Et barnevennlig sykehus

Mer barnevennlig operasjonsstue

Kjedelige skjermbrett ble magiske med fargerik tapet.

Hilde Elisabeth Normann, kvalitetsrådgiver, Kirurgisk klinikk
Publisert 03.06.2022
Sist oppdatert 04.04.2023

​  

  

Bamse som er på en operasjonsstue

Anestesisykepleier Silje Brækken Hansen, anestesilege Marie Rønning Madsen og Hippo med de flotte skjermbrettene de har fått laget for de minste pasientene.

​Anestesienheten i Bodø har «pusset opp» tre ordinære skjermbrett ved hjelp av fargerike tapet og helt vanlig tapetklister. Med skjermbrettene blir det skumle, medisinske utstyret mindre synlig, samtidig som bildene har detaljer som fanger barnas oppmerksomhet. Bildene viser en operasjonsstue med og uten skjermbrett, og forskjellen er slående. 

Flyttbar​​e, hygieniske og flotte å se på!

Ideen kom fra St.Olav, som har en dekorert en vegg på en av sine operasjonsstuer med jungelmotiv. Nordlandssykehuset har også en tilsvarende vegg på barneavdelingens mottaksrom. Anestesi gjøres imidlertid på flere stuer, og også barnepasientene må flyttes dit det er plass. Anestesilege Marie Rønning Madsen kom på idéen å heller dekorere tre kjedelige, hvite skjermbrett med fargerike motiv. 

- En fordel med skjermbrett er at de kan flyttes dit det er behov, og vaskes på vanlig måte, forteller anestesilegen. 

Flodhesten Hippo synes også det er fint med noe annet å se på mens Marie setter en skummel sprøyte i venflonet hans. Før han er ferdig å telle gule fisker på skjermbrettet, er hun ferdig.

Bestilte tapet på nettet​ 

Marie gikk til en enhetsleder med ideen sin, og fikk umiddelbar støtte. Fargerike biter med barnetapet ble bestilt på internett i en lunsjpause. Tapetet ble bestilt etter mål, da de er litt bredere enn standard tapetbredde. Hver bit koster likevel ikke mer enn rundt 400 kroner stykket. Tapetseringen ble unnagjort på dugnad en formiddag på pauserommet. 

Fra operasjonsstue

Operasjonsstue uten skjermbrett.

​Anestesienheten har foreløpig tre skjermbrett på dagkirurgi og operasjon. Skjermbrettene kan tas med ved behov, f.eks til mottaksrommet eller til slusa der barn gjerne får satt veneflon før operasjoner. 

Gjør det mindre skumm​​elt både for små og store

- Hovedformålet er å gjøre medisinske prosedyrer det mindre skummelt med enkle midler, sier Marie Rønning Madsen. 

Selv om skjermbrettene er laget for unge pasienter, tror hun at skjermbrettene også kan være nyttige for andre. 

- Mange enheter har barn som pårørende, og friske barn med syke foreldre kan også synes at sykehusene er skumle. Fargerike skjermbrett kan bidra til å gjøre rommet der mamma og pappa ligger mer barnevennlig mens de har besøk av sine nærmeste, sier hun. 

Skjermbrettene kan også brukes til voksne pasienter. På poliklinikken ble skjermbrettet med fiskemotiv brukt med suksess hos en pasient med demens som var inne for tannbehandling. Det er bare fantasien som setter grenser. 

Et barnevennlig sykehus

Et barnevennlig sykehus, et initiativ fra barneavdelingen for å bedre samarbeidet om barnepasientene, er utgangspunktet for tiltaket. Anestesipersonellet mener prosjektet har gjort dem mer bevisste på at man med svært enkle midler kan gjøre sykehusoppholdet enklere for barn. Det gjelder bare å slippe fantasien løs. 

Anestesien planlegger å lage kort video som kan forberede barn som skal ha anestesi, før de legges inn. Skjermbrettene vil inngå i filmen, og forhåpentligvis bidra til å dempe inntrykket av sykehuset som en kald og skummel institusjon. Anestesipersonellet vil heller fokusere på samarbeid, mestring og at sykehuset kanskje ikke er så skummelt som det kan se ut.