Pasientekspresser på plass i Salten

Mandag 3. mai startet to pasientekspresser i Salten. – Dette vil gi mange et godt og forutsigbart transporttilbud, sier Trond Solem i Pasientreiser.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 06.05.2021
Sist oppdatert 11.04.2023
Pasientekspress

Fra venstre: Driftsleder Jan Eirik Dahl og sjåførene Wiggo Antonsen, Knut-Inge Sandberg og Reidar Steine i Nordlandsbuss.

Mandag 3. mai startet tilbudet med pasientekspresser i Salten. Dette er spesialtilpassede minibusser som settes inn i fast rute på strekningene Fauske-Bodø og søndre Meløy-Bodø. Målgruppen er pasienter med drosjerekvisisjon som har time eller behandling i Bodø. 

- Vi har alltid samordnet pasienter i drosje, maxitaxi og minibuss som har time eller behandling i Bodø, men fram til nå har vi hatt ulike rutetidspunkt fra dag til dag. Det nye tilbudet vil ha faste avgangstider, noe som gir pasientene et godt og forutsigbart transporttilbud, sier Solem.

Reduserte kostnader

Pasientekspresser ble etablert i Lofoten og Vesterålen i 2018 og er altså nå også etablert i Salten. 

- Nordlandssykehuset har årlige utgifter til drosje på rundt 90 millioner kroner og gjennomfører cirka 130.000 turer i året. Det meste av dette er turer i de enkelte kommuner til lege/fysioterapeut, men også reiser til sykehusene og andre behandlingssteder utgjør et stort volum. Med de nye pasientekspressene får vi et tilbud som tar mange flere pasienter i stedet for å bruke småbiler på de lengre strekningene. Det gjør at vi reduserer kostnadene, sier Solem. 

Pasientekspress innsiden

De nye bussene er godt utstyrte, med gode seter og enkel servering på turen. Yrkessjåfør Reidar Steine er også opptatt av at pasientene skal ha det godt på turen, og tilbyr både pute og fotskammel ved behov.

Tilbudet er primært for pasienter med rekvisisjon og som tidligere har brukt drosje. 

Se ruteinformasjon om steder og tidspunkter nederst i saken.

God komfort

Minibussene som kjøres har plass til 12 passasjerer, men på grunn av koronapandemien vil de ha redusert kapasitet. Det er god plass mellom setene, og alle passasjerer har Wifi tilgjengelig. 

Hver plass har regulerbar rygg, leselys og ladeuttak. Det er tilbud om kaffe, te, vann, kjeks og lesestoff om bord. Bussene har også rullestolrampe og plass for rullestol. 
 
Bussene driftes og kjøres av sjåfører fra Nordlandsbuss. 

- Reduserte transportutgifter frigjør midler som i stedet kan brukes til behandling. Det kommer pasientene til gode, sier Solem. 

Håndsprit

Det skal være trygt å kjøre med Pasientekspressen. Ved inngangen blir passasjerene tilbudt håndsprit.

Positive tilbakemeldinger

Pasientekspressene kjøres av sjåfører fra Nordlandsbuss. 

- Jeg er takknemlig for at Helse Nord igjen har gitt oss tilliten til å kjøre pasientekspresser. Med oss til å kjøre har vi både nye og etablerte medarbeidere, sier driftsleder Jan Eirik Dahl i Nordlandsbuss. 

Pasientreiser

Driftsleder Jan Eirik Dahl i Nordlandsbuss.

Sjåførene som kjører bussene i indre og ytre Salten er Wiggo Antonsen, Knut-Inge Sandberg og Reidar Steine. Sistnevnte har vært yrkessjåfør i 12 år og har allerede fått svært positive tilbakemeldinger fra passasjerene.

- Jeg har kjørt mange forskjellige biler opp gjennom årene, og disse bussene er jeg veldig fornøyd med. Vi har også fått svært gode tilbakemeldinger fra passasjerene. De er fornøyde med å få tilgang til dagens avis, enkel servering og en pute i ryggen eller en krakk på gulvet. Når man kjører pasientekspress er det viktig at passasjerene blir sett og ivaretatt, og at man hjelper dem der vi kan, sier Steine. 

Rutetider (klikk på bildet for pdf)

Ruteplan for Fauske-Bodø-FauskeRuttider Nordtun-Bodø-Nordtun