Behandling

Desinfeksjon av huden før og etter operasjon ved innsetting av protese, Bodø

Vi anbefaler at alle pasienter som skal sette inn protese utfører desinfeksjon av hud og hår i forbindelse med operasjonen. Hensikten med desinfeksjon av huden før og etter operasjon er å forbygge infeksjon i operasjonsområdet. Dette er en beskrivelse av hvordan desinfeksjonen skal gjøres.

Før

Utstyr, som shampoo-hetter, kluter og nesesalve, får du utlevert på sykehuset.

Under

Kvelden før operasjon

Utfør dusj inkludert hårvask. Tørk deg godt med rent håndkle. Utfør deretter desinfeksjon av hår med shampoo-hette, huddesinfeksjon med kluter og nesesalve, se beskrivelse under for hvordan dette skal utføres.

Morgenen operasjonsdagen

Utfør desinfeksjon av hår med shampoo-hette, huddesinfeksjon med kluter og nesesalve, se beskrivelse under for hvordan dette skal utføres.

Hårvask

Gjøres ved bruk av klorhexidin shampoo-hette. Uåpnet pakning kan om ønskelig varmes i microovn i ca 20 sekunder. Temperatur på hette må kontrolleres før bruk. Når hetten er ved ønsket temperatur tas den på. Masser i 1-3 minutter. Brukt hette kastes i vanlig søppel. Du skal nå starte med desinfeksjon av huden.

Kroppsvask

Uåpnet pakning kan om ønskelig varmes i microovn i 20 sekunder før påføring. Temperatur på klutene må kontrolleres før bruk. Ta klutene ut av pakken en og en, og følg instruksjonen nedenfor. Alle de 10 klutene i pakken skal benyttes. Kast de brukte klutene i vanlig søppel. Ikke bruk hudkrem/lotion, vanlig såpe eller lignende etter klutene er benyttet. Ved vask før operasjonen benyttes rene klær, samt sengetøy etter vask med klutene. Bruk av klutene etter operasjonen foregår på samme måte som på operasjonsdag (uten dusj i forkant). 

Det er viktig å unngå kontakt med slimhinner, øyne og ører.

tegning av kropp med tall på. Tegning.

Bilde: Vestre Viken HF

 1.  Påfør ved å stryke kluten over hals og bryst.
 2. Påfør høyre arm. Start med skulder og avslutt på fingertuppene. Husk armhulen.
 3. Påfør venstre arm. Start med skulder og avslutt med fingertuppene. Husk armhulen. 
 4. Påfør magen. 
 5. Påfør høyre hofte og lysken. Sørg for å komme godt inn i folder på magen og i lysken. 
 6. Påfør venstre hofte og lysken. Sørg for å komme godt inn i folder på magen og i lysken. 
 7. Påfør høyre ben, start på låret og avslutt på tærne.
 8. Påfør venstre ben, start på låret og avslutt på tærne. 
 9. Påfør øvre del av ryggen, start fra nakken.
 10. Påfør nedre del av ryggen og sete. Her kan det være greit å få hjelp, men gjør så godt du kan.

Etterpå påføringen kan huden føles litt klissete, men den følelsen blir borte etter en liten stund.

Nesesalve

I tillegg til disse klutene ønsker vi at du skal bruke en desinfeksjonssalve i nesen. Den heter Bactroban. Du tar en qTips, påfører salve på størrelse med en ert. Du pensler salven med q-tipsen langs neseborskanten. Tre ganger mot venstre og tre ganger mot høyre. Ta ny ren q-tips og ny dose salve, gjenta oppskriften i det andre neseboret. Klem neseborene sammen og maser forsiktig.

Halsskyll

Vi ønsker også at du skyller munnen med Corsodyl munnskyll 2 ganger om dagen så lenge du er innlagt på sykehuset.

Hele oppskriften bør gjøres så lenge du er innlagt på sykehuset, maks 5 døgn. Dersom du har spørsmål eller er usikker på hva du skal gjøre kan du spørre sykepleieren som har ansvaret for deg.

Etter

Kryss av når du har gjennomført desinfeksjonen.
Tabell for å krysse av for vask. Bilde.

Opplysningene du har krysset av vil bli registrert i et internt kvalitetsregister for å måle effekt av tiltaket. 


Kontakt

Bodø, sentrum Ortopedisk og øre-nese-hals sengepost A9, Bodø

Kontakt Ortopedisk og øre-nese-hals sengepost A9, Bodø
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

 • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
 • Lørdag. kl. 08.00–15.00
 • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei

​​​

 

Praktisk informasjon

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
 • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
 • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

 • Mandag-fredag: 08.30-17.00
 • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

 • Mandag-fredag: 07.00-21.00
 • Lørdag: 09.00-20.00
 • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

​​​Som pasient ved Nordlandssykehuset i Bodø og Vesterålen ønsker vi at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk oppsatt time. Det vil si at du ved ankomst Nordlandssykehuset registrerer deg i en selvinnsjekksautomat ved å benytte fødselsdato og etternavn. Registrerer du i tillegg ditt telefonnummer, har vi mulighet til å sende deg SMS når det er din tur å komme inn til legen. Vi kan lagre nummeret ditt i journalen, slik at vi hele tiden har dine oppdaterte personopplysninger og kan sende deg påminnelser i forkant av neste time.

Dersom vi har nummeret ditt registrert i vårt system kan vi sende deg SMS dersom legen kan ta deg inn tidligere enn forventet, og du kan sitte hvor som helst i mellomtiden, fram til ti minutter før din time begynner.
 
Som første sykehus i Norge tilbyr vi betaling i automat ved lokasjon Bodø og Stokmarknes.

Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang, uten å måtte stå i kø i de ulike poliklinikker. Nordlandssykehuset ønsker å oppfordre alle brukere til å betale med kort. Men dersom du av ulike grunner ikke ønsker det, kan vi sende deg en faktura el du kan betale kontant i vår ekspedisjon i første etasje. Her aksepterer vi også kredittkort.

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Selvinnsjekk og betaling i automat fører til at du som pasient ikke behøver å henvende deg i skranken før og etter ditt besøk. Du må allikevel påberegne at det kan ta noen minutter før oppgjøret ditt er klart i automaten.
 
Dersom du har behov for assistanse til selvinnsjekk el betaling ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.