Behandling

Lungeoperasjon

Hensikten med en lungeoperasjon er å fjerne en svulst i lunger og luftveier eller ta prøve av lungevev for å stille diagnose. Kirurg og lungelege vil på forhånd kunne si hvor omfattende operasjonen vil bli, og hvordan lungefunksjonen din vil være etterpå. En sjelden gang vil det likevel vise seg at kirurgen må fjerne mer lungevev enn det som var antatt på forhånd.

Før

Mens du venter på behandling er det viktig å være i fysisk aktivitet som for eksempel ved å gå tur ute i raskt tempo.

Ernæring

Fortsett å spise som normalt frem mot operasjon. Hvis du har gått ned i vekt eller har spist mindre enn normalt den siste tiden kan det være lurt å spise litt ekstra i tiden før operasjonen. Kroppen din skal bygges opp etter en operasjon, og det er viktig at den får tilstrekkelig næring. Snak eventuelt med legen din for råd og hjelp.

Røykeslutt

Det er mange fordeler ved røykeslutt. Blant annet vil røykeslutt ha gunstigeffekt på lungene. Røyking kan også forsinke at såret gror.. Vi har forståelse for at det er vanskelig å slutte å røyke. Snakk gjerne med fastlegen din eller med lege/sykepleier på sykehuset, da vi gjerne vil hjelpe deg. Blant annet vil du kunne få nikotinplaster som kan hjelpe mot røykesuget.

Se gjerne Helsedirektoratets nettside om røykeslutt www.slutta.no

Medisiner

Du må ta med deg en liste over de medisinene du bruker. Ta med deg dine egne medisiner for det første døgnet i avdelingen/pasienthotellet. Du vil få utdelt edisiner som skal brukes videre under oppholdet av sykepleier. Enkelte medisiner skal ikke brukes de siste 5 dagene før operasjonen på grunn av økt blødningsfare. Snakk med legen hvis du bruker medisiner, og avklar hvilke medisiner du eventuelt ikke skal ta i forkant av operasjonen. Dersom du bruker inhalasjonsmedisiner skal du ta med deg disse hjemmefra og ta dem på sykehuset som avtalt med legen.

Infeksjoner

Har du en begynnende eller pågående infeksjon med feber som for eksempel forkjølelse, halsbetennelse eller andre infeksjonssykdommer, kan det være at operasjonen må utsettes. Det er viktig at du tar kontakt med sykehuset før innleggelsen slik at legen kan vurdere situasjonen.

Innkalling

Du blir kalt inn til sykehuset for å gjennomføre noen siste forberedende undersøkelser. Du vil få nærmere beskjed om tidspunkt for operasjonen. Før operasjonen vil du få samtale med sykepleier, fysioterapeut, narkoselege (anestesilege) og kirurg. Videre vil du få utdelt en aktivitetsdagbok som skal følge deg under hele innleggelsen. Aktivitetsdagboken inneholder forslag til aktivitet og informasjon om ernæring.

Ta med på innleggelsesdagen:

 • Løstsittende bukse/joggebukse,
 • Innejakke og gode sko/joggesko
 • Sokker og undertøy
 • Toalettsaker og eventuelt egne medisiner
 • Faste inhalasjonsmedisiner dersom du bruker dette

Obs: Verdisaker tas med på eget ansvar

Forberedelser kvelden før

Kvelden før operasjon starter forberedelsene. Du må fjerne hår fra operasjonsområdet, under armen, eventuelt på brystet og bak på ryggen. Har du skjegg, er det en fordel at du barberer deg i ansiktet og på halsen. Utstyr og hjelp til barberingen får du av avdelingen. Du må fjerne neglelakk og klippe neglene.

Dersom du ikke har hatt avføring de siste par dagene bør du tømme magen. Du kan få medisiner og hjelp til dette av sykepleier. Før du legger deg skal du dusje og vaske deg med såpe og vann.

Du skal kun bruke rene sykehusklær etter den siste dusjen før operasjonen og sengen du legger deg i er helt ren. Du får blå plastsokker til å ha på bena dersom du må opp på toalettet etter at du er ferdig dusjet.

Du skal faste fra klokken 24:00. Dette betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi eller røyke.

Ta kontakt med sykepleieren som har ansvar for deg dersom det er noe du lurer på.

Operasjonsdagen

Du vekkes i god tid før operasjonen da du skal pusse tenner og gå på do. Du skal også dusje igjen eller vaske deg med klut, som du får beskjed om. Etter at du har dusjet/vasket deg skal ikke bruke noen kremer, smykker eller sminke. Før operasjonen får du medisiner slik at du slapper av.

