Kronikk

Gi beskjed om du ikke kan møte til timen din

I fjor var det over 8 500 pasienter som ikke møtte til timen sin i Nordlandssykehuset. Det fører til at pasienter som venter på helsehjelp, må vente lenger.

Siri Tau Ursin, administrerende direktør, Brukerutvalget og Ungdomsrådet ved Nordlandssykehuset
Publisert 19.09.2024
Sist oppdatert 30.09.2024
To menn som snakker med to damer over en skranke

Foto: GT

Livet skjer

Livet skjer, og noen ganger har man ikke mulighet til å møte til avtalt tid. Vi blir syke, har syke barn eller planlagt transport til sykehuset svikter. Noen blir friske i mellomtiden, mens andre får annen helsehjelp. Noen ganger glemmer pasienten rett og slett at hen har en time i Nordlandssykehuset. Dette har vi forståelse for!

Samtidig håper både vi i Ungdomsrådet, Brukerutvalget og Nordlandssykehuset at flere gir beskjed i så god tid som mulig, dersom man av en eller annen grunn ikke kan komme.

Ubrukte timer

Dette er et økende problem. I 2023 var det 8 521 pasienter som ikke møtte til timen sin i Nordlandssykehuset. Det betyr at hele fire prosent av de som får time hos oss, uteblir fra timen sin. Disse timene står ubrukt, og for hver pasient som uteblir, koster det sykehuset mange tusen kroner. Det aller viktigste er likevel at de som står på venteliste, må vente lenger enn de hadde trengt. Gir du oss beskjed, kan vi kalle inn en annen pasient som står på venteliste.

I tillegg til de som ikke møter uten å gi beskjed, ble 40 000 timeavtaler endret av pasienten selv, noen på svært kort varsel. Enkelte ganger må også Nordlandssykehuset endre time grunnet uforutsette problemer. Det kan være sykdom og fravær hos personell, teknisk svikt eller akutt sykdom hos andre pasienter som vi er nødt til å prioritere for å redde liv. 

For dagkirurgiske operasjoner står et helt team klart og venter på pasienten: kirurg, anestesilege, anestesisykepleiere, operatører og operasjonssykepleiere, for å nevne noen. Renholdere har gjort klart rommet, sterilsentralen har forberedt utstyret, portørene står klare for å frakte pasienter som trenger det, og sykepleiere og helsepersonell på sengepostene er klare til å ta imot neste pasient.

Lengre ventetid

Innenfor behandling av fysiske sykdommer (somatikk) var det 4 090 pasienter som ikke møtte til timen sin i fjor. For psykisk helse og rus var tallet 4 431. Per mai 2024 er gebyret for «ikke møtt» økt til 1 544 kroner i somatikken. Gebyret i psykisk helse og rus er 386 kroner. Gebyret utløses bare dersom man ikke møter til oppsatt time og heller ikke har gitt beskjed om dette.

 

At pasienter ikke møter til avtalte timer, medfører lengre ventetider og flere fristbrudd. Dette koster pasientene og samfunnet dyrt. Det handler om fellesskapets midler.

 

Så vår felles oppfordring, på vegne av Ungdomsrådet, Brukerutvalget og Nordlandssykehuset er: Vær så snill og møt opp til timen din! Har du ikke mulighet, husk å gi sykehuset beskjed, helst i så god tid som mulig. Også hvis du blir forhindret til å møte til timen din samme dag, si fra!  Da vet sykehuset at du ikke kommer, og på den måten kan en annen i helsekø få hjelp, og du får en ny time som passer deg bedre.

Tusen takk!