Behandling

Muskelspasmer - botoxbehandling, Bodø

Muskelspasmer (spastisitet) er en tilstand med unormal høy spenning i muskulaturen som påvirker balansen rundt leddene. Årsaken er skade i sentralnervesystemet slik at nerveforbindelsene mellom hjerne og muskulatur blir ødelagt/forstyrret. De vanligste sykdommene som kan medføre spastisitet er hjerneslag, multippel sklerose (MS), cerebral parese og ryggmargsskade. Spastiske muskler blir stramme og harde, og de blir vanskeligere å kontrollere. Dette kan medføre vanskeligheter med å utføre jevne og nøyaktige bevegelser, og kan påvirke funksjonen i betydelig grad. Det kan f.eks bli vanskelig å gå, stelle seg og spise, gi utfordringer med hygiene, og ikke minst være smertefullt.

Introduksjon

Du kan bli henvist til FMR fra fastlege, evt sykehuslege. Henvisningen blir vurdert av spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering innen 10 virkedager. Deretter sendes det ut brev med time, eventuelt forventet ventetid for time. 

Før

Dersom pasienten er et barn gis det lokalbedøvelse (Emlakrem) som smøres på huden ca. 1 time før medisinen sprøytes inn i de aktuelle musklene. Det kan også gis smertestillende og beroligende medisin.

For voksne kreves ingen forberedelser før behandlingen.

 

 


Under

Du vil bli tilsett og vurdert av lege, eventuelt sammen med sykepleier, der det i tillegg til samtale vil gjøres en klinisk undersøkelse. Deretter vil vi komme med anbefalinger om tiltak videre.

Råd og veiledning i forhold til fysioterapi er viktige behandlingstiltak ved spastistitet. Ved fysioterapi blir det utført gjentatte tøyninger av musklene, styrketrening av spastisk muskulatur kan også være nyttig. Råd i forhold til rullestol og hjelpemidler er også aktuelt, i samarbeid med kommunalt/lokalt hjelpeapparat. Behov for ortoser/skinner og andre ortopediske hjelpemiddel vil bli vurdert.Botulinumtoksin-A

Det kan bli aktuelt å tilby injeksjonsbehandling med botulinumtoksin A dersom dette blir vurdert hensiktsmessig. Medikamentet er registrert i Norge under flere navn (Botox, Dysport, Azzalure og Xeomin). 

Det er viktig at injeksjonsbehandlingen er en del av en helhet:
 • Klar målsetting: å bedre funksjon, lette forflytning og stell, lette av- og påkledning, bedre hygiene og/eller redusere smerter.
 • Opplegg for intensivert trening og tøyning, for å sikre maksimal effekt av behandlingen.
 • Oppfølging hos lokal fysio- og/eller ergoterapeut.
 • Ortoser/skinner er ofte del av behandlingen. 
Medikamentet injiseres (sprøytes) inn i utvalgt spastisk muskulatur og virker ved at det hemmer signaloverføring fra nerveende til muskelfiber som gjør at muskeloveraktiviteten reduseres. For å sikre korrekt plassering veiledes injeksjonen med ultralyd, evt også med muskelstimulator og/eller EMG. Effekten kommer ofte etter 1 til 2 uker og varer i gjennomsnitt i 3 måneder, med individuelle forskjeller.

Behandlingen kan ikke gjentas oftere enn hver 3. måned grunnet risiko for at kroppen utvikler antistoffer som gjør at virkningen uteblir.Det kan være aktuelt med ulike former for spastisitetsreduserende tablettbehandling. Det vanligste er et medikament som heter Baklofen/Lioresal, som har en generell effekt på spastisitet. Ved uttalt spastisitet i begge ben kan det av og til være aktuelt med dette medikamentet i væskeform gitt gjennom en pumpe direkte i ryggmargskanalen (Baklofen-pumpe), en slik vurdering vil gjøres i samarbeid med nevrolog/nevrokirurg. Etter

Rapport/epikrise etter vurdering/behandling blir sendt til fastlege/henviser og andre sentrale fagpersoner(f.eks lokal fysioterapeut/ergoterapeut). 

Vanligvis vil pasient bli innkalt til kontroll og vurdering fornyet behandling etter 3-4 måneder.


Vær oppmerksom

Oppmerksomhet bør vises spesielt overfor personer som har generell blødningstendens og noen ganger også ved epilepsi.

Kontakt

Bodø, sentrum Fysikalsk medisin og rehabilitering, Bodø

Kontakt Fysikalsk medisin og rehabilitering, Bodø

Oppmøtested

Vi holder til N-fløya, underetasjen. Gå inn gjennom hovedinngangen og følg skilting.
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

 • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
 • Lørdag. kl. 08.00–15.00
 • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei

​​​

 

Praktisk informasjon

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

​Pasienter og pårørende som skal filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Er det ikke samtykke, kan du heller ikke publisere det på sosiale medier. 


Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  


PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
 • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
 • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

 • Mandag-fredag: 08.30-17.00
 • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

 • Mandag-fredag: 07.00-21.00
 • Lørdag: 09.00-20.00
 • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

​​​Som pasient ved Nordlandssykehuset i Bodø og Vesterålen ønsker vi at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk oppsatt time. Det vil si at du ved ankomst Nordlandssykehuset registrerer deg i en selvinnsjekksautomat ved å benytte fødselsdato og etternavn. Registrerer du i tillegg ditt telefonnummer, har vi mulighet til å sende deg SMS når det er din tur å komme inn til legen. Vi kan lagre nummeret ditt i journalen, slik at vi hele tiden har dine oppdaterte personopplysninger og kan sende deg påminnelser i forkant av neste time.

Dersom vi har nummeret ditt registrert i vårt system kan vi sende deg SMS dersom legen kan ta deg inn tidligere enn forventet, og du kan sitte hvor som helst i mellomtiden, fram til ti minutter før din time begynner.
 
Som første sykehus i Norge tilbyr vi betaling i automat ved lokasjon Bodø og Stokmarknes.

Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang, uten å måtte stå i kø i de ulike poliklinikker. Nordlandssykehuset ønsker å oppfordre alle brukere til å betale med kort. Men dersom du av ulike grunner ikke ønsker det, kan vi sende deg en faktura el du kan betale kontant i vår ekspedisjon i første etasje. Her aksepterer vi også kredittkort.

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Selvinnsjekk og betaling i automat fører til at du som pasient ikke behøver å henvende deg i skranken før og etter ditt besøk. Du må allikevel påberegne at det kan ta noen minutter før oppgjøret ditt er klart i automaten.
 
Dersom du har behov for assistanse til selvinnsjekk el betaling ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.