Under

Du blir kjørt til operasjonsenheten der du blir møtt av anestesisykepleier og operasjonssykepleier. Operasjonen foregår i full narkose, det betyr at du sover under hele operasjonen. Når du har fått narkose, setter anestesilegen et pusterør (tube) ned i luftveiene og en pustemaskin (respirator) puster for deg under operasjonen.

Under operasjonen får du innlagt et dren som fjerner luft og væske fra brysthulen. Drenet kan irritere og forårsake smerte ved bevegelse og hoste i tiden etter operasjonen. Du får også innlagt et urinkateter.

Operasjonen blir vanligvis gjennomført ved at brystkassen blir åpnet mellom to ribben i siden. Lungevevet blir tatt ut og sendt til undersøkelse. Dersom svulsten er liten og ligger gunstig til, kan operasjonen gjøres med kikkhullsteknikk (thorakoskopi).

Etter

Etter operasjonen blir du brakt til oppvåkningsenheten før du flyttes til en annen overvåkingsenhet eller sengepost. Det er vanlig å ha smerter og nummenhetsfølelse i sårområdet etter inngrepet.

For å lindre smerte i operasjonssåret vil de fleste få ryggmargsbedøvelse, epiduralbedøvelse (EDA). Hvis nødvendig vil du også få andre smertestillende medisiner. For å kunne puste dypt, hoste og være i aktivitet er det nødvendig med god smertelindring. Informer sykepleier om du har vondt, slik at du får tilstrekkelig smertestillende. Graden av smerte vil variere, men blir vanligvis mindre i løpet av den første uken etter operasjonen.

Aktivitet

Etter operasjonen bør du variere stillinger i sengen for å få god lungefunksjon. Allerede på operasjonsdagen vil du få hjelp til å sitte på sengekanten og eventuelt til å stå ved sengen dersom du er i stand til det. Dagen etter operasjonen vil fysioterapeuten gjennomgå pusteøvelser og egentreningsprogram som det er viktig at du følger opp. Din egenaktivitet bidrar til å forebygge komplikasjoner og gjør at du kommer raskere i form. 

Hoste og slim

Det er ikke uvanlig å oppleve slim i lungene etter operasjonen. Det er viktig å hoste opp slimet for å unngå lungebetennelse. Aktivitet gjør at pusten blir dypere og mer variert. Du vil få utdelt en «Pep-fløyte» og lære pusteøvelser og hosteteknikker som kan hjelpe. Hvis du har smerter ved hoste anbefales å bruke en hostepute (et sammenbrettet håndkle) som du støtter mot såret.

Avføring og vannlating

I tiden etter operasjonen kan du bli plaget av treg mage. Dette skyldes både sengeleie og de smertestillende medisinene du får. Du kan derfor få medikamenter som skal stimulere tarmfunksjonen. Fysisk aktivitet er viktig for å motvirke treg mage. Urinkateteret kan gi noe svie og ubehag. Det kan også ta litt tid før vannlatingen kommer i gang etter fjerning av kateteret. Snakk med sykepleier dersom dette blir et problem for deg.

Stell og dusj etter operasjonen

De første dagene etter operasjonen vil du ha behov for hjelp til personlig stell. Du kan dusje når thoraksdrenet er tatt ut og sårene er tørre. Å dusje med rent vann hjelper til med å holde såret rent, men du bør unngå å ha såpe i selve operasjonssåret. Etter at du har dusjet tørkes såret med et rent håndkle. Ikke gni håndkle i såret, men bruk det som et trekkpapir. Dersom du trenger assistanse vil du få hjelp av sykepleier.

Operasjonssåret

Operasjonssåret er vanligvis cirka 20 cm langt og strekker seg fra skulderbladet ned til under brystet. Har du fått utført kikkhullskirurgi er det som regel ett eller flere små operasjonssår. Sårene og bandasjene inspiseres hver dag av sykepleier.

Ernæring og væskeinntak

 Du kan oppleve å være sår i halsen eller kvalm, men det er likevel viktig at du får i deg  næring. De første  døgnene etter operasjonen kan det være at du kun får drikke mindre mengder væske. Dette er avhengig av hvor stor del av lungen som er fjernet, og du vil få nærmere informasjon om hvor mye drikke du kan få. Sykepleier vil hjelpe deg å holde oversikt over dette.

Spis gjerne mat med mye energi og proteiner eller drikk næringsdrikker hvis du spiser lite. Proteiner er viktige for at sårene skal gro etter operasjonen. Hvis du har dårlig matlyst er det viktig å spise ofte (cirka hver tredje. time) og heller spise mindre porsjoner. Etter de første dagene kan du drikke så mye du vil. Det er da viktig at du drikker godt, da kroppen ofte har underskudd på væske etter operasjonen.

