Behandling

CPAP-behandling, barn, Bodø

Informasjon til deg som skal starte med sovemaskin/pustemaskin

Før

Starte med sovemaskin/pustemaskin (CPAP)

Dette er en maskin som hjelper deg å sove rolig og godt. Maskinen hjelper musklene til å bli sterkere og hodet smartere. 

For å få til det må man øve, øve og øve, sånn at man blir super god. Pustemaskinen blåser luft inn i nesa og holder luftveien åpen. Du slutter helt å snorke.


Her sitter Kine Kanin og tegner litt. Hun øver på å bruke maske og maskin til natten.

   Her sitter Kine Kanin og tegner litt. Hun øver 
   på å bruke maske og maskin til natten.Nå sitter Kine og ser på telefonen. Hva liker du å se på? I natt skal hun sove med maskinen. Hun er ganske spent.

     Nå sitter Kine og ser på telefonen.
     Hva liker du å se på?
     I natt skal hun sove med maskinen. 
     Hun er ganske spent.Under

Fortsette med sovemaskin

Det er viktig å ta på masken hver kveld, og etter hvert blir det helt vanlig å ta på maske når du skal sove. Kanskje mamma eller pappa må være litt strenge også. Det er fordi de vil at du skal sove godt. 

Maskinen og masken er din, og kanskje vil du kunne sette på masken og starte maskinen selv snart. Du kan få bestemme litt du også. Skal dere synge eller lese før du tar på maske, eller ta på maske først.

Effekt ved behandling med sovemaskin

Når man har søvnapné og pustestopp om natten kan man bli veldig trøtt om morgenen, og det kan være vanskelig å stå opp. Synes du det er vanskelig å stå opp? Det kan være at du har lyst til å sove litt i barnehagen eller på skolen. Noen blir også fort sinte eller lei seg og det er helt vanlig. Det kan være at du kan bli litt ekstra vill, og ikke klarer å være i ro.

Luften fra maskinen holder luftveien åpen når du sover slik at pustestoppene blir borte. Da vil du sove bedre og føle deg mer våken på dagen, og du klarer å følge bedre med i barnehagen/skolen.

SE! Nå sover Kine Kanin rolig og godt. Innimellom blåser det litt fra masken, men det gjør ingenting. Mamma eller pappa fikser


   SE! Nå sover Kine Kanin rolig og godt. 
   Innimellom blåser det litt 
   fra masken, men det gjør ingenting.
   Mamma eller pappa fikser litt på masken 
   mens Kine sover. Det kan ta litt tid før man merker at man har det bedre. Jo lenger du sover med maskinen, jo bedre føler du deg.

Kine Kanin er så glad og fornøyd, hun klarer å sove med maske og maskin. Hun føler seg som en superhelt.


     Kine Kanin er så glad og fornøyd, 
     hun klarer å sove med maske og maskin.
     Hun føler seg som en superhelt.

     Blir spennende å følge med
     på om du føler deg som en
     superhelt også.


     Lykke til!

Etter

CPAP - Nyttige tips til foreldrene i tilvenningsfasen:


 • I starten når barn skal venne seg til å sove med maske er det lurt å bruke utstyret på dagtid, slik at barnet venner seg til behandlingen. En anbefaling er ½ - 1 time på ettermiddagen mens barnet ser på tv eller leses for.
 • Vær mild, men bestemt i utprøvingen. La barnet få valg og dermed få følelsen av å ha kontroll. Det er viktig at barnet ikke kan velge bort maske eller maskin. Barnet kan for eksempel i starten få bestemme om en selv eller bamsen skal forsøke først, hvor lenge, hvilken bok man skal lese eller lignende.
 • Forklar barnet at det må bruke maske og maskin når det sover - hele natten.
 • La maskinen stå ved siden av sengen slik at det er en naturlig del av det å skulle sove.
 • Opptre slik at barnet skjønner at det er foreldrene som bestemmer og dette er noe som man må ta på og sove med hver natt.
 • Hvis barnet kjemper imot når masken blir satt på, må man forsøke å berolige barnet. Hvis barnet tar av masken selv, er det viktig å sette den på plass igjen med en gang.
 • Dette er for barnets beste, og det kan føles vanskelig å være foreldre når barn protesterer. Tenk hvordan det var når man lærte barna å pusse tenner.

Kontakt

Bodø, sentrum Barneklinikken

Kontakt Barneklinikken

Oppmøtested

Nærmere kontaktinformasjon finner du under besøksadressene.
En bygning med et skilt på forsiden

Bodø, sentrum

Parkveien 95

8005 Bodø

Transport

Klikk på bildet for stor​​ versjon o​​​g forklaringer.​

Kart over bygninger og vei

​​​

 

Parkeringen i Bodø sentrum er avgiftsbelagt i disse tidsrommene: 

 • Mandag-fredag: kl. 08.00–17.00
 • Lørdag. kl. 08.00–15.00
 • Søndag: gratis

Parkering kan også foretas med EasyPark-appen, kode 8149.

Klikk på kartet for mer detaljert informasjon.

Kart over bygg og parkering

Praktisk informasjon

Vis hensyn når du tar bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er på sykehuset eller ved et av våre behandlingssteder. ​Pasienter og pårørende som filmes eller fotograferes skal gi sitt samtykke. Det er ulovlig å spre bilder, lydopptak eller film av medpasienter og ansatte uten samtykke.  

Helsepersonell har taushetsplikt. Det betyr at de har plikt til å aktivt hindre at andre får kjennskap til opplysninger om pasienten de har ansvar for. Respekter derfor hvis de ber deg om å slutte å fotografere eller filme.  

PS! Hvis du ønsker å slette noe du har lagt ut på internett så kan du få hjelp til det på slettmeg.no

​Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgtjenester  

Les mer om pasientrettigheter

Vi har trådløst nett på alle våre lokasjoner.

Gjestenettet får man tilgang til via brukernavn og passord. For å få denne tilgangen trenger man et dagspass som pasienter kan få fra resepsjonen eller avdelingen man er innlagt på. 

Du finner Sykehusapoteket i fløy G, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 


Åpningstider: 

Mandag-fredag: 08:00-16:00.
Helger og helligdager: Stengt.

Telefon 77 78 19 00

Biblioteket har plassering i fløy H01, samlokalisert med Lærings- og mestringssenteret.

Biblioteket er betjent mandag til torsdag kl. 10.00-14.00​.
 
Hoveddelen av bibliotekfilialens samling er medisinsk faglitteratur om somatiske lidelser og pensumlitteratur for helsefaglige utdanninger. En egen samling med tilpasset litteratur beregnet på pasienter og pårørende finnes også. Det tilbys litteratursøk for ansatte/studenter, fjernlån fra andre bibliotek, lesesalsplasser og kunde-PC.
 
Kontaktinformasjon:  somatikkbibliotek@nlsh.no

Nordlandssykehuset Bodø har egen frisør lokalisert i N-fløya, ikke langt fra Apoteket. Ta til venstre ved informasjonsskranken.

Åpningstider:
 • Mandag, onsdag, torsdag, fredag: 08:00-16.00 
 • Tirsdag: 10:00-18:00 

Ønsker du å gi en gave eller donasjon til en klinikk eller avdeling? Les mer om hvordan dette kan gjøres​​​​

Panorama kafè er i 9. etasje og tilbyr blant annet salatbar, baguetter, suppe, kaker og varm/kald drikke. Vi tør påstå at du finner byens beste lunsjutsikt her!

Åpningstider:

 • Mandag-fredag: 08.30-17.00
 • Lørdag-søndag: stengt

 Besøk vår egen Facebook-side for dagens meny

Narvesen ligger i 1. etasje, til venstre når du kommer inn hovedinngangen. 

Åpningstider: 

 • Mandag-fredag: 07.00-21.00
 • Lørdag: 09.00-20.00
 • Søndag: 10.00-20.00

Sykehusprestene er ordinerte prester i Den norske kirke og de har videreutdanning for det spesielle arbeidet i  helsesektoren. De er utdannet til å være samtalepartnere, og kan møte det enkelte menneske med støtte, veiledning eller sjelesorg, eller bare være til stede og dele stillheten. Samtalen vil alltid foregå på premissene til den som søker kontakt.

Les mer om preste- og samtaletjenesten

Presten er tilgjengelig hverdager 08.00 - 15:30. 
Tlf. 75 53 40 00


​​Det er satt opp en røykebu på parkeringsplassen ved hovedinngangen. Ut over dette er det ikke tillatt å røyke på sykehusets område.

​​​Som pasient ved Nordlandssykehuset i Bodø og Vesterålen ønsker vi at du benytter selvinnsjekk ved poliklinisk oppsatt time. Det vil si at du ved ankomst Nordlandssykehuset registrerer deg i en selvinnsjekksautomat ved å benytte fødselsdato og etternavn. Registrerer du i tillegg ditt telefonnummer, har vi mulighet til å sende deg SMS når det er din tur å komme inn til legen. Vi kan lagre nummeret ditt i journalen, slik at vi hele tiden har dine oppdaterte personopplysninger og kan sende deg påminnelser i forkant av neste time.

Dersom vi har nummeret ditt registrert i vårt system kan vi sende deg SMS dersom legen kan ta deg inn tidligere enn forventet, og du kan sitte hvor som helst i mellomtiden, fram til ti minutter før din time begynner.
 
Som første sykehus i Norge tilbyr vi betaling i automat ved lokasjon Bodø og Stokmarknes.

Har du flere timeavtaler i løpet av samme dag, behøver du kun gå i automaten etter siste gjennomførte time. Vi vil da samle eventuelle beløp, slik at du kun behøver å betale en gang, uten å måtte stå i kø i de ulike poliklinikker. Nordlandssykehuset ønsker å oppfordre alle brukere til å betale med kort. Men dersom du av ulike grunner ikke ønsker det, kan vi sende deg en faktura el du kan betale kontant i vår ekspedisjon i første etasje. Her aksepterer vi også kredittkort.

Betalingsløsningen er foreløpig ikke tilgjengelig ved radiologiske besøk.
 
Selvinnsjekk og betaling i automat fører til at du som pasient ikke behøver å henvende deg i skranken før og etter ditt besøk. Du må allikevel påberegne at det kan ta noen minutter før oppgjøret ditt er klart i automaten.
 
Dersom du har behov for assistanse til selvinnsjekk el betaling ta kontakt med pasientvert eller personalet i ekspedisjonen så vil de kunne hjelpe deg. 

Zefyr hotell er lokalisert ved sykehuset i sentrum og har inngang fra Biskop Kroghs gate 21. Det er også gjennomgang fra sykehuset via hovedinngangen i Parkveien. Hotellet er døgnåpent, og det er alltid noen som tar i mot deg i resepsjonen når du kommer.

Telefon: 75 50 06 20

E-post: 

Les mer og se bilder fra Zefyr hotel

Parkering: Hotellets gjester kan parkere på egne merkede parkeringsplasser under oppholdet. OBS! Husk å hente parkeringsbevis i resepsjonen. I tillegg finnes det godt med parkeringsplasser mot betaling på sykehusets parkeringsplass, og på kommunale plasser rundt hotellet.

Om hotellet: Pasienter som bor på Zefyr må være friske nok til å klare seg selv. Det er avdelingen som har det medisinske ansvaret for behandlingen din ved sykehuset, som avgjør om du kan bo på hotellet, eller må være innlagt på avdelingen.

Alle rommene har minst to senger, eget bad, kjøleskap og TV på rommet. Trådløst internett er gratis for hotellets gjester. Frokost er inkludert i romprisen. Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant for de som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud, samt kioskvarer, til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet. Det er TV og trådløst internett på alle rom.

Pasienthotellet eies av Nordlandssykehuset HF og driftes av Norlandia. Resepsjonen er bemannet med en sykepleier døgnet rundt. Denne personen kan være behjelpelig med råd og informasjon.