordi legen har blåst luft i tarmen. Det kan hjelpe og bevege seg for da blir luften raskere transportert.


Vær oppmerksom

Hvis det oppstår spesielle problemer etter undersøkelsen, som f.eks. vedvarende blødning fra endetarmen eller kraftige magesmerter, skal du kontakte vakthavende barnelege via sentralbordet.

Kontakt

Bodø, sentrum Dagenhet for barn

Kontakt Dagenhet for barn

Oppmøtested

Dageneheten holder til i femte etasje i Nordlandssykehuset, Bodø sentrum (K-fløy).
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei

​​​

 

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

 • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
 • Lørdag. kl. 08.00–15.00
 • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Praktisk informasjon

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
 • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
 • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

 • Mandag-fredag: 08.30-17.00
 • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

 • Mandag-fredag: 07.00-21.00
 • Lørdag: 09.00-20.00
 • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

​​​Som pasient ved Nordlandssykehuset i Bodø og Vesterålen ønsker vi at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk oppsatt time. Det vil si at du ved ankomst Nordlandssykehuset registrerer deg i en selvinnsjekksautomat ved å benytte fødselsdato og etternavn. Registrerer du i tillegg ditt telefonnummer, har vi mulighet til å sende deg SMS når det er din tur å komme inn til legen. Vi kan lagre nummeret ditt i journalen, slik at vi hele tiden har dine oppdaterte personopplysninger og kan sende deg påminnelser i forkant av neste time.

Dersom vi har nummeret ditt registrert i vårt system kan vi sende deg SMS dersom legen kan ta deg inn tidligere enn forventet, og du kan sitte hvor som helst i mellomtiden, fram til ti minutter før din time begynner.
 
Som første sykehus i Norge tilbyr vi betaling i automat ved lokasjon Bodø og Stokmarknes.

Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang, uten å måtte stå i kø i de ulike poliklinikker. Nordlandssykehuset ønsker å oppfordre alle brukere til å betale med kort. Men dersom du av ulike grunner ikke ønsker det, kan vi sende deg en faktura el du kan betale kontant i vår ekspedisjon i første etasje. Her aksepterer vi også kredittkort.

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Selvinnsjekk og betaling i automat fører til at du som pasient ikke behøver å henvende deg i skranken før og etter ditt besøk. Du må allikevel påberegne at det kan ta noen minutter før oppgjøret ditt er klart i automaten.
 
Dersom du har behov for assistanse til selvinnsjekk el betaling ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.