Informasjon om sykdommen og operasjonsresultatet

Legen vil informere om hvor omfattende inngrepet har vært. Lungevevet med svulsten som er fjernet blir sendt til videre undersøkelse, og det tar vanligvis minst 2 uker før endelig resultat er klart. Resultatet er avgjørende for om legen vil anbefale tilleggsbehandling.

Overflytting til lokalsykehus

Du blir vanligvis overført til lokalsykehus etter tre til syv dager.

Tiden etter hjemkomst

Å kjenne smerter i operasjonsområdet er normalt i tiden etter operasjonen. Nummenhet i området foran på brystet og rundt operasjonssåret er også vanlig. Dette blir som oftest bedre med tiden. Du kan oppleve at skulderen kan være stiv og vond etter operasjonen. Skulderen kan beveges i alle retninger inntil smertegrensen.

Det er viktig å bruke smertestillende som slik som legen har bestemt.De første ukene etter operasjonen vil regelmessig inntak av smertestillende medisiner være gunstig. Det er viktig å ha så lite smerter som mulig, slik at at du kan være i bevegelse og klarer å hoste.

Du bør kontakte fastlegen dersom smertene øker. Vi anbefaler å unngå å bruke smertestillende medisin og alkohol samtidig. Etter et par uker vil smertene vanligvis bli redusert og smertestillende kan trappes ned i samarbeid med lege.

Etter en operasjon kan kroppstemperaturen variere. Kontakt lege dersom du har vedvarende feber eller plutselig høy feber over 38.5 og/eller at du hoster opp slim som er grønt, gult eller blodtilblande.

Operasjonssåret kan lukkes på flere ulike måter. Vanligvis blir det sydd med tråd som løser seg opp selv. Noen ganger blir såret lukket med en annen type tråd eller metallstifter som må fjernes av helsepersonell to uker etter operasjonsdato. Stingene som holdt thoraksdrenet på plass må fjernes to uker etter at drenet ble fjernet, enten hos fastlegen eller på lokalsykehuset.

Etter de første dagene trenger du ikke lenger ha bandasje på operasjonssåret. Sårkantene kan være rødlige og kan klø. Ta kontakt med fastlegen hvis sårkantene hovner opp og blir varme, og du kjenner pulserende banking i området.Det kan  være tegn på infeksjon. 

Det kan også sive væske fra operasjonssåret. Da kan du legge på en tørr, steril kompress som fås kjøpt på apoteket. Ta kontakt med fastlegen din hvis det siver væske som ikke gir seg i løpet av den første uken, eller at mengden øker eller forandrer farge.

Det vil ta tid før operasjonssåret er helt grodd. Du kan utføre vanlige aktiviteter. En god regel er at du kan bevege deg innenfor smertegrensen. I aktivitetsdagboken din står det angitt hvilket operasjonssnitt du er operert med og om du har noen restriksjoner på bevegelser.

Du bør vente med bading og badstue til såret er helt grodd.

Hvis du bruker medisiner med rød varseltrekant skal du ikke kjøre bil uten å ha diskutert dette med legen din.

Vi anbefaler å vente med flyreiser til etter at du har vært til poliklinisk kontroll på sykehuset eller har snakket med fastlegen din.

Når du kommer hjem skal du leve så normalt som mulig. Du vil kunne oppleve at du er slapp fordi du har gjennomgått en stor operasjon. De første ukene trenger du mer hvile, men det er likevel viktig å være i bevegelse. Du bør øke aktiviteten gradvis.

Noen får problemer med søvnløshet etter hjemkomst. Det kan være flere årsaker til dette, som for eksempel smerter, for mye hvile på dagtid eller vanskelige tanker. Detkan  være nyttig å bruke en sovetablett en kort periode for å få bedre søvn. Snakk gjerne med legen din hvis du opplever problemer med å sove..

Trening er positivt for ditt videre forløp og kan gi økt livskvalitet, bedre søvn og generelt økt velvære. Etter hvert som du føler at formen blir bedre, kan du øke lengden og intensiteten. Legg inn gode hvilepauser i løpet av dagen.

De første fire til fem ukene skal du daglig bevege deg i lett anstrengende tempo, og ha nok pust til å snakke med en person. Pusten din blir vanligvis bedre i løpet av tre til seks måneder.

Etter fem uker kan du øke intensiteten på turene til meget anstrengende tempo. Å gå i trapper eller motbakker er gode alternativer. Hvis du får smerter ved aktivitet, bør du ta smertestillende i forkant.

 Hvis du har gått ned i vekt etter operasjonen bør du spise fire til fem faste måltider per dag for å stoppe denne utviklingen.  Om du fortsatt har nedsatt matlyst kan det være bra å diskutere dette med legen din. Det kan noen ganger være godt å få hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog for råd og tiltak.

