Renholdernes dag

- Renholderne ved Nordlandssykehuset er et viktig tannhjul i hele maskineriet, sier renholder Stig-Petter Nygård.

Publisert 07.12.2020
Renholdere som holder vaskefiller.

Hermione Anathema Blacklind og Stig-Petter Nygård er med på å holde sykehuset rent.

En lav during av maskinsus høres gjennom gangen i A9. Lyden blir høyere og høyere, og bak hjørnet kommer Stig-Petter Nygård kjørende på en liten oransje og grå vaskebil.

Et gult BodøGlimt-flagg pryder panseret. Paddene på undersiden vasker hurtig over gulvet, og flekkene etter sorte såler og kaffesøl blir borte. Stig-Petter stopper maskinen og hopper energisk av. Et stort smil brer seg over ansiktet.

- Dette er Lillegull, sier han og styrker hånden over maskinen mens han ler. 

vaskemaskin vasker gulvet

Det er alltid mye å passe på når man kjører maskinen gjennom gangene på pasientavdelingene: - Folk og ansatte som kommer og går, dører som smekker opp. Det tar flere dager å lære opp nye ansatte, sier Stig-Petter.

Tar fagbrev

Sammen med Hermione Anathema Blacklind og 58 andre i renholdsavdelingen, tar han ansvar for å få vasket bort alt fra synlig smuss til usynlige bakterier og virus. 

De har vært ansatt som renholdere ved Nordlandssykehuset siden henholdsvis 2007 og 2017. Stig-Petter er fra Glomfjord i Meløy, mens Hermione er fra Rødøy.

- Jeg har alltid jobbet i serviceyrket, og renhold er jo noe av det samme. Jeg liker å jobbe med og rundt folk. Jeg trives faktisk så godt at jeg har valgt å ta fagbrev i renhold. Ved å ha fagbrev får man mye kunnskap om yrket, forteller han. 

- Når man begynner som renholder får vi god opplæring, men med et fagbrev får man kunnskap som hvorfor man bruker mikrofiberluter, eller hvordan regne ut arealet på et pasientrom. Det kommer godt med når man skal gjøre en smittevask, for eksempel, utdyper Hermione.

Renholdere med tralle og vaskemaskin.

Hermione og Stig-Petter har ulike oppgaver på sykehuset. Begge er like viktige.

Gulle rent

Hermione tar frem en blå mikrofiberklut og vasker over bordene i fellessonen på avdelingen.

- Vi har alltid en plan på hva vi skal gjennom i løpet av en dag, men vi har litt frie tøyler og setter opp arbeidshverdagen selv. 

Mens Stig-Petter har ansvar for grovvasken av korridorene over nesten hele sykehuset, har Hermione ansvar for det daglige renholdet i apoteket, på teknisk avdeling, lageret, verkstedet og i kjelleren. 

- Mine områder er rene motsetninger. Mens apoteket er gulle rent til enhver tid, er både lageret og verkstedet steder det blir fort møkkete, ler hun.

Renholder som vasker på sosialrommet.

Under koronapandemien er det ekstra viktig å vaske over kontaktflater.

Koronapandemi

Koronapandemien har også gitt ekstra utfordringer for renholderne på sykehusene. 

- Vi har selvsagt alltid vært nøye når vi vasker, men nå er vi mer bevisst på berøringspunkter og hvordan vi vasker dørhåndtak, benker og lignende. Før koronaen var det ikke så mye tenking, sier Hermione.

Alle på avdelingen har blitt opplært i smittevask. 

- Alle ansatte i somatikken har ansvar for avdelinger der smittevask på ett eller annet tidspunkt vil bli aktuelt, enten manuelt eller ved hjelp av robot. Dersom noen er redd korona, tar vi hensyn. Det samme gjelder også om man er ekstra vàr for avføring, oppkast eller blod. Jeg føler vi blir godt ivaretatt på jobb. 

Selv er de ikke redde for smitte. 

- Nei, det er vi ikke. Vi har fått god opplæring og vi har vært på smittevernkurs. Lederne tar vare på oss og sørger for at vi har det utstyret vi trenger. Vi fikk god opplæring lenge før vi fikk det første smittetilfellet på huset. Så all kunnskapen var der – det var bare å ta det i bruk, sier Hermione.  

De tror også måten å jobbe på i dag, vil ha innvirkning for hvordan de jobber når pandemien er over. 

- Jeg håper det. Det er ikke kun korona som smitter, sier Hermione. 

Skryter av arbeidsmiljøet

De legger likevel ikke skjul på at det å jobbe som renhold kan være tøft for kroppen. 

- Det er et høyt belastet yrke, og det å ta fagbrevet kommer godt med. Man lærer mye om hvordan man skal jobbe ergonomisk riktig og hvilket utstyr man skal bruke, sier Stig-Petter. 

Da de fikk ny leder for ikke lenge siden, tok hun seg tid til å være med de ansatte på jobb, slik at hun ble kjent med de én til én. Det satte de ansatte pris på. Også arbeidsmiljøet skryter de av. 

- Det er et godt arbeidsmiljø. Alle snakker med alle, og om vi trenger hjelp til noe, enten privat eller jobbrelatert, stiller vi opp for hverandre. Vi er inkluderende, på tvers av religion, nasjonalitet, alder og kjønn. 

På spørsmål hvor viktig jobben deres er i sykehuset, svarer Stig:

- Det er veldig viktig. Hvis renholdet stopper, stopper driften av sykehuset.

- Vi ser fra dag til dag hvor skittent det kan bli. Hvis ikke det er vi som gjør det, hvem skal gjøre det da? Spør Hermione.

- Renhold er et viktig tannhjul i hele maskineriet, sier Stig Petter.

Rom som blir vasket

Hermione vasker gulvene, samtidig som hun nyter en fantastisk utsikt.