Pasientkurs

Artrosekurs, hofte og kne - Vesterålen

Dagskurs med påfølgende testing og trening for deg som har begynnende eller moderat artrose i hofte og/eller kne.

13.
juni
2024
  1. 13. jun. 2024, 09:00 - 15:00

Tid og sted

Når

  1. 13. jun. 2024, 09:00 - 15:00

Type arrangement

Aktiviteter og opplæring for pasienter og pårørende

Arrangør

Hvor

Vesterålen, Stokmarknes
Kurssted tredje etasje på sykehuset på Stokmarknes.

Du må ha henvisning fra lege for å delta. Henvisning kan sendes elektronisk (EPJ) til tjenestetypen "Fysioterapi" og merkes med tittelen "Artroseskole Vesterålen". 

Pasienter over 35 år med belastningssmerter i hofte og/eller kne (begynnende eller moderat artrose) kan henvises direkte til artroseskole for opplæring før man vurderer operasjon. Etter kurset sluses pasienten ut til lokal fysioterapeut med 6 -12 ukers individuelt tilpasset opplæringsprogram  i samarbeid med fysioterapeut på sykehuset. Hvorfor delta på kurs?​

Målet med lærings- og mestringskurs er at du skal lære om sykdommen din og hvordan du kan mestre hverdagen. For å velge din vei må du ha kunnskap både om sykdom, behandling, egne ressurser og endring av levevaner.​​
 
Sammen om mestring, læring for livet
Lærings- og mestringssentrenes visjon i Helse Nord
 

I forka​nt av lærings- og mestringskurset kan du ta en e-læring som forbereder deg på hva du kan forvente av kurset. E-læringen tar cirka 15 minutter å gjennomføre, og du finner den her​

Innhold i kurset

På kurset møter du tverrfaglig helsepersonell og en erfaren bruker som vil gi deg innsikt i artrosesykdom, behandlingen av denne og hva du selv kan gjøre for å bedre symptomer og plager. 

Kurset etterfølges av fysisk test og en veiledet treningsperiode på 6-12 uker som du gjennomfører individuelt eller i gruppe. Denne treningen foregår primært hos fysioterapeut lokalt i din kommune. Etter 3 måneder er det ny fysisk test, og videre oppfølging avtales. 

Ved oppstart og etter 3, 12 og 24 måneder vil du besvare spørsmål som omhandler artrosesykdom, livskvalitet, aktivitetsnivå etc gjennom et elektronisk registreringssystem.

Praktisk informasjon

Dagskurs for deg med artrose i hofte eller kne. Kurset er starten på et forløp med testing og trening som du skal gjennomføre som egentrening. 

Kurset er en del av AktivA, et program for å implementere internasjonale retningslinjer for pasienter med artrose. Retningslinjene vektlegger pasientopplæring, trening og vektreduksjon (hvis nødvendig).

Kurset gjennomføres i tredje etasje på sykehuset og lunsj kan kjøpes  i sykehusets kantine. Vi serverer kaffe/te.

Overnatting

Du kan benytte deg av Helse Nord sine hotellavtaler når du trenger overnatting i forbindelse med avtaler på sykehuset. Du må selv kontakte aktuelt hotell og oppgi at du vil benytte deg av hotellavtalen. Her finner du oversikt over hvilke hoteller Helse Nord har avtalepris med.

Overnatting refunderes etter faste satser. Du vil få refundert samme beløp uavhengig av hvilket hotell du benytter. Les mer om refusjon

Rettigheter og egenandel

Pasienter og pårørende har rettigheter blant annet i forhold til reise- og oppholdsutgifter og valg av behandlingssted når de skal delta på opplæringstiltak i sykehuset. 

Les mer om dette, om egenandel på kursene og om muligheten til fri fra arbeid for å delta på opplæring​​

Nyttige nettadresser

Her kan du finne nettsteder med kvalitetssikret helseinformasjon. Klikk på lenkene for å åpne nettsidene

Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering

Helsenorge

Helsebiblioteket

AktivA

Norsk Revmatikerforbund

Kursoversikt

Ønsker du å se flere kurstilbud for pasienter og pårørende kan du trykke her​

 

Kontakt

Relevante behandlinger

Andre datoer

  1. Passert
  2. Passert