Sykdom og behandling kan påvirke sexlysten og evnen til å ha sex. Gi deg tid til å føle overskudd og initiativ til sex igjen. Ta vare på intimiteten og snakk med partneren din. Kom i gang igjen når tiden er moden.

Noen blir nedstemte etter operasjonen. Dette er normalt, men plagsomt likevel. Hvis du fortsetter å føle deg nedstemt kan det være lurt å søke hjelp hos fastlegen.

Praktisk informasjon

Når du utskrives fra ett sykehus til annet vil avdelingen ordne transport.Du kan lese om pasientreiser  på https://helsenorge.no/pasientreiser
 
Du kan også ringe telefon 05515 dersom du har spørsmål.

Du kan be om sykemelding ved utskriving fra lokalsykehuset. I samarbeid med fastlegen kan dere finne ut når du skal tilbake i arbeid. For mange er gradert sykemelding (redusert arbeidstid) nyttig. Oftest er man sykemeldt 6 til 12 uker etter operasjonen, men dette kan variere.

Det kan være ønskelig og nødvendig med et opphold på et rehabiliteringssenter etter en lungeoperasjon. En forutsetning for at du kan komme på rehabiliteringssenter er at du er selvhjulpen.

Mer informasjon om dette finner du på nettsiden https://sunnaas.no/regional-koordinerendeenhet  eller informasjonstelefonen 800 300 61.

Dersom du ønsker opptrening på et rehabiliteringssenter kan du be om dette.

Etter hjemreise anbefaler vi at du benytter deg av fysioterapi. Ta med deg aktivitetsdagboken du fikk utdelt av fysioterapeuten på sykehuset, og bruk den videre. Henvisning til fysioterapi kan du få av lungelegen eller kirurgen når du kommer på kontrolltime etter operasjonen, eventuelt kan du få hjelp av fastlegen din for å få dette. Det kan være ventetid for behandling, men dersom du forteller at du er nyoperert skal du bli prioritert.

Kontroll og videre oppfølging

Det er lokalsykehuset, og etter hvert fastlegen, som skal følge deg opp.
Fra lokalsykehuset sendes egen epikrise (sammenfatning) om oppholdet ditt der til din fastlege. Hensikten med dette er at det skal bli kontinuitet i oppfølgingen.

Vær oppmerksom


Kontakt avdelingen om du opplever: ​

 • Tung pust
 • Blødning i såret
 • Væsking fra såret
 • Økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
 • Økende hevelse i ett eller begge beina
 • Sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
 • Svimmelhet eller besvimelse
 • ​Feber

​Blir du akutt syk, ring 113.


Kontakt

Bodø, sentrum Urologi og kar/thoraxkirurgi, sengeområde B7, Bodø

Kontakt Urologi og kar/thoraxkirurgi, sengeområde B7, Bodø
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

 • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
 • Lørdag. kl. 08.00–15.00
 • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei

​​​

 

Praktisk informasjon

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
 • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
 • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

 • Mandag-fredag: 08.30-17.00
 • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

 • Mandag-fredag: 07.00-21.00
 • Lørdag: 09.00-20.00
 • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

​​​Som pasient ved Nordlandssykehuset i Bodø og Vesterålen ønsker vi at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk oppsatt time. Det vil si at du ved ankomst Nordlandssykehuset registrerer deg i en selvinnsjekksautomat ved å benytte fødselsdato og etternavn. Registrerer du i tillegg ditt telefonnummer, har vi mulighet til å sende deg SMS når det er din tur å komme inn til legen. Vi kan lagre nummeret ditt i journalen, slik at vi hele tiden har dine oppdaterte personopplysninger og kan sende deg påminnelser i forkant av neste time.

Dersom vi har nummeret ditt registrert i vårt system kan vi sende deg SMS dersom legen kan ta deg inn tidligere enn forventet, og du kan sitte hvor som helst i mellomtiden, fram til ti minutter før din time begynner.
 
Som første sykehus i Norge tilbyr vi betaling i automat ved lokasjon Bodø og Stokmarknes.

Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang, uten å måtte stå i kø i de ulike poliklinikker. Nordlandssykehuset ønsker å oppfordre alle brukere til å betale med kort. Men dersom du av ulike grunner ikke ønsker det, kan vi sende deg en faktura el du kan betale kontant i vår ekspedisjon i første etasje. Her aksepterer vi også kredittkort.

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Selvinnsjekk og betaling i automat fører til at du som pasient ikke behøver å henvende deg i skranken før og etter ditt besøk. Du må allikevel påberegne at det kan ta noen minutter før oppgjøret ditt er klart i automaten.
 
Dersom du har behov for assistanse til selvinnsjekk el betaling ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.