Behandling, Tonsillotomi

Fjerning av deler av mandler i narkose hos voksne, Bodø

Mandlene (tonsillene) sitter i svelget, én på hver side og er en del av lymfesystemet. I barneårene bidrar lymfesystemet i svelget til modning av immunapparatet. Mandlene kan skape sykdom og problemer som gjentatte halsbetennelser, nattlige pustevansker, halsbyll eller kronisk betennelse.

Tonsillotomi betyr at deler av mandlene opereres bort. Dette inngrepet tilbys som oftest til pasienter som har plager forårsaket av mandlenes størrelse, som snoking/nattlig pustestopp, og svelgproblemer.

Før

Før operasjonen må vi vite om du har sykdommer eller allergier, og om du bruker medisiner. Dette kan ha relevans for operasjonen eller narkosen, og det kan være aktuelt å bli vurdert av anestesilege før operasjonsdagen. Derfor skal du ofte på forhånd fylle ut "egenmeldingsskjema om helsetilstand". Har du tidligere hatt spesielle erfaringer med bedøvelse eller narkose, vil vi gjerne at du forteller oss om det. Har det vært problem med anestesi ved andre sykehus, bør du om mulig skaffe kopi av anestesijournalen og ta den med til oss. Les mer om sykdom og kritisk informasjon på helsenorge.no

Ta med medisinlisten din til sykehuset dersom du har det. Du kan be fastlegen din om en oppdatert liste. Gi også beskjed om du bruker naturmedisin eller kosttilskudd. Det er anestesilegen som avgjør hvilke medisiner du kan ta før operasjonen. Du kan lese mer om medisinlister på helsenorge.no

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

 • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
 • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

Hygiene

Det er viktig at du dusjer og vasker håret hjemme på operasjonsdagen eller kvelden før.

 • Ikke ta på hudkrem eller sminke etter at du har dusjet.
 • Fjern ringer, klokker, kontaktlinser, sminke, neglelakk og piercinger før operasjonen. Er piercingene vanskelige å fjerne, kan du risikere at de blir klippet. Det er derfor lurt å bruke litt tid på dette før du kommer.
 • Briller og høreapparat kan du ha på.

Tenner

Sykehuset må vite om du har tannproteser, bro, krone, stift eller løse tenner. Proteser kan du beholde til du er inne på operasjonsstuen. De må tas ut før du sovner.

Oppmøte

På sykehuset vil du møtepersonell som tar imot deg, og du får utdelt sykehusklær og seng. Vi har garderobeskap med lås hvor du kan oppbevare tingene dine. Forbered deg på at det kan bli venting denne dagen.

Under

Operasjonen blir utført i narkose. Narkose er den vanligste formen for bedøvelse. Du vil få sovemedisin direkte i en blodåre eller som gass som du puster inn. Du sovner raskt og er smertefri under hele operasjonen. Anestesisykepleier og anestesilege passer på at du sover godt og får rett mengde bedøvelse.   

Du legges i ryggleie på operasjonsbordet. Munnen blir holdt åpen ved hjelp av en såkalt gag under operasjonen. Det brukes forskjellige metoder for å fjerne mandelvev avhengig av kirurgens preferanser. Såret i halsen blir ikke sydd, men gror av seg selv.

Etter

Oppvåkning

Etter at operasjonen er ferdig må du være på oppvåkningsrommet. Du vil bli på overvåkningsavdelingen så lenge det er behov for det. Deretter vil du få tilbud om mat og drikke, og informasjon fra sykepleier og kirurg. Du vil få behandling for smerter og eventuelt kvalme. Du kan dra hjem dersom alt er i orden. 

Smertelindring

Før hjemreise vil legen som opererte deg, og sykepleier på oppvåkningen, snakke med deg om hva du må passe på etter operasjonen. Du vil også få informasjon om bruk av smertestillende medisin. Legen vil sende elektronisk resept til apoteket på det du trenger.

De fleste har en del smerter i halsen etter operasjonen. Det er vanlig at drøvelen og slimhinnen i halsen hovner litt opp etter operasjonen. Smerte kan stråle opp mot ørene. Ta smertestillende medisin etter legens anbefaling.

Danning av skorper i halsen

Etter at mandlene er redusert, danner det seg sår med skorper. Disse skorpene trenger cirka 5 døgn før de er klare til å falle av. Når skorpene starter å falle av, kan det oppleves som smerter i halsen. Smertene kan vare i 1 til 3 dager. Fortsett med smertestillende dersom det er behov. 

Mat og drikke

Det er viktig å drikke ofte. Is virker smertestillende og hjelper slik at du ikke starter å blø. Den første uken etter operasjonen skal du unngå varm mat/drikke og mat med skarpe kanter som knekkebrød, brødskorper og nøtter.

Fysisk aktivitet

Unngå fysisk aktivitet (sport/gym) og tunge løft i 14 dager. Når blodtrykket stiger utvider blodkarene seg og dermed øker faren for blødning.

Fravær fra jobb/skole

Det er vanlig med fravær fra jobb/skole i 1-2 uker etter operasjonen. Be om sykemelding eller fraværserklæring dersom du trenger det. 

Generelt om hjemreise

Alle som får utført tonsillotomi kan i utgangspunktet reise hjem samme dag. Ingen får forlate sykehuset alene etter en operasjon, du må avtale at noen kan komme og hente deg. Du skal ikke være alene første kveld og natt etter operasjonen.

 

Vær oppmerksom

Faren for blødning etter operasjonen gjelder i 2 uker. Blødning oppstår sjelden, men kan være alvorlig. Da skal du ringe 113.

Ta kontakt ved blødning, nedsatt allmenntilstand, feber, økte smerter eller problemer med å drikke.

Kontakt

Bodø, sentrum Øre-nese-halskirurgiske inngrep

Kontakt Øre-nese-halskirurgiske inngrep

Oppmøtested

Henvendelse i ekspedisjonen i første etasje i K-fløya.
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

 • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
 • Lørdag. kl. 08.00–15.00
 • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Kart over bygg og parkering

 

Praktisk informasjon

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
 • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
 • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

 • Mandag-fredag: 08.30-17.00
 • Lørdag-søndag: stengt

For meny, se egen side

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

 • Mandag-fredag: 07.00-21.00
 • Lørdag: 09.00-20.00
 • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

Det er ønskelig at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk time når du ankommer sykehuset. Det står innsjekksautomater ved hovedinngangen og ved enkelte steder i alle etasjene. 

Her bruker du fødselsdato og etternavn for registrering.

Betaling

Du kan betale ved de samme innsjekkingsautomatene. Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang. Regn med noen ekstra minutter før oppgjøret blir klart i automaten.

Dersom du av ulike grunner ikke ønsker å betale på automaten, kan du henvende deg til vår ekspedisjon i 1. etasje. 

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Har du behov for assistanse til selvinnsjekk eller betaling, ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.