Da Tonje mistet faren til kreft, bestemte hun seg for å bli sykepleier

I 2010 fikk faren til Tonje Albinussen (30) dødsdommen. Året etter døde han av kreft. Det skulle stake ut veien videre for Tonje.

Ida Kristin Dølmo, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 23.07.2020
Sist oppdatert 10.02.2023
Tonje Albinussen, operasjonssykepleier

Da kirurgen holdt opp den kreftsyke nyren og viste fram tumoren, ble Tonje Albinussen (30) frelst. I dag er hun operasjonssykepleier ved Nordlandssykehuset.

 Pappa fikk dødsdommen i februar 2010. Det var faktisk han som oppmuntret meg til å bli sykepleier, forteller Tonje Albinussen (30) fra Rognan.

Da faren var på sitt dårligste, hadde hun lyst til å bli kreftsykepleier.

– De gjorde en fantastisk jobb, men jeg fant ut at det ble for tøft å først miste noen som står en nært, for så å jobbe med det hver dag. Men det har gjort meg sterkere som sykepleier, og jeg vet hva andre går gjennom, forteller hun. 

Fascinert av nyre

I desember 2019 ble hun ferdig med studiene ved Nord universitet som operasjonssykepleier.

– Da jeg var i praksis på grunnutdanningen, fikk jeg være med på en operasjon der en pasient måtte fjerne nyren på grunn av kreft. Kirurgen tok opp nyren, delte den i to og sa: «Her er tumoren». Da ble jeg frelst, sier hun og ler.

Jeg ville se hvordan det fungerte på nært hold.

Tonje Albinussen
Etter utdannelsen, har hun jobbet som operasjonssykepleier ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Delte livets siste øyeblikk

Tonje forteller at som sykepleier må man ha omsorg og empati for andre mennesker og se hva pasienten trenger. Det er spesielt en hendelse som har satt preg på henne.

– Jeg husker fortsatt en pasient som kom til sykehuset da hun hadde kort tid igjen. Familien hadde ikke kommet enda fordi de ikke visste hvilke rettigheter de hadde. Jeg forklarte dem at de hadde krav på omsorgspermisjon. Det førte til at sønnen kom langveis fra og fikk være med på morens siste del av livet.

Også personlige erfaringer har gjort at hun holder et ekstra øye med pasientene.

– Da jeg opererte korsbåndet i 2018 og lå på operasjonsstuen, kom det folk fra alle kanter. Det var tøft at alle kastet seg på meg. Man må se an om pasienten er nervøs eller ikke. Det er viktig at ikke alle som er på operasjonsstuen stormer til, men at noen holder seg i bakgrunnen, sier hun og tilføyer:

– Vår jobb starter lenge før pasienten kommer til operasjonsstuen og til etter at operasjonen er ferdig.

Tonje Albinussen, sykepleier

Etter utdannelsen, har Tonje jobbet som operasjonssykepleier ved Nordlandssykehuset i Bodø.