Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Tegning av person som løper gjennom en knust mur

Regional kompetansetjeneste for arbeid og psykisk helse

Kompetansetjenesten skal utvikle, systematisere og formidle kompetanse relevant for å forebygge uførhet og trygd grunnet psykiske lidelser.

Se oversikt over våre publikasjoner

En stor andel av Norges befolkning mottar uføretrygd, og landet har verdens høyeste sykefravær. Psykiske lidelser er en av de vanligste årsakene til arbeidsfravær, og den dominerende diagnose for uføretrygd blant personer under 45 år. Arbeid og aktivitet har i stor grad en positiv effekt på helse enn negativ, men samarbeidet mellom arbeids- og helsesektoren for tilfeldig og lite systematisk.

Kompetansetjenesten har forankring i forskning, rådgivning og kunnskapsformidling, og har i hovedsak fire virkeområder:

  • Formidle kunnskap og utvikle forskning om arbeid og psykisk helse i Helse Nord, med mål om å etablere nye strukturelle løsninger for pasientgruppen.
  • Bidra til nye arbeidsmåter direkte knyttet til rollen som arbeids-/utdanningsspesialist i helsetjenesten og jobbspesialister i Nav gjennom opplæring i individuell jobbstøtte (IPS), samt veiledning og registerbaserte løsninger. 
  • Bidra til å utvikle og drifte regionale nettverk.​ 
  • Fag og metodeutvikling innen arbeidsrettet oppfølging i norsk helsetjeneste, samt sikre kvalitetskontroll og kvalitetsutvikling av tjenesten.

Tjenesten er direkte finansiert fra Helse Nord RHF, men Nordlandssykehuset drifter og delfinansierer tjenesten. Vi er en liten tjeneste med få fast ansatte (2,4 stilling), men har i tillegg eksternt finansierte medarbeidere i ulik stillingsprosent. Den eksterne forskningsfinansieringen er på om lag 50 millioner.

Vi er samlokalisert i et senter sammen med en Helse i arbeid-poliklinikk, og flere Nav-ansatte er også lokalisert i senteret​.

 

 

 

 

Maŋemus ođastuvvon 2025-